Home / Question Papers (प्रश्नपत्रिका) / MAHADISCOM Question Paper With Answer Key 2019

MAHADISCOM Question Paper With Answer Key 2019

MAHADISCOM Question Paper With Answer Key 2019

(1) Choose the word or phrase which best completes the sentence.

Everybody ……. a ticket should stand in line.

(A) who have not purchased

(B) who has not bring

(C) who has not purchased

(D) who has not

Ans:- (C) who has not purchased

(2) The sentence is broken up into four parts sequentially. Choose the part that has an error.

(A) This report

(B) is the best

(C) of

(D) the pair

Ans:- (B) is the best

(3) 1 – [1 + 1 (1 – 1 + 1) + 1] + 1 =……

(A) 1

(B) 3

(C) -3

(D) -1

Ans:- (D) -1

(4) Choose the option which is farthest in meaning to the word: grip

(A) Release

(B) Hold

(C) Show

(D) Allow

Ans:- (A) Release

(5) Fill in the blank with the right option that follows accepted syntactical constructions.

At the eighth floor of the building ………….. is my office

(A) to the right of the neon light

(B) where the neon light is to the right of it

(C) right of the neon light

(D) to the neon light’s right

Ans:- (A) to the right of the neon light

(6) Fill in the blank with the right article.

On our trip to Mauritius, we crossed ……….. Arabian Sea.

(A) the

(B) an

(C) a

(D) none of the above

Ans:- (A) the

(7) Fill in the blank with the right option that follows accepted syntactical constructions. Ram began studying Hindi not only because of its popularity but also ……..

(A) to use in correspondence

(B) because of its use in correspondence

(C) to make use of it in correspondence

(D) because correspondence needs it

Ans:- (B) because of its use in correspondence

(8) 9.75 + 2.5 + 3.25 – (9.25 – 5.50 – 4.75) = ……

(A) 16.35

(B) 16.25

(C) 16.85

(D) 16.5

Ans:- (D) 16.5

(9) The centre of percussion is

(A) the centre of gravity

(B) Place on bat or racket where it may be struck without causing rection at point of support.

(C) Metacenter of body

(D) None of these

Ans:- (B) Place on bat or racket where it may be struck without causing rection at point of support.

(10) Program counter contains address of the

(A) Next programs to be fetched

(B) Previous programs to be fetched

(C) Previous information to be fetched

(D) Next information to be fetched

Ans:- (D) Next information to be fetched

(11) The Fourier series expansion of an even periods function contains

(A) only sine terms

(B) only cosine terms

(C) cosine terms and constant

(D) sine terms and constant

Ans:- (B) only cosine terms

(12) Which keyword should be used to declare static variables?

(A) static

(B) stat

(C) common

(D) const

Ans:- (A) static

(13) In oxy-acetylene gas welding, brass valve are used in oxygen cylinder because

(A) Brass is heavy

(B) Brass is easily available

(C) Brass does not corrode easily

(D) Brass takes heat of oxygen

Ans:- (C) Brass does not corrode easily

(14) An air gap is usually inserted in magnetic circuits so as to

(A) Increase in inductance

(B) Prevent saturation

(C) Increase in mmf

(D) Increase in flux

Ans:- (B) Prevent saturation

(15) With increase in temperature the internal energy of a substance

(A) Increase

(B) Decreases

(C) Remains unchanged

(D) May increase or decrease; depends on the substance

Ans:- (A) Increase

(16) Due to which of the following reason cork is good insulator:

(A) It is porous

(B) It’s density is low

(C) It can be powdered

(D) Heat capacity is high

Ans:- (A) It is porous

(17) Which function cannot be overloaded in C++ program?

(A) Virtual function

(B) Member function

(C) Static function

(D) All can be overloaded

Ans:- (C) Static function

(18) Which one of the following type of test is not related to pile foundation design?

(A) Pull out test

(B) Cyclic loading

(C) Integrity test

(D) Plate load test

Ans:- (D) Plate load test

(19) Constructor is executed when ………………..

(A) an object is created

(B) an object is used

(C) a class is declared

(D) an object goes out of scope.

Ans:- (A) an object is created

(20) The eigen values of matrix A are 1,2,-3, then the eigen values of square of matrix A will be

(A) 1, 2, -3

(B) 1, 4,9

(C) 1, 2, 3

(D) 2, 3,6

Ans:- (B) 1, 4,9

OTHERS LINKS

Famous Books and Plays (Name starting with A-B)

Famous Books and Plays (Name starting with C-D)

Famous Books and Plays (Name starting with E-F)

Famous Books and Plays (Name starting with G-H)

Famous Books and Plays (Name starting with I-J)

Famous Books and Plays (Name starting with k-L)

Famous Books and Plays (Name starting with M-N)

Famous Books and Plays (Name starting with O-P-R)

Famous Books and Plays (Name starting with S-T-U)

Famous Books and Plays (Name starting with V-W-Y)

Some Noted Works by Indian Authors

Books name, Important Characters, Author Name for Recruitment Exam & Competitive Exam

Some Ancient Books on Science and Medicine

Abbreviated Titles of Some Well Known Figures

World Leaders Assassinated (1948 -1993)

About Religions Of The Worlds

All Sports Stadiums of India

President of International Olympic Committee (I.O.C.)

Previous Olympics Game Schedule

India’s Performance Record at Commonwealth Games

Commonwealth Games, Venue, Countries Participated, No. of Disciplines, No. of  Players participated (1930-2010)

All Railway Station Name & Station Code in Maharashtra State

Some Important Trophies and Associated Games International Trophies

Some Important Trophies and Associated Games National Trophies

Some Places Associated with Sport

Special Names o f Playgrounds & Important National Sports

Recent Winners of the Booker Prize (1990-2003)

Important Newspaper & Important News Agencies

Some Important Symbols

All International Airlines of the World

Some Important Political Parties

Some World’s Great Structures & Their Location

Non-Aligned Movement (NAM) Conferences Schedule, Venue, Countries

SAARC Summits Venue (1985 to 2005)

Indian Panorama Facts Quick Revision

General Elections and Indian Political Parties (1952 to 1999)

Other Important Dances or Dance Dramas

Some Famous Musicians With Their Musical Instruments

All Indian Record Makers

Important Tribes and Their Habitat

Location of Defence Establishments

India’s Space Landmarks

India’s Missile Programme

Hill Station of India

Worlds Records Held by India

All Indian Cities on River Banks

Important Regional Indian Dances

India’s All Superlatives

National Day & Other Important Days

All Atomic Power Plants In India

India’s Internal Security

India’s Major Achievements in Olympics

India’s Oceanographic Research Programme

Sports Festivals- Asian Games Record

Some Important Things about Maharashtra

Usefull Information About Maharashtra’s District


Check Also

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department Questions Paper 2019

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department  Questions Paper MPSC Question …

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper MPSC Question Paper (Maharashtra Group-C Services …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *