Home / Question Papers / Sindhudurg District Court Question paper Set 1

Sindhudurg District Court Question paper Set 1

1) India opted for ‘Mixed Economy’ in?

(1) First Five Year Plan

(2) Second Five Year Plan

(3) Framing of the Constitution

(4) Industrial Policy of 1948

Ans:- (4) Industrial Policy of 1948

2) Study of the Universe is known as ?

(1) Sociology

(2) Cosmology

(3) Universology

(4) Petology

Ans:-  (2) Cosmology

3) The “”Garibi Hatao”” slogan was coined in?

(1) 1958

(2) 1966

(3) 1971

(4) 1980

Ans:- (3) 1971

4) Big Bang theory explains?

(1) Origin of Universe.

(2) Origin of Sun.

(3) Laws of physics.

(4) None of above.

Ans:- (1) Origin of Universe.

5) Which one of the following air pollution can affect blood stream leading to death ?

(1) Cadmium

(2) Asbestos dust

(3) Carbon monodioxide

(4) Lead

Ans:- (3) Carbon monodioxide

6) Who is regarded as father of modern chemistry ?

(1) Ruterford

(2) Einstein

(3) Lavoisier

(4) C.V. Raman

Ans:- (3) Lavoisier

7) Name of the instrument to measure atomspheric pressure ?

(1) Barometer

(2) Barograph

(3) Bolometer

(4) Callipers

Ans:- (1) Barometer

8) What is Pollination ?

(1) germination of pollen grains

(2) growth of pollen tube in ovule

(3) transfer of pollen from anther to stigma

(4) visiting flowers by insects

Ans:- (3) transfer of pollen from anther to stigma

9) Plants receive their nutrients mainly from ?

(1) atmosphere

(2) chlorophyll

(3) light

(4) soil

Ans:- (4) soil

10) What is movement of cell against concentration gradient is called

(1) osmosis

(2) active transport

(3) diffusion

(4) passive transport

Ans:- (2) active transport

11) The disease caused by deficiency of protein in children is called

(1) Pellagra

(2) Marasmus

(3) Beri‐Beri

(4) Rickets

Ans:- (2) Marasmus

12) Which instrument is used to measure altitudes in aircraft’s?

(1) Audiometer

(2) Ammeter

(3) Altimeter

(4) Anemometer

Ans:- (3) Altimeter

13) Which instrument is used to measure depth of ocean?

(1) Galvanometer

(2) Fluxmeter

(3) Endoscope

(4) Fathometer

Ans:- (4) Fathometer

14) The first president of the Republic of India was _______  

(1) V.V.Giri

(2) Zakir Hussain

(3) Dr.Radhakrishnan

(4) Dr.Rajendra Prasad

Ans:- (4) Dr.Rajendra Prasad

15) Which instrument is used in submarine to see the objects above sea level ?

(1) Pykometer

(2) Polygraph

(3) Photometer

(4) Periscope

Ans:- (3) Photometer

16) What is movement of cell against concentration gradient is called

(1) osmosis

(2) active transport Downloaded from www.qmaths.in

(3) diffusion

(4) passive transport

Ans:- (2) active transport Downloaded from www.qmaths.in

17) Which is not a type of elements?

(1) Metals

(2) Non Metals

(3) Metalloids

(4) Gases

Ans:- (4) Gases

18) Sea route in India was discovered by ______  

(1) Columbus

(2) Amundsen

(3) Vasco–da–gama

(4) None of these

Ans:- (3) Vasco–da–gama

19) Which acid is present in lemon ?

(1) marlic acid

(2) citric acid

(3) lactic acid

(4) tartaric acid

Ans:- (2) citric acid

20) Which instrument is used to measure the power of electric circuit ?

(1) Voltmeter

(2) Wattmeter

(3) Wavemeter

(4) Viscometer

Ans:- (2) Wattmeter

21) In the Battle of Wandiwash, the English defeated _______  

(1) The Dutch

(2) The French

(3) The Portuguese

(4) None of these

Ans:- (2) The French

22) Rare gases are

(1) mono atomic

(2) di atomic

(3) tri atomic

(4) None of above

Ans:- (2) di atomic

23) The term PVC used in the plastic industry stands for

(1) Polyvinyl chloride

(2) polyvinyl carbobate

(3) phosphor vanadiu chloride

(4) phosphavinyl chloride

Ans:- (1) Polyvinyl chloride

24) Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is ?

(1) Sea

(2) Rivers

(3) Green Plants

(4) Animals

Ans:- (3) Green Plants

25) Who introduce English as official language?

(1) Lord William Bentick

(2) Sir Charles Wood

(3) Dalhousie

(4) Allan Octawain Hume

Ans:- (2) Sir Charles Wood

26) Which one of the following disease is not transmitted by tiger mosquitoes ?

(1) Dengue

(2) Chikungunya

(3) Japanese Encephalitis

(4) Yellow fever

Ans:- (3) Japanese Encephalitis

 27) Plants receive their nutrients mainly from ?

(1) atmosphere

(2) chlorophyll

(3) light

(4) soil

Ans:- (4) soil

28) Which among the following internet gaints is starting the ‘Project Loon’ in India?

(1) Microsoft

(2) Amazon

(3) Google

(4) Facebook

Ans:- (3) Google

29) Visa Inc., the world’s largest payments network is based in ____________

(1) Russia

(2) USA

(3) Canada

(4) Europe

Ans:- (2) USA

30) In which among the following State, the largest rooftop solar power plant of the Indian Railways network is located?  

(1) Rajasthan

(2) Haryana

(3) Punjab

(4) Jammu & Kashmir

Ans:- (4) Jammu & Kashmir

31) Madhesi people who are recently in news are belongs to ____________

(1) Bangladesh

(2) Nepal

(3) Sri Lanka

(4) Bhutan

Ans:- (2) Nepal

32) Which among the following auto‐maker of the India has appointed Lionel Messi as its global brand ambassador?  

(1) Tata Motors

(2) TVS Motors

(3) Bajaj Auto

(4) Mahindra & Mahindra

Ans:- (1) Tata Motors

33) Omar al‐Bashir, who recently visited India is the President of the which among the following country?  

(1) Kenya

(2) South Africa

(3) Nigeria

(4) Sudan

Ans:-  (4) Sudan

34) Who among the following is the founder of the global telecom carrier company, Sabse Technologies Inc.?  

(1) Ravindra Joshi

(2) Sabeer Bhatia

(3) Ravi Shankar Gururaj

(4) Vipul Sharma

Ans:- (2) Sabeer Bhatia

35) Who among the following was the author of the book ‘Advantage India‐From Challenge to Opportunity’?

(1) R K Pachauri

(2) Nandan Nilekani

(3) APJ Abdul Kalam

(4) Arvind Panagariya

Ans:- (3) APJ Abdul Kalam

36) Which among the following company is acquiring the telecom business of Sistema Shyam Teleservices (SSTL)?  

(1) Airtel

(2) Idea Cellular

(3) Aircel

(4) Rcom

Ans:- (4) Rcom

37) Which of has following group of gases contribute to the ‘Green House Effect’ ?

(1) Carbon tetrafluoride and Nitrous oxide

(2) Carbon monoxide and Sulphur dioxide

(3) Ammonia and Ozone

(4) Carbon dioxide and Methane

Ans:- (4) Carbon dioxide and Methane

38) Brijmohan Lall Munjal, who recently passed away related to which among the following companies?

(1) Mahindra & Mahindra

(2) TVS group

(3) Hero group

(4) Tata Motors

Ans:- (3) Hero group

39) Big Bang was an explosion that occurred?

(1) 10 Billion years ago

(2) 15 Billion years ago

(3) 20 Billion years ago

(4) 25 Billion years ago

Ans:- (2) 15 Billion years ago

40) Which two of the following nationalized banks have been merged as per the recommendation of the Narasimhan Committee?

(1) New Bank of India and Bank of India

(2) Central Bank of India and Corporation Bank

(3) Parur Bank of India and Bank of India

(4) Punjab National Bank and New Bank of India

Ans:- (4) Punjab National Bank and New Bank of India

41) The principal sources of revenue to the State Government in India is ____

(1) Income Tax

(2) Sales Tax

(3) State Excise Duties

(4) Land Revenue

Ans:- (2) Sales Tax

42) In which place did Satyagraha first started?

(1) Delhi

(2) Calcutta

(3) Baroda

(4) Champaran

Ans:-  (2) Calcutta

43) Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was passed?

(1) Lord Irwin

(2) Lord Reading

(3) Lord Wavell

(4) Lord Chelmsford

Ans:- (4) Lord Chelmsford

44) All India Harijan Sangha established by Mahtama Gandhi, in the year ____

(1) 1935

(2) 1932

(3) 1920

(4) 1927

Ans:- (3) 1920

45) Open market operations of a Central Bank are sale and purchase of ______

(1) Foreign currencies

(2) Government securities

(3) Corporate securities

(4) Trade bills

Ans:- (2) Government securities

46) Indian Navy Act was passed in ____

(1) 1921

(2) 1925

(3) 1927

(4) 1930

Ans:- (3) 1927

47) The first ruler of Pala dynasty was ________  

(1) Gopala

(2) Dharmapala

(3) Chandra Gupta

(4) Ashoka

Ans:- (1) Gopala

48) Ashoka conquered Kalinga in the year _______

(1) 231 AD

(2) 127 AD

(3) 261 BC

(4) 327 BC

Ans:- (3) 261 BC

49) The first to establish regular trade with India was ______

(1) Dutch

(2) Portuguese

(3) French

(4) English

Ans:- (2) Portuguese

50) Approximately how many Galaxies are there ?

(1) 10 Billion Galaxies

(2) 100 Billion Galaxies

(3) 1000 Billion Galaxies

(4) 10000 Billion Galaxies

Ans:- (2) 100 Billion Galaxies

About Shanku

Check Also

Maharashtra HSC or 12th Computer Important Question 2019 Exam

Maharashtra HSC or 12th Computer Important Question 2019 Exam (1) (A) Select correct options and rewrite …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *