Home / Question Papers / Maharashtra Police Constable Question Paper set 8

Maharashtra Police Constable Question Paper set 8

1.Which one of the following statements about ‘Pradhan Mantri Ujjwala Yojana’ is not correct ?

(1) It is a social welfare scheme to provide LPG connections in BPL Households.
(2) The Central Government has set a target of 5 crore LPG connections for 2017-18.
(3) The objective of the scheme is to safeguard the health of women by providing
them with clean cooking fuel.
(4) The scheme was launched in the year 2016.

Ans:- (2) The Central Government has set a target of 5 crore LPG connections for 2017-18.

2.Which name has been decided for ‘Scheme for Agromarine Processing and Development
of Agro Processing Clusters’ ?

(1) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
(2) Paramparagat Krishi Vikas Yojana
(3) Rashtriya Krishi Vikas Yojana
(4) Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana

Ans:- (4) Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana

3.Which scheme aimed at empowering the minorities launched in Jammu and Kashmir in
January, 2016 ?

(1) Nai Talaash
(2) Naya Maseeha
(3) Nai Manzil
(4) Nai Pragati, Naya Vishwas

Ans:- (3) Nai Manzil

4.Consider the following statements in respect of Kidambi Srikant :

A. He is the first lndian male badminton player to win Australian open.
B. We is the first lndian male badminton player to win Indonesia open.
C. He is the first lndian male badminton player to win China open.
D. He is the first lndian male badminton player to win Swiss Grad Prix Gold.

Which of the statements given above are correct?

(1) A,B,C
(2) B, C, D
(3) A, C, D
(4) A, B, C, D

Ans:- (4) A, B, C, D

5.Which of the following statements about the Presidential Election-2017 is incorrect?

(1) The value of vote of members of legislative assemblies depends on the
population of his or her state.
(2) The value of vote of each members of Parliament’s vote remains the same.
(3) The value of each vote of member of legislative assembly of Uttar Pradesh had
highest value.
(4) The value of each vote of member of legislative assembly of Goa had the lowest
value.

Ans:- (4) The value of each vote of member of legislative assembly of Goa had the lowest
value.

6.India’s first of its kind zero-emission electric bus sewice for tourist spot in lndia is launched in the state of

(1) Uttarakhand
(2) Meghalaya
(3) Himachal Pradesh
(4) Rajasthan

Ans:- (3) Himachal Pradesh

7.The Sports Ministry of lndia has announced that it is planning to establish a first National Sports Museum. This is proposed in ________city.

(1) Mumbai
(2) New Delhi
(3) Kolkata
(4) Bengaluru

Ans:- (2) New Delhi

8.Consider the following statements in regards to Nobel Prize in literature 2017 :

A. The name of the winner is Kazuo Ishiguro.
B. He is an British Author.
C. He was born in Japan.

Which of the above statement islare correct?

(1) Only statement A is correct
(2) Only statement B is correct
(3) Only statement C is correct
(4) All the above statements are correct

Ans:- (4) All the above statements are correct

9.The Union Cabinet has approved for a Memorandum of understanding (MoU) signed
among India and various BRlCS countries for establishment of the BRICS-ARP. The
objective of this MoU is to promote

(1) Sustainable Health Development
(2) Sustainable Agricultural Development
(3) Sustainable Medicine Development
(4) Sustainable Environmental Development

Ans:- (2) Sustainable Agricultural Development

10.Suresh goes 3 km to North and turning to right he goes 6 km. Again he turns to his right
3 km and goes to left 6 km. How far is he from his original place and which direction ?

(1) 9 km, South
(2) 6 km, West
(3) 12 km, East
(4) 6 km, North

Ans:- (3) 12 km, East

11.Ankita is older than Sangita. Girish is older than Sangita but younger than Ankita. Shirish is younger than Shyam and Sangita. Sangita is older than Shyam. Who is youngest
among them ?

(1) Girish
(2) Shyam
(3) Shirish
(4) Sangita

Ans:- (3) Shirish

12. Statements : No educationists are researchers.
All researchers are teachers.

Conclusions :

I. No teacher is researcher
II. No teacher is educationist
III. Some researchers are teachers
IV. Some teachers are researchers

(1) Only conclusion II true
(2) None of the conclusions is true
(3) Either I or III true
(4) Only III and IV true

Ans:- (4) Only III and IV true

13.If ‘MACHINE’ is coded as ’19-7-9-14-15-20-11′, how you will code ‘DANGER’ ?

(1) 11-7-20-16-11-24
(2) 13-7-20-9-11-25
(3) 10-7-20-13-11-24
(4) 13-7-20-10-11-25

Ans:- (3) 10-7-20-13-11-24

14. Usually Rasila meets her brother at her local railway station at 5.56 p.m. who rides herto their residence. One day she left her office earlier and reached the station at 4.50 p.m. She started walking toward her home, met her brother coming from their residence on the way and they reached their home 20 minutes earlier than usual time. For how long did she walk ?

(1) 1 hr. 4 min.
(2) 46 minutes
(3) 56 minutes
(4) Cannot be calculated as time required for reaching home is not given

Ans:- (4) Cannot be calculated as time required for reaching home is not given

15.A group is gathered for discussing some problem related to water shortage. Of these 7 persons can speak Kannada, 15 can speak Tamil and 8 can speak Marathi. All of them can understand English but none can speak. Each of them can speak one or more regional languages that are mentioned here. If 3 persons of this group can speak two languages and only 2 persons can speak all three languages then how many persons are in this group 7

(1) 22
(2) 23
(3) 24
(4) 25

Ans:- (2) 23

16.Rahul’s mother is the only daughter of Monika’s father. How is Monika’s husband related to Rahul ?

(1) Uncle
(2) Father
(3) Grand father
(4) Brother

Ans:- (2) Father

17.Study the assertion and reason given below :

Assertion (A) : Over the past few decades there has been drastic global warming.

Reason (R) : The push for economic development has increased to dangerous proportions the emission of green house gases into atmosphere.

Select the most appropriate option that describe assertion and reason :

(1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)
(2) Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation of (A)
(3) (A) is true but (R) is false
(4) (A) is false but (R) is true

Ans:- (1) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)

18.A, B , C are three consecutive odd numbers in ascending order. If the value of three
times A is three less than two times C, select the option that gives value of C.

(1) 11
(2) 9
(3) 7
(4) 5

Ans:- (2) 9

19. Due to the encouragement given by________, Krishnaji Arjun Keluskar wrote
‘Shivacharitra’ in Marathi.

(1) Sayajirao Gaikwad
(2) Yashwantrao Bhosale
(3) Shahu Maharaj
(4) Tarabai

Ans:-(3) Shahu Maharaj

20.Badoda Vatsal. Raghav Bhushan and Ambalahari were the newspapers by

(1) Lokhilvadi
(2) Alya samajists
(3) Satyashodhaks
(4) Vishnushastri Chiplunkar

Ans:- (3) Satyashodhaks

21.Pick out the odd person from the following.

(1) Mallappa Dhan Shetty
(2) Jagannath Shinde
(3) Abdul Rasul
(4) Siddhappa Kambli

Ans:- (4) Siddhappa Kambli

22.The State of Maharashtra is extended between________East longitude to_______East longitude.

(1) 76* 46′ ; 80* 52′
(2) 72* 36′ ; 80* 54′
(3) 71* 36′ ; 80* 55′
(4) 72* 46′ ; 80* 54′

Ans:- (2) 72* 36′ ; 80* 54′

23.The river Tapi enters in Gujarat State from which district ?

(1) Jalgao
(2) Nashik
(3) Nandurbar
(4) Dhule

Ans:- (3) Nandurbar

24.Satpura is divided into two parts due to

(1) Ajanta gap
(2) Narmada gap
(3) Barhanpur gap
(4) Satmala gap

Ans:- (3) Barhanpur gap

25.A President’s Rule can be imposed in a State under the provision of___________

A. Atiile 356
B. Article 352
C. Article 360
D. Article 365

(1) Only A
(2) Only A, B
(3) Only A, D
(4) Only A, C

Ans:- (3) Only A, D

26.Legislative Council is existed in which of the following States of India ?

A. Bihar
B. Karnataka
C. Telangana
D. Madhya Pradesh

(1) Only A, B, C
(2) Only A, B, D
(3) Only B, C, D
(4) Only A, C, D

Ans:- (1) Only A, B, C

27.Select the correctstatementlstatements.

A. Legislative Assembly of Sikkim has 32 members.
B. The minimum number of members in Legislative Assembly is 60.

(1) Only A
(2) Only B
(3) Both A and B
(4) Neither A nor B

Ans:- (3) Both A and B

28.Select the correctstatementlstatements :

A. The Governor appoints Advocate General of State.
B. The Governor appoints Chairman of State Public Service Commission.
C. The Governor appoints the Judges of High Court.

(1) Only A
(2) Only A, B
(3) Only A, C
(4) All of the above

Ans:- (2) Only A, B

29. Under Article 12, ‘The State’ includes

A. The Government and Parliament of lndia
B. The Government and Legislature of each State
C. All local Authorities (Municipalities, District Boards)
D. Authorities under the control of Government of lndia

(1) Only A, B, D
(2) Only A, B, C
(3) Only A, B
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

30.Which are the provisions of Indian Constitution related with the Independence of
Judiciary ?

A. Appointment and removal of Judges
B. Security of tenure
C. Salaries and service conditions
D. Power to punish for contempt of Court

(1) Only A, B, C
(2) Only A, B, D
(3) Only B, C, D
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

31.Which of the following Directive Principle has not been included in the Constitution
with regard to conduct of international relations ?

(1) Work for the maintenance of just and honourable relations between nations.
(2) Show respect for international law and treaty obligations.
(3) Encourage settlement of international disputes through arbitration.
(4) Work for disarmament.

Ans:- (4) Work for disarmament.

32.The lndian Constitution provides which one of the following fundamental right only to
lndian Citizens ?

(1) Right to Equality Before Law (Article – 14)
(2) Right to Freedom (Article – 19)
(3) Right to Elementary Education (Article – 21A)
(4) Right to Protection of Life and Personal Liberty (Article – 21)

Ans:- (2) Right to Freedom (Article – 19)

33.Consider the following statements about the Preamble of the Indian Constitution.

A. The Preamble is an integral part of the Constitution.
B. The provisions of the Preamble can be enforced by the Court.
C. Preamble can work as source of power to the Legislature.

Which of the statements given above islare correct?

(1) Only A
(2) Only C
(3) Only B, C
(4) A, B, C

Ans:- (1) Only A

34.The Right to lnformation Act was passed with following objectives.

(1) Creating transparency in public authorities
(2) Creating accountability in functions of public authority
(3) Constituting the lnformation Commissions
(4) All of above

Ans:- (4) All of above

35.Under Right to lnformation Act, 2005, “prescribed means rules made under this Act
by the

A. Appropriate Government
B. Competent Authority
C. High Courts
D. Administrative Tribunals

Which of the statement given above islare correct?

(1) Only A
(2) Only A and B
(3) Only A, B and C
(4) Only D

Ans:- (2) Only A and B

36.Which provision of the Right to lnformation Act, 2005 provides “Right to lnformation” to
citizens ?

(1) Section 2
(2) Section 3
(3) Section 4
(4) Section 5

Ans:- (2) Section 3

37.The Chief lnformation Commissioner or any lnformation Commissioner shall be removed
from his office only

A. By recommendation of Prime Minister to the President
B. On a reference of the Supreme Court by order of the President
C. On the ground of proved misbehaviour or incapacity
D. By order of the President after giving judgement by High Court

Which of the statement given above islare correct ?

(1) Only A
(2) All above
(3) C and D
(4) B and C

Ans:- (4) B and C

38.Right to lnformation is _________

(1) Contractual Right
(2) Constitutional Right
(3) Statutory Right
(4) None of the above

Ans:- (3) Statutory Right

39.___________means a system of secure key pair consisting of a “private key” for creating
a digital signature and a “public key” to verify the digital signature.

(1) Ascertain Crypto System
(2) Acting Crypto System
(3) Asynchronous Crypto System
(4) Asymmetric Crypto System

Ans:- (4) Asymmetric Crypto System

40.The external device used to store an image by optical reading is termed as

(1) Monitor
(2) Printer
(3) Scanner
(4) None of the above

Ans:- (3) Scanner

41.Ministly of Human Resource Development of Govt. of lndia which aims at creating digital
learning environment for design in lndia with ICT.

(1) e-sagu
(2) e-tutor
(3) e-kalpa
(4) e-shiksha

Ans:- (3) e-kalpa

42.MHRD’s_________project is premier database of profile of scientist and researches
and other faculty leading academic institutions to record of R and D organisations
developed by ‘INFLIBNET’.

(1) Sanskar
(2) E-Tallent
(3) Vidwan
(4) E-Research

Ans:-(3) Vidwan

43.The actual number of ‘Bits’ shown by the term Kb (Kilobits) in reference to computer
terminology is
(1) 1000 bits
(2) 1024 bits
(3) 1040 bits
(4) None of the above

Ans:- (2) 1024 bits

44.In reference to the computer terminology the term ‘TB’ stands for

(1) Computer virus
(2) Tera Bits
(3) Tera Bytes
(4) Norie of the above

Ans:- (3) Tera Bytes

45.Which is the certifying authority listed below certified by Controller of Certifying
Authorities of India for Digital Certificates ?
(1) D-mudra
(2) e-mudhra
(3) D-certificate
(4) DCA
Ans:- (2) e-mudhra

46.SRAM, DRAM, EDO-RAM are the computer memory types related to

(1) Random Access Memory
(2) Read Only Memory
(3) Hard Disk Memory
(4) None of the above

Ans:- (1) Random Access Memory

47.An interface used between CPU and RAM to boost the speed is termed as
(1) ROM
(2) Cache memory
(3) Hard disk memory
(4) None of the above

Ans:- (2) Cache memory

48.Which among the below is termed as ‘Brain’ of the computer ?

(1) Motherboard
(2) Hard Disk
(3) C.P.U.
(4) None of the above

Ans:- (3) C.P.U.

49.Consider the following statements about creation and abolition of Legislative Council.

A. The Parliament under Article 169 is empowered to create or abolish the
Legislature Council

B. Where the Legislative Council is to be created or abolished the concerned State
Legislature Assembly should pass a resolution to this effect by a simple majority

C. In Parliament, such a ResolutionIAct is passed by a simple majority.

Which one of the statements given above islare correct?

(1) A only
(2) A, B, C
(3) B, C
(4) A, C

Ans:- (4) A, C

50.Which one of the following matters on which amendment is possible only with the
ratification of the legislatures of not less than one-half of the States ?

(1) Fifth schedule
(2) Sixth schedule
(3) Seventh schedule
(4) Second schedule

Ans:- (3) Seventh schedule

Check Also

MPSC Departmental Examination for Backward Class wing Officers of social welfare Department 2019 Question Paper

MPSC Departmental Examination for Backward Class wing Officers of social welfare Department 2019 Question Paper …

MPSC Departmental Examination for Forest Officers 2019 Question Paper

MPSC Departmental Examination for Forest Officers 2019 Question Paper MPSC Question Paper (Departmental Examination for …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *