Home / Question Papers / Set Three MMRDA Question Papers Download

Set Three MMRDA Question Papers Download

The Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA) was established in accordance with the Mumbai Metropolitan Development Act, 1974, on 26th January, 1975. Since its inception, MMRDA is engaged in long term planning, promotion of new growth centers, implementation of strategic projects and financing infrastructure development. The Regional Plan provides for a strategic frame work of MMR’s sustainable growth. The object behind establishing MMRDA was to make MMR a destination for economic activity by promoting infrastructure development and improving the quality of life.MMRDA relesed many job notification Every year.Every Job’s post have particular exam Syllebuss with Different Questions.Here we provide some important Questions with Answer key for MMRDA’s Recruiment Exams.

 

1.Choose the most appropiate phrase to complete the sentence : “Wait here………..’
1)while I come back 2)unless I return back .
3)until I come back 3) till I have come back.

Ans:-4

2.Choose the most efective word to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete:
The result dose not…….my original comception of the matter.
1) accords with 2) correspond with 3)reconcile 4)reconcile to

Ans:-2

3.Choose the one which best expresses the meaning of the underlined phrase in the sentence:
I am leaving India for good.
1)permanently 2)to do good for myself 3)to do good for the country
4)to do no body good

Ans:-1

4.Choose the most correct alternative showing :
Indirest narration for the given ‘Direct Speech’
He said, “I shall attend the programme.”
A) He said that he should attend the programme
B)He said that he would attend the programme.
1)Only (A) is correct
2)Only (B) is correct
3)Both (A) and (B) are correct
4)Both (A) and (B) are not correct

Ans:-2

5.Choose the combination of numbers so that alphabets arranged accordingly will from a meanigful word :
P L R O S U E I
1 2 3 4 5 6 7 8
1) 1 7 3 8 2 4 6 5 2) 1 3 7 2 8 6 5 4
2) 1 7 2 8 6 3 5 4 4) 1 8 2 4 3 7 6 5

Ans:-1

6.Select the word which is closed to the opposite in meaning to the underlined word in the given sentence.
I was shocked to here the seurrillous talks of the members to the Board.
1) Decent 2)Relevant 3)Accurate 4)Useful

Ans:-1

7.Choose the alternative to make the sentence a correct responce:
His wife and children perished……….
1)after he was hanged
2)after he was hung
3)after he had been hanged
4)after he had been hung

Ans:-3

8.Choose the correct alternative to fill in the blanks:
Responsibility and accountability make a worker,……..
1)shirk his duties. 2)do his job properly
3)tense and frightened. 4)vulnerable before his supervisors.

Ans:-2

9.Supervisors do not delegate responsibility and authority to their subordinates because………
1)subordinates are not capable enough.
2)they can’t trust their subordinates.
3)they are apprehensive of losing their hold on the place of work.
4)final resonsibility is theirs.

Ans:-3

10.The greatest motivator is……….
1)a good supervisor 2)a good enviroment 3)a sence of security
4)fulfillment of purpose

Ans:-4

11.A humane attitude on the part of the supervisor towards his staff is necessary to………
1)get them to work

2)Keep them happy
3)have a congenial atsmopheret workplace
4)get the best out the them

Ans:-4

12.Orientation of subordinates of common objectives and how to achieve them is………
1)not very important 2)a must 3)not at all necessary 4)optional

Ans:-2

13.Read the given two sentences numbered ‘I’ and ‘II’ and choose the most appropriate alternative:
I)we have been pals for years.
II)A pall of smoke hung over the town.
1)Only sentence ‘I’ is correct
2)Only sentence ‘II’ is correct
3)Both ‘I’ and ‘II’ are correct
4)Both ‘I’ and ‘II’ are not correct

Ans:-3

14.Choose the most correct alternative to fill in the blanks:
Never judge……… a metal…….its glitter as all that glitters is not gold.
1)No preposition, by
2)No preposition, with
3)of preposition,by
4)of preposition,with

Ans:-3

15.choose the one which best expresses the meaning of the given idiom: ‘Spick and Span’
1)Neat and Clean
2)Outspoken and Brilliant
3)A ready-made thing
4)Garrulous

Ans:-1

16.Find out the ‘correctly spelt’ word:
1)comission 2)commission 3)commision 4)commission

Ans:-4

17.Some parts of the sentence which are labelled P,Q,R and S have been jumbled up.
Choose the combinations so that the parts arranged accordingly will from a meaningful sentence. ‘It is……..’
P: for a man
Q: when he accompanies a lady
R: an accepted custom
S:to open the door
1)PSQR 2)PSRQ 3)RPQS 4)RPSQ

Ans:-4

18.Choose the most correct alternative which can be substitued for the underlined part to make the sentence grammatically correct:
‘On hearing the loud noise, he stopped and got down from his bicycle.’
1)got from 2)got down 3)got off 4)got of

Ans:-3

19.Identity the ‘Figure of speech’ in the given line: ‘Death, be not proud.’
1)Metonymy 2)Apostrophe 3)Epigram 4)Synecdoche

Ans:-2

20.The phobia about air is ‘Acrophobia’ The phobia about doges is……..
1)Catrophobia 2)Chronophobia 3)Cacophobia 4)Cynophobia
Ans:-4

21.Choose the one which is closest in meaning to the given word: ‘Gambit’

1)Appeal 2)Expression 3)Trick 4)Explanation

Ans:-3

 

22.Choose the most suitable ‘one word’ for the given expression:
‘A poem written on the death of someone loved and lost:’
1)Maiden 2)Pun 3)Elegy 4)Sonnet

Ans:-3

23.Find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake, the answer is ‘no error.’
We lost the cance(A) / to win(B)/ the match(C)/No error(D)
1)A 2)B 3)C 4)D

Ans:-2

24.What type of noun is the underline eord ?
Integrity is the best police.
1)Common noun 2)material noun 3)abstract noun 4)collective noun

Ans:-3

25.Find the incorrect pair?
1)Hart -Roe 2)Colt-Filly 3)Drone- Bee 4)Buck-Ewe

Ans:-4

26.Which is the best book in the market?
The underlined word is used as……..in the sentence.
1)Relative Pronoun 2)Indefinite Pronoun
3)Distributive Pronoun
4)Interrogative Pronoun

Ans:-4

27.Choose the sentence with correct article:
1)He found a oldest umbrella in the house.
2)He found an oldest umbrella in the house.
3)He found the oldest umbrella in the house.
4)He found oldest umbrella in the house.

Ans:-3

28.Choose the correct set of tence forms of the verbs given in the brackets.
While you (talk) to me on the phone, somebody (knock) at my door
1)were talking;knocked
2)talking;had knocked
3)talking knocking
4)had talked knocked

Ans:-1

29.Choose the correct alternative from those given below:
I have read this novel a number of times.
1)The novel is read by me a number of times
2)This novel has been read by me a number of times
3) The novel is being read by me a number of times
4) The novel is to be read by me a number of times

Ans:-2

30.Choose the indirect speech from the following :
1)He is to affirm that what he said was the win a scholarship truth.
2)He is affiring that what he said was the truth.
3)He affirms that what he said was the truth
4)He is affirmed that what he said was the truth

Ans:-4

31.Choose the correct direct speech of – Mother asked him whether he had watered the plants.
1)”Have you watered the plants?” mother asked him
2)’Have you watered the plants?’ mother said to him
3)His mother said, ‘Has be watered the plants?’
4)His mother asked, ‘Whether you have watered the plants?

Ans:-2

32.Find incorrect pair?
1)Mango-Mangos 2)Loaf-Loaves 3)Louse-Lice 4)Lily-Lilles

Ans:-1

33.Find the sentence in which ‘All’ has been used as an adjective.
1)It was all profit & no loss
2)He was all alone in the class
3)All spoke well
4)He lost his all in gambling

Ans:-1

34.Choose the proper question -tag for – stop that noise…….?
1)Stop that noise, will you?
2)Stop that noise, can’t you ?
3)Stop that noise, don’t you
4)Stop that noise, didn’t you?

Ans:-1

35.Change into simple sentence.The fact that he is silent proves his guilt?
1)The silence his guilt.
2)The silince has proved his guilt
3)His guilt has been proved by his silence
4)His being silent proves his guilt

Ans:-4

36.He could not win a scholarship due to his carelessness. Change this sentence into a compound sentence.
1.Due to his carelessness, he could not win a scholarship
2.He was careless, naturally, he could not win a scholarship.
3.He was careless, there fore he could not win a scholarship
4.On accounts of his carelessness, he could not win a scholarship.

Ans:-3

37.Which one of the following sentences is correctly punctuated?
1.”What a stupid boy he is !” muttered Pandora.
2.What a stupid boy he is ? Muttered Pandora
3.What a stupid boy he is muttered Pandora.
4.What a stupid boy he is muttered Pandora.

Ans:-1

38.Choose the correct negative sentence of the given affirmative sentence : A few farmers saved their crop:
1)Only some farmers did not saved their crop.
2)Not all farmers saved their crop.
3)A few farmers did not save their crop
4)Not only some farmers saved their crop.

Ans:-2

39.Choose the correct sentence from the following:
A few farmers saved their crop.
1)They went to hospital to see my uncle.
2)They went to a hospital to see my uncle.
3)They went to the hospital to see my uncle
4)Thay went to an hospital to see my uncle.

Ans:-3

40.Which of the following is a pair of words not the same in meaning?
1)Acknowledge : admit
2)Defend : protect
3)Sensible : sensitive
4)Efficient : capable

Ans:-3

41.Which word is not synonyms of Despicable ?
1)Profame 2)Contemptible 3)Hateful 4)Disdainful

Ans:-2

42.Which word is Antonyms of Immanent?
1)Mortal 2) Transcendent
3)Hateful 4)Simple

Ans:-1

43.Which word is Antonyms of Niggard ?
1)Broad 2)Distinct 3)Partial 4)Spendthrift

Ans:-2

44.Choose the proper phrase for the word “Utopian”
1)Originally from Europe
2)Perfect and ideal but cruel
3)Perfect and ideal but powerless
4)Perfect and Ideal but imaginary and impossible

Ans:-4

45.Choose the correct meaning of the phrase : to be taken aback
1) To be startled 2)To withdraw 3)To be struck at the back
4)To back up

Ans:-4

46.Find One word Substitution for Centre os at traction of interest
1)Charlatan 2)Connoisseur 3)Cajole 4)Cynosure

Ans:-1

47.Choose the correct one word substitution for the phrese :
Mental wearriness from want of cccupstion
1)Fatigue 2)Envy 3)Titeress 4)Cynosure

Ans:-4

More MMRDA Question Papers with Answer Key

 

 


Check Also

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department Questions Paper 2019

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department  Questions Paper MPSC Question …

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper MPSC Question Paper (Maharashtra Group-C Services …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *