Set Two MMRDA Question Papers Download

The Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA) was established in accordance with the Mumbai Metropolitan Development Act, 1974, on 26th January, 1975. Since its inception, MMRDA is engaged in long term planning, promotion of new growth centers, implementation of strategic projects and financing infrastructure development. The Regional Plan provides for a strategic frame work of MMR’s sustainable growth. The object behind establishing MMRDA was to make MMR a destination for economic activity by promoting infrastructure development and improving the quality of life.MMRDA relesed many job notification Every year.Every Job’s post have particular exam Syllebuss with Different Questions.Here we provide some important Questions with Answer key for MMRDA’s Recruiment Exams.

1.Following Remedies are suggested on Islamic Madarsa – Traditional education to modemise it.

(a) To teach Science, Maths, Social Education, Hindi, English Subjects
(b)Emphasis on appointment of new teachers.
(c)Teachers training to teach new subjects.
(d) Modernise syllabus by including Science, Maths, Social Science, Hindi, English subjects.

Answer Options :

(1) Only (a) statement is correct
(2) (b) and (c) statements are correct
(3) Only (b) statement is correct
(4) All the above statements are correct

Ans:-4

2.In which Loksabha Election 112 Candidates contested from one Constituency and the ballet was as large as a news paper ?

(a) 1977
(b) 1980
(c) 1984
(d) 1989

Answer Options :

(1) (a) and (c) the correct options
(2) (b) the correct options
(3) (d) the correct options
(4) None of the above

Ans:-3

3.WIuch among the following political parties is based on the support of a single religious community ?

(1) Shiromani Akali Dal
(2) Telugu Desam Party
(3) Haryana Congress
(4) Jharkhand Mukti Morcha

Ans:-1

4.Which among these political parties emerged as the largest opposition party in the Lok Sabha in the 1984 elections ?

(1) Communist Party of Marxist
(2) Communist Party of India
(3) Telugu Desam Party
(4) Dravida Munnetra Kalagham

Ans:-3

5.Sarva Shiksha Abhiyan aimed at providing universal primary education to all children up to eighth standard. What was its target year for completion ?

(1) 2018
(2) 2016
(3) 2010
(4) 2016-18

Ans:-3

6.In which year did the Election Commission issue the order to prohibit Criminalization of Indian Politics ?

(1) 1988
(2) 2005
(3) 1997
(4) 1996

Ans:-3

7.What percentage of the Gross Domestic Product (GDP) was expected to be spent on education as per the National Policy on Education announced in 1986 ?

(1) 6%
(2) 7%
(3) 8%
(4) 9%

Ans:-1

8.Who was the founder of Popular Marathi daily ‘Sakal’ ?

(1) Dr. N.B. Parulekar
(2) Kumar Ketkar
(3) Jawaharlal Darda
(4) Prataprao Pawar

Ans:-1

9.’Newspaper’ is called as ‘democracy’s Bible’ by :

(1) Prof. Laski
(2) Herold Laswel
(3) Walter Lipmen
(4) David Esten
Ans:-1

10.Which one of the following Prime Ministers launched the scheme of ‘Navodaya Vidyalaya,providing free education and stay at residential schools for meritorious children of poor rural families ?

(1) Indira Candhi
(2) Rajiv Gandhi
(3) Inder Kumar Gujral
(4) V.P. Singh

Ans:-2

11.Name the lyricist and musicians of the Sarva Shiksha Abhiyan song : ‘School Chalein Hum’:

(1) Lyricist : Javed Akhtar
Musicians : A.R. Rahman

(2) Lyricist : Mehboob
Musicians : Shankar – Ehsaan – Loy

(3) Lyricist : Gulzar
Musicians : Ajay-Atul

(4) Lyricist : Prasoon Joshi
Musicians : Jatin-Lalit

Ans:-2

12.A Constituency where the SC/ST population is sizeable, was reserved for the respective SC/ST from the year_________.

(1) 1980
(2) 2016
(3) 1962
(4) 1988

Ans:-3

13.Which of the following do not conduct the election of Local Institutions like Gram Panchayat, Panchayat Samiti, Zilla Parishad, Municipality and Municipal Corporation?

(a) Election Commission of India
(b) State Government
(c) State Election Commission
(d) Central Government
Answer Options :

(1) (a), (b), (c) options are correct
(2) (a) and (d) options are correct
(3) (a), (b) and (d) options are correct
(4) (b) and (d) options are correct

Ans:-3

14.Which of the following was a Committee entrusted with the task of examining the election process of suggesting reforms ?

(1) Dinesh Goswami Committee of 1990
(2) GVK Rao Committee of 1985
(3) Sarkaria Commission of 1983
(4) Shah Committee of 1978
Ans:-1

15.Which of the following political parties emerged as the second largest group in the Lok Sabha at the end of the first general election ?

(1) The Socialists
(2) Kisan Mazdoor Praja Party
(3) CPI and its allies
(4) Jan Sangh

Ans:-3

16.The pressure Group, which protects the interest of S.T. Workers in Maharashtra is known as:

(1) Kamgar Union (Labour Union)
(2) La1 – Bawta (Red Flag)
(3) Maharashtra Motor Labour-Union
(4) None of above

Ans:-3

17.Which among the following statements is true regarding voter turnouts in the 1951-52, 1957 and 1962 elections ?

(1) Voter turnout increased
(2) Voter turnout decreased
(3) Voter turnout remained constant
(4) There cannot be seen any pattern in voter turnouts
Ans:-1

18.Which of the following statements are correct ?

(a) Articles from 153 to 167 of the Constitution deal with the State executive.
(b) Under article 153, Governor is appointed by the President.
(c) The Supreme Court held in 1978 that the office of the Governor of a State is a
Constitutional Office.
(d) The 6Ih Constitutional Amendment Act, 1956 facilitated the appointment of the same person as a Governor for two or more states.

Answer Options :

(1) (a),(b),(c) statements are correct and (d) statement is wrong.
(2) (a) statement is correct and (b), (c),(d) statements are wrong.
(3) (a),(b) statements are correct and (c),(d) statements are wrong.
(4) (c),(d) statements are correct and (a),(b) statements are wrong.

Ans:-2

19.After the abolition of state legislative assembly all the bii get lapse, but few of them do not get lapse even after abolition of the state legislative assembly. Then which of the following statement/s is/are correct ?

(a) A Bill passed by the assembly but pending in the legislative council get lapse.
(b) A Bid pending in the legislative council but not passed by the legislative assembly does not get lapse.
(c) A Bill passed by both the houses but pending assent of the governor does not get lapse.

Answer Options :

(1) Only (a), (b)
(2) only (b), (c)
(3) onlY (c), (a)
(4) (a), (b) and (c)

Ans:-4

20.According to which Article Governor appoints anglo-Indian Community Representative in Vidhan Sabha ?

(1) Article – 333
(2) Article – 350
(3) Article – 360
(4) Article – 352

Ans:-1

21.__________is the only link between the 7Yd and 74th Constitutional Amendments.

(1) Divisional Commissioner
(2) Dishict Rural Development Agency
(3) District Collector
(4) District Planning Committee

Ans:-4

22.Within how many days from the election date, appeal can be filed regarding legality of the election of Zilla Parishad President or Deputy President, if controversy arises and towards whom ?

(1) 30 Days, towards District Collector.
(2) 30 Days, towards Divisional Commissioner.
(3) 30 Days, towards State Government.
(4) 30 Days, towards State Election Commission.

Ans:-2

23.Which one of the following amcle deals with the Power, authority and responsibilities of ‘municipalities’ ?

(1) Article 243 W
(2) Article 242 X
(3) Article 243 V
(4) Article 242 Y

Ans:-1

24. The nearest analogue of the ‘French Prefect’ in India is :

(1) Chief Secretary
(2) Divisional Commissioner
(3) District superintendent of Police (SF)
(4) District Collector

Ans:-4

25.The Maharashtra Legislative Assembly Rules came into force on______

(1) 2nd October 1960
(2) 25th August 1962
(3) 23rd August 1960
(4) 1st May 1960
Ans:-3

26.How many months gap should not be there between two meetings of Panchayat Samitee ?

(1) One month
(2) Two months
(3) Three months
(4) Four months
Ans:-1

27.Phillip Woodruff’s interesting narration about collector is______

(1) agent of government
(2) eyes and ears of the government
(3) cold Hopping collector
(4) captain of the team

Ans:-3

28.The Second Administrative Reforms Conunission has recommended that maximum size of the council may fixed in a range between_______of the strength of the respective legislative assembly.

(1) 20 – 25 percent
(2) 5 – 10 percent
(3) 15 – 20 percent
(4) 10 – 15 percent

Ans:-4

29.Who of the following compare the district collector to a tortoise on whose back stood the elephant of the government of India ?

(1) Warren Hastings
(2) Indian Statutory Commission
(3) The Imperial Gazetteer of India
(4) Ramsay Macdonald

Ans:-4

30.Which one of the following is not included in the eleventh schedule of Constitution of India?

(1) Fisheries
(2) Prevention of alienation of land
(3) Fuel and fodder
(4) Libraries

Ans:- 2

31.Who is the Head of the State Secretariat in the State ?

(1) Principle Secretary
(2) Chief Secretary
(3) Joint Secretary
(4) Additional Chief Secretary

Ans:-2

32.Which one of the following Committees was constituted to examine various aspects of slum census ?

(1) Amitabh Kundu Committee
(2) Pranab Sen Committee
(3) Deepak Parekh Committee
(4) Nandan Nilekani Committee

Ans:-2

33.Which one of the following Municipal Corporation is governed by special Act ?

(1) Nagpur
(2) Pune
(3) Aurangabad
(4) Arnravati

Ans:-1

34.According to Section 15 of the S.C. and S.T. (Prevention of Atrocities) Act, for every special court, the state Government shall, by notification in the Official Gazette, specify a public prosecutor or appoints an advocate who has been in practice as an advocate for not less than________years, as a special public prosecutor for the purpose of conducting cases in that court.

(1) seven
(2) three
(3) five
(4) six

Ans:-1

35.Section 3 of the Right to Information Act,2005 confers upon citizens right to____________

(1) Complaint
(2) Appeal
(3) Revision
(4) Information

Ans:-4

36.Under settled provisions of Administrative Law following thing will be govern by administrative discretion.

(1) Physical test
(2) Viva-voce test
(3) Written test
(4) All of above

Ans:-2

37.Among following which legislation provides punishment for offence of Cyber Terrorism ?

(1) Indian Penal Code, 1860
(2) Criminal Procedure Code, 1973
(3) Information Technology Act, 2000
(4) None of the above

Ans:-3

38.Equality before Law is the second principle of __________.

(1) Res-Judicata
(2) Rule of Law
(3) Separation of Powers
(4) Power of Judicial Review

Ans:-2

39.Under which of the following section of Consumer Protection Act “person” defined ?

(1) Section 2 (K)
(2) Section 2 (J)
(3) Section 2 (L)
(4) Section 2 (M)

Ans:-4

40.Provision regarding evidence of unpublished official record, is gvenunder following section of Evidence Act.

(1) Sec. 121
(2) Sec. 123
(3) Sec. 125
(4) Sec. 127

Ans:-2

41.Which of the following are the objects of Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Rules 1995 ?

(a) To prevent the Commission of offences of abocities against SC/STs.
(b) To establish Special Courts for the trial of such offences.
(c) Make provisions to provide relief and rehabilitation of the victims

Answer options :

(1) (a) and (b)
(2) (a) and (c)
(3) (b) and (c)
(4) All are its objects.

Ans:-4

42.According to Section 15 of the S.C. and S.T. (Prevention of Atrocities) Act, for every special court, the state Government shall, by notification in the Official Gazette, specify a public prosecutor or appoints an advocate who has been in practice as an advocate for not less than_______years, as a special public prosecutor for the purpose of conducting cases in that court.

(1) seven
(2) three
(3) five
(4) six

Ans:-1

43.Provisions regarding electronic signature are given under following section of Information Technology Act, 2000.

(1) 3 A
(2) 5 B
(3) 9 c
(4) 10 D

Ans:-1

44.According to Rule 2 (c) of the protection of women from Domestic Violence Rules 2006,”Counsellor means a member of a service-provider competent to give counselling under subjection (1) of____________

(1) section 16
(2) section 14
(3) section 13
(4) section 15

Ans:-2

45.What is the period of limitation under Consumer Protection Act, 1986 provided for filing an appeal before National Commission against the Order passed by the State Commission.

(1) 30 days
(2) 60 days
(3) 90 days
(4) one year

Ans:-1

46.Spot inspection can be done by following person under SC and ST (prevention of atrocities)Rules 1995.

(1) District Magistrate only
(2) Sub Divisional Magistrate only
(3) Deputy Superintendent of Police only
(4) All the above
Ans:-4

47.Section 18 of Protection of women from Domestic Violence Act, 2005 deals with _________

(1) Counselling
(2) Protection Orders
(3) Residence Orders
(4) Maternity Reliefs

Ans:- 2

48.Which provision of the Prevention of Corruption Act deals about previous sanction of competent authority as condition precedent for the court to take cognigance of an offence alleged to have been committed by a Public Servant ?

(1) Section 17
(2) Section 18
(3) Section 19
(4) Section 20

Ans:-3

49.Among following which Act brought in to force on 19~ November, 1986 ?

(1) Water (Prevention and Control of Pollution) Act
(2) Wildlife Protection Act
(3) The forest (Conservation) Act
(4) The Environment (Protection) Act

Act:-4

50.Read the following statements in relation to The Protection of Civil Rights, Act, 1955.

(a) This Act applies to whole of India except the state of Jamrnu-Kashmir
(b) Within the definition of “place” “Tent” is included.

Choose the correct answer :

(1) (a) correct (b) wrong
(2) (a) wrong (b) correct
(3) (a) and (b) both wrong
(4) (a) and (b) both correct

Ans:- 2

 

More MMRDA Question Papers with Answer Key