Home / Interview / MAHA-METRO Question Papers Set Four

MAHA-METRO Question Papers Set Four

Choose the word that is opposite in meaning to the word given.

1. Defiant –
1) Obedient 2) Opponent 3) Arrogant 4) Humble

Ans:-1

2.Brutal –
1) Quiet 2) Humane 3) Soft 4) Humble

Ans:-2

3.Optimistic –
1) Permanrnt 2) Downstair 3) Perennial 4) Pessimistic

Ans:-4

4.Select the correct direct speech from the following.
1) I don’t tell myself I am a hero, says Kapil Dev.
2) Kapil Dev told I am a Hero.
3) Kapil Dev says thet he doesent tell himself that he is a hero.
4) Ram is as clever as other boys in the class.

Ans:-1

5. Find the sentence which is in superlative degree.
1) Very few boys in the class is as clever as Ram
2) Ram is one of the cleverest boys in the class.
3) Ram is cleverer than most other boys in the class
4) Ram is a clever as oyher boys in the class.

Ans:-2

One word substitutes-

6.Able to live on land and sea.
1) Abeyance 2) Alienate 3) Amphibious 4) Accessible

Ans:-3

7.Science of mankind
1) Anthropology 2) Aesthetics 3) Aquarium 4) Biologist

Ans:-1

8.State of having one wife, husband.
1) Red tapism 2) Regulatory 3) Plutocracy 4) Regime

Ans:-4

9.Apple of ones eye
1) One apple in the eye 2) Money earned
3) Very dear 4) Causes of quarrel

Ans:-3

10.Break the ice.
1) Formation of ice 2) Born in rich family
3) To relieve shyness 4) To reprimand someone

Ans:-3

11.Put ones foot down
1) To be very firm about ones action or oppinion
2) To pull foots of someone
3) Kicked by foot
4) To praise oneself

Ans:-1

12.Ins and outs.
1) Inside and outside 2) In the room
3) To have complete knowiedge
4) Just manage in and out

Ans:-3

Choose correct reflexive pronoun for the blanks space.

13. She blamed….
1) ourselves 2) themselves 3) theirselves 4) himselves

Ans:-4

14.Choose indefinite pronoun…….
1) he 2) they 3) someone 4) myself

Ans:-3

15.We……..came out of the jungle.
1) ourselves 2) ourself 3) himself 4) he

Ans:-1

16. I am / superior than / are / very fascinating.
1) A 2) B 3) C 4) D

Ans:-3

17.The scenery / of Kashmir / are / very fascinating
1) C 2) B 3) A 4) D

Ans:-1

18. I / have been ill / from / yesterday.
1) D 2) B 3) A 4) C

Ans:-4

19.Affliction – Synonyms to the word given below.
1) Distress 2) Anger 3) Violation 4) Loving

Ans:-1

20. Anxiety-
1) Antique 2) Apprehension 3) Worship 4) Amiable

Ans:-2

21.Malady –
1) Disease 2) Maximum 3) Mature 4) Marginal

Ans:-1

22.Good advice……..not always needed.
1) was 2) has 3) is 4) had

Ans:-3

23.As soon as he heard the news……
1) he had written to me
2) he wrote to me
3) he will write to me
4) None of these

Ans:-2

24.When it…….dark, we shall stop.
1) got 2) getting 3) well got 4) gets

Ans:-4

25.Excessive use of the vrules and regulations.
1) Red tapism 2) Regulatory 3) Plutocracy 4) Regime

Ans:-1

26.Find out the wrong noun – adjective pair from the following :-
1) Frail-Frailty 2) Fertile-Fertility 3) Brave-Brevity
4) Local-Locality

Ans:-3

27. Select the correct meaning of ‘give up’ from those given below:
1) take down 2) abandon 3) bear 4) donate

Ans:-2

28.The newspaper wrongly……the statement to the Home Minister. Correct word to be filled in the blank is:
1) Applied 2) attributed 3) allotted 4) assigned

Ans:-2

29.Select the correct antonym of Pride :
1) friendship 2) cooperation 3) humility 4) shame

Ans:-3

30. I cannot…….the ne4xt word, he has written it so badly – Fill in the blank.
1) make up 2) make for 3) make out 4) make up for

Ans:-3

31.Which one of the following pairs gives the two meaning of the word submit?
1) to consider and to urge 2) to yield and to offer
3) to evade and to expose 4) to sigh and to rebel

Ans:-1

32.Choose the correct adverb to fill in the blank:
He has been reading………2010
1) since 2) for 3) from 4) then

Ans:-1

33.Select the correct spelling from amongst the alternatives.
1) Etymolagist 2) Etimalogist 3) Etimoilogist
4) Etymologist

Ans:-4

34.There is word spelt in four dofferent ways. Out of them only ane is correct which one is correct?
1) enmity 2) enemity 3) enimity 4) enimety

Ans:-1

35.That which is likely to happen in the future ?
1) anticipated 2) initial 3) intended 4) imminent

Ans:-1

36.Crocodile tears means.
1) laughing 2) false tears 3) hue and cry 4) to cause quarrei

Ans:-2

37.Choose the antonym of the word : Strange
1) Familiar 2) Unknown 3) New 4) Doubtful

Ans:-1

38.The synonym of the word absolute is………
1) regularly 2) really 3) entirely 4) partially

Ans:-2

39.The feminine of horse is……..
1) bitch 2) sow 3) ewe 4) mare

Ans:-4

40.Insert the correct word in the following sentence.
Macbeth is the tragedy of a man who was……with great qualities?
1) empowered 2) endowed 3) privileged 4) promised

Ans:-2

41.Choose the correct adjective that can be used to fill in the blank in the following sentence. What politicians say is hardly……?
1) creditable 2) credible 3) credential 4) credulous

Ans:-2

42.Imprudent Kings patronize syscophants in their Courts. – Find out the word similar in meaning to sycophants.
1) flippants 2) flaterers 3) psychophaths 4) sadists

Ans:-2

43.Choose the correct sentence from the following :-
1) That coat is mine 2) That coat is my
3) That coat is I’s. 4) That coat is mines.

Ans:-1

44.Choose one of the alternatives nearest in meaning to the key-word. Malevolent
1) Extremely violent 2) wishing evil towards other
3) in poor voice 4) insane

Ans:-2

45.Which one of the following is a pair of words not the same meaning?
1) Mute-dumb 2) Pride-vanity
3) Rigid-stiff 4) Zealous-sluggish

Ans:-4

46.Which of the following is the correct contracted form of ‘I will’?
1) I’II 2) I’I 3) II’I 4) II’II

Ans:-1

47.He is neither sincere…….hard working.
1) no 2) not 3) nor 4) never

Ans:-3

48.The…….. of the flowers filled the room.
1) sent 2) cent 3) Scent 4) saint

Ans:-3

49.’ Rahul is good……drawing’. Choose the right preposition and fill in the blank.
1) for 2) with 3) at 4) on

Ans:-3

50……….reservation alone will not improve the lot of women, it will certainlt help.
1) Though 2) But 3) Neither 4) ANd

Ans:-1

51. Most of us are happy to talk health……..very few go for it. Join the sentence with conjunction given below :
1) and 2) because 3) or 4) but

Ans:-4

52.What is the tense of the following sentence? He ran fast to catch the bus.
1) past perfect tense 2) past continuous tense
3) simple past tense 4) simple present tense

Ans:-3

 

Check Also

‘ Do you prefer to work in night shifts?’ answered By Expert & Successful Candidates

‘ Do you prefer to work in night shifts?’ answered By Expert & Successful Candidates …

Body Language in Interviews & Gestures

Body Language in Interviews & Gestures Body Language in interviews is very important and notable …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *