Wardha Sub-divisional Magistrate Office Police Patil Question Paper Set 2

1. During the compression stroke of a four stroke diesel engine, the piston compresses :
(A) Air fuel mixture
(B) Atomised diesel
(C) Diesel Vapour
(D) Air

Ans:- D
2. The inventor of two stroke engine is :
A) Dugald Clark
B) Rudolf diesel
C) James Watt
D) Nicolaus A Otto

Ans:- A
3. Theoretically during expansion process in a stroke engine :
A) Inlet valve opens and exhaust value close
B) Inlet valve close and exhaust valve opens
C) Both valve remains closed
D) Both valve remains opened

Ans:- C
4. The nominal volume of cylinder when piston is at TDC is called :
A) Stroke volume
B) Swept Volume
C) Clearence volume
D) Suction volume

Ans:- C
5. Which of the followings engine can operate at higher speed?
A) Square engine
B) Over square engine
C) Under square engine
D) Steam engine

Ans:- B
6. The process of flushing out the products of combustion from the engine cylinder by fresh charge is known as :
A) Turbo charging
B) Super charging
C) Scavenging
D) None of the above

Ans:- C
7. The injection pressure in CRDI system is upto :
A) 180 bar
B) 1080 bar
C) 18000 bar
D) 1800 bar
Ans:- D
8. When the piston of a two stroke. Single cylinder engine move from BDC to TDC?
A) Transfer port open and intake port closes
B) Exhaust port open and transfer port closes
C) Exhaust port and transfer port opens
D) None of these

Ans:- D
9. The number of Crankshaft for opposed piston engine is :
A) One
B) Two
C) Three
D) Four

Ans:- B

10. The ratio of Brake thermal efficiency to indicated thermal efficiency is known as :
A) Mechanical efficiency
B) Relative efficiency
C) Air standard efficiency
D) Calorific value efficiency

Ans:-
11. Chemically correct air fuel mixture ratio for Si engine is around :
A) 15 : 1
B) 9 : 1
C) 6 : 1
D) 12 : 1

Ans:- A
12. In Otto cycle, the addition of heat takes place at :
A) Constant pressure
B) Constant volume
C) Partially at constant pressure
D) Any of the above

Ans:- B
13. Which of the following is true for two stroke engine?
A) Fuel efficiency is more than four stroke engine of same size
B) Higher oil consumption
C) Used for two wheelers only
D) Eco friendly

Ans:- B
14. Which type of nozzle can be used for facilitating pilot injection before the main injection?
A) Single hole nozzle
B) Multi hole nozzle
C) Pintle nozzle
D) Pintaux nozzle

Ans:- D

15. At ventury throat of the Carburetor the velocity of air is :
A) Maximum
B) Decreases
C) Increases
D) Remains same as before

Ans:- A

16. The condition at which the engine operate at no load and with nearly closed throttle is known as :
A) Dieseling
B) Cruising
C) Idling
D) None of the above

Ans:- C
17. The reference fuels used for comparing the anti knock value of SI engine fuel is :
A) Benzene and tetraethyl lead
B) Iso octane and normal heptanes
C) Normal cetane alpha methyl naphthalene
D) Benzene and iso octane

Ans:- B
18. Releasing of clutch pedal causes :
A) Load on release finger
B) The compression of pressure spring
C) Pressure plate move away from clutch disc
D) Pressure plate move towards clutch disc

Ans:- D
19. Clutch shaft is also known as :
A) Transmission input shaft
B) Counter shaft
C) Lay shaft
D) Main shaft

Ans:- A

20. Throw out bearing is used to :
A) Reduce friction clutch disc
B) Engine the clutch
C) Disengage
D) None of the above

Ans:- C
21. Excess clutch pedal play causes:
A) Clutch slipping
B) Difficulty in gear shifting
C) Wear of release bearing
D) Wear of clutch disc

Ans:- B

22. Which of the following is not a function of final drive of heavy vehicle?
A) Final speed reduction
B) Power transmission
C) Reduction of torque
D) None of the above

Ans:- C
23. Which of the following is not an advantage of overdrive?
A) Fuel economy
B) Increase of torque
C) Reduced engine wear
D) High vehicle speed at low engine speed

Ans:- B

24. The torque is measured in :
A) N-m
B) Nm/Second
C) N/m
D) N/m2

Ans:- A
25. The part of synchromesh gear box which is splined to the transmission output shaft is :
A) Synchroniser sleeve
B) Synchroniser ring
C) Mainshaft gear
D) Synchroniser hub

Ans:- D
26. Idler gear is used to engage:
A) First gear
B) Synchroniser ring
C) Reverse gear
D) Top gear

Ans:- C
27. The tendency of front wheel drive cars with unequal length of half shaft to pull to consider during acceleration is known as:
A) Torque steer
B) Self steer
C) Power steer.
D) None of the above

Ans:- A
28. Torsion bar is also known as:
A) Stabilizer rod
B) Anti roll bar
C) Trailing rod
D) Radius rod
Ans:- D
29. In Macpherson type suspension system shock absorber is mounted on :
A) Lower whish bone
B) Upper whish bone
C) Strut
D) Spring

Ans:- C
30. Leaf springs are connected to frame through shackles for:
A) Reduce friction
B) Avoid breaking of spring
C) Avoid rolling of vehicle
D) None of the above

Ans:- B
31. Torsion bar is attached to:
A) Lower arm
B) Upper arm
C) Shock absorber
D) Steering knuckle

Ans:- A
32. Exhaust gas recirculation system is chiefly means to reduce the emission of :
A) CO
B) CO2
C) NOx
D) SO4

Ans:- C
33. Which of the following is not an effect of increased amount of exhaust gas recirculation?
A) Engine brake power decreases
B) Specific fuel consumption decreases
C) Break specific fuel consumption increases
D) None of the above

Ans:- B
34. The catalyst used for the reduction of NOx in three way catalytic converter is:
A) Platinum
B) Palladium
C) Rodium
D) All of the above

Ans:- C
35. The speed of distributor cam is:
A) Same as engine speed
B) Half of engine speed
C) One fourth of camshaft speed
D) None of the above

Ans:- B

36. The dwell angle for a four cylinder engine is in the range of:
A) 480 to 520
B) 550 to 700
C) 360 to 420
D) 100 to 320

Ans:- A
37. The condenser in ignition system is mounted:
A) On ignition coil
B) On distributor cap
C) Outside the distributor
D) Inside the distributor

Ans:- D
38. The secondary terminal of Ignition coil connected to:
A) Ameter
B) Distributor cap
C) Spark plug
D) Battery

Ans:- B
39. Which of the following unit is used to express the capacity of condenser?
A) Tesla
B) Webber
C) Candela
D) Micro farads

Ans:- D
40. The specific gravity of electrolyte can be checked with:
A) Hygrometer
B) Voltmeter
C) Multimeter
D) Hydrometer

Ans:- D
41. Open circuit voltage of a 12V lead acid battery in fully charged condition is :
A) 2 V
B) 2.5 V
C) 12.6 V
D) 14 V

Ans:- C
42. The voltage of each cell of alkaline battery is :
A) 1.2 V
B) 2.2 V
C) 6.2 V
D) None of the above

Ans:- A
43. The speed of generator at which its output voltage just rises above the voltage of battery being charged is called:
A) Cat in speed
B) Synchronous speed
C) Run off Speed
D) Run out speed

Ans:- A
44. The purpose of brushes in alternator of automobiles is:
A) To collect current from rotor winding
B) To collect current from stator winding
C) To convey current from battery to stator
D) To convey current from battery to rotor

Ans:-D
45. In an alternator current is induced in:
A) Rotor winding
B) Stator winding
C) Carbon brushes
D) Slip rings

Ans:- B
46. In starter motor the field coils are wound around:
A) Commutator
B) Pole shoes
C) Yoke
D) None of the above

Ans:- B
47. The reflector used in automobile head lamp is of :
A) Spherical shape
B) Hemispherical shape
C) Hyperbolic shape
D) Parabolic shape

Ans:- D
48. The purpose of filling inert gasses inside the bulb is:
A) To reduce filament temperature
B) To avoid dazzling effect
C) To avoid vapourisation of filament
D) None of the above

Ans:- C
49. Metal halide type HID head lamps are popularly known as:
A) Mercury vapour lamp
B) Xenon lamp
C) Low pressure sodium lamp
D) High pressure sodium lamp

Ans:- B
50. Transfer case is used in :
A) Front wheel drive vehicles
B) Rear wheel Identification Numerals
C) Vehicle Identification Number
D) Vehicle Index Number

Ans:- C