Home / Question Papers (प्रश्नपत्रिका) / Solapur Upvibhagiya Dandadhikari Police Patil Question paper Set 1

Solapur Upvibhagiya Dandadhikari Police Patil Question paper Set 1

1.Which one of the following town is not located on a river bank?

A) Agra
B) Patna
C) Bhopal
D) Kolkata

Ans:- C) Bhopal

2. ‘Meghalaya’ is the name given to the region corresponding to:

A) Siachin mountain ranges
B) garo-khasi hill region
C) nagaland region
D) Kolkata

Ans:- B) garo-khasi hill region

3.UNDP has declared 11th july as the World Population Day since 1989 because the world Population reached :

A) 500 crore
B) 700 crore
C) 740 crore
D) 750 crore

Ans:- A) 500 crore

4. Who is the Vice chairman of NITI Aayog?

A) Ramesh Chand
B) Raghuram Rajan
C) Arundathi Bhattacharya
D) Aravind panagaria

Ans:- D) Aravind panagaria

5.Name the national leader who put forward the ‘Drain Theory’

A) Dadabhai Naoroji
B) S.N. banerji
C) R.C. dutt
D) Motilal Nehru

Ans:- A) Dadabhai Naoroji

6. Who was vthe President of India National Congress when congress signed merger pact with Muslim league in 1916?

A) S.P Sinha
B) Mrs. Annie Besant
C) Bhupendranath Bose
D) A.C. Majumder

Ans:- D) A.C. Majumder

7. In which session, Subhash Chandra Bose elected as the President of India National Congress in first time:

A) Lucknow
B) Tripuri
C) haripura
D) Lahore

Ans:- B) Tripuri

8. The first great experiment in Satyagraha was lauched by Mahatma Gandhi at:

A) Dandi
B) Ahmedabad
C) Bardoli
D) Champaran

Ans:- D) Champaran

9. In which place we can see Paradesi Sinagogue?

A) Kanyakumari
B) Mananthavadi
C) mattancherry
D) Thrissur

Ans:- C) mattancherry

10. The first MAmankam festival was conducted at:

A) varkkala
B) Thirunnavaya
C) Kodungallur
D) thiruvananthapuram

Ans:- B) Thirunnavaya

11. Which social reformer started the Journal Abhinava Kerala in 1921?

A) Sivananda Yogi
B) Sri Narayana Guru
C) Ayyankali
D) Vagbhatananda

Ans:- D) Vagbhatananda

12. Kochi raja conferred the title ‘Kavithilakan’ to an eminent social reformer of Kerala was :

A) pandit karuppan
B) Sahodaran Ayyappan
C) poyikayil Yohannan
D) Mannath Padmananabhan

Ans:- A) pandit karuppan

13. Adukkalayil Ninnu Arangathekku the play written by:

A) Vagbhatananda
B) V.T. Bhattathiripad
C) K.P. Kesava Menon
D) Brahmananda Shiva Yogi

Ans:- B) V.T. Bhattathiripad

14. Who started the newspaper Swadeshabhimani?

A) K. Ramakrishna Pillai
B) K.p. Kesava Menon
C) Vakkam Abdul Khader Moulavi
D) Kandathil Varghese mappila

Ans:- C) Vakkam Abdul Khader Moulavi

15. Who formed the Ezhava Maha Sabha?

A) Sri Narayana Guru
B) Kumaran Asan
C) Sahodaran
D) Dr. Palpu

Ans:- D) Dr. Palpu

16. Who is newly elected Prime Minister of Nepal?

A) K.P. Sharma Oli
B) Pushpa kamal Dahal
C) Sher bahadur Deuba
D) Bidhya Devi Bhandari

Ans:- B) Pushpa kamal Dahal

17.’Patidar agitation’, demanding resrvation in Government Jobs and Educational Institutions started in the State of :

A) Rajasthan
B) Maharashtra
C) Gujarat
D) Andhra Pradesh

Ans:- C) Gujarat

18. who is the Marathone runner lights the Olympic Cauldron of Rio 2016?

A) Michel Temer
B) Dilma Rousseff
C) paulinho da Viola
D) Wanderle de Lima

Ans:- D) Wanderle de Lima

19. “Gods in Shackle’s a documentary on the plight of elephants, directed by?

A) Sangita lyer
B) Akeeran kalidasan Bhattathiripad
C) Superna Ganguly
D) Dr. raman Sukumaran

Ans:- A) Sangita lyer

20.Who is the Present Chairman of Kerala State Film Academy?

A) Kamal
B) Fasil
C) Ranjith
D) KPAC lalitha

Ans:- A) Kamal

21. If P is a aquare matrix, then P-PT is always:

A) Symmetric
B) Skew Symmetric
C) Singular
D) Non Singular

Ans:- B) Skew Symmetric

22.The main constituent of a Portland cement is:

A) Lime
B) Alumina
C) Iron Oxide
D) magnesium Oxide

Ans:- A) Lime

23. When the water table is close to the ground surface, the bearing capacity of a soil is reduced to:

A) Three-fourth
B) One-half
C) Two-third
D) One-fourth

Ans:- B) One-half

24. A staff reading taken on a bench mark or a paint of known elevation is called:

A) Intermediate sight
B) Back sight reading
C) fore sight reading
D) Line of collimation

Ans:- B) Back sight reading

25. The power of a telescope to form distinguishable images of objects scparated by small angular distance is called its:

A) Resolving power
B) Brightness
C) Sensitivity
D) Definition

Ans:- A) Resolving power

26. What type of cooling system is generally employed in two stroke engines used in two wheelers?

A) water cooling
B) Air cooling
C) Oil cooling
D) All of the above

Ans:- B) Air cooling

27. The compression ratio of a diesel engine is in the range from :

A) 9-11
B) 1-5
C) 15-24
D) None of these

Ans:- C) 15-24

28. The function of a flywheel in an automobile is to:

A) Convert reciprocating motion to rotary motion
B) Transfer the engine torque to gearbox
C) To store the energy during the working stroke of the engine
D) All of the above

Ans:- C) To store the energy during the working stroke of the engine

29.A kaplan turbine is preferred when the available head is:

A) Low
B) Medium
C) High
D) None of the these

Ans:- A) Low

30.In a nuclear reactor, heavy water can be ideally used as:

A) Biological Shield
B) Moderator
C) Control rods
D) All of the above

Ans:- B) Moderator

31. value of Power factor lies in between:

A) 0 and 1
B) 0 and 10
C) 10 and 100
D) 10 and 1000

Ans:- A) 0 and 1

32.When voltage applied to a diode is more than PIV,it is likely to result in:

A) More distortion on output side
B) Poor regulation
C) Conduction in both direction
D) Breakdown at the junction

Ans:- D) Breakdown at the junction

33.Which of these cell in GSM/CDMA networks are used for densely populated areas?

A) Macro cells
B) Micro cells
C) Selective cells
D) Umbrella cells

Ans:- B) Micro cells

34.The one bit registers provided in microcontrollers to store the result of cerrtain program instructions are callede a__________.

A) Status Register
B) Program Counter
C) Flag
D) DPTR

Ans:- C) Flag

35. What is the typical drop out voltage across 7805 fixed positive voltage regulator?

A) 2V
B) 1.5V
C) 100mV
D) 4mV

Ans:- A) 2V

36.A cell of an UPS battery has an Ah efficiency of 80%. It has an average terminal voltage on discharge and chaerge of 1.2V and 1.6V respectively. The Watt-hour efficiency of the cell is________%

A) 50%
B) 60%
C) 80%
D) 100%

Ans:- B) 60%

37.Which of the following currents can induce the maximum induced voltage ina coil?

A) 1 A, DC
B) 1 A, 100 Hz
C) 1 A, 1 Hz
D) 20 A, DC

Ans:- B) 1 A, 100 Hz

38. A bandpass filter has a bandwidht of 4 kHz with a central frequency of 50 kHz. If the gain at 48 kHz is 10 dB, what is the maximum gain?

A) 13 dB
B) 7.32 dB
C) 13.6612 dB
D) 10 dB

Ans:- A) 13 dB

39. In a 3 phase power measurement using two wattmeter methode, both wattmeters give the same reading. What is the power faction of the circuit?

A) 0.5 lag
B) Unity
C) 0.5 lead
D) Zero

Ans:- B) Unity

40.Divergence of curl of any vector is:

A) 0
B) same vector
C) null vector
D) unity vector

Ans:- A) 0

41. Two inductances of 1 H each are coupled together. the maximum value of mutual inductance between them is :

A) 2 H
B) 0.5 H
C) 0.25 H
D) 1 H

Ans:- D) 1 H

42.The indiuctance of a long solenoid is measured as 1 mH. What will be its inductance, if the number of turns is doubled?

A) 1 mH
B) 4 mH
C) 0.5 mH
D) 2 mH

Ans:- B) 4 mH

43. The energy stored in the magnetic field of a solenoid carrying a current of 10A is 0.5 J. what will be the stored energy if the number of turns is doubled and the current is halved?

A) 1 J
B) 2 J
C) 0.5 J
D) 0.25 J

Ans:- C) 0.5 J

44.The minimum regulation of a transformer occurs at a power factor of 0.707. The power factor at maximum regulation will be:

A) 0.806
B) 0.707
C) Unity
D) 0.5

Ans:- Update Soon

45.The core loss of a transformer under OC test was measured as 40 W using an LPF wattmeter. If the same power is measured using an HPF wattmeter, what will it read:

A) > 40 W
B) < 40 W
C) 40 W
D) Cannot predict

Ans:- A) > 40 W

46. A 220 V DC machine which runs at rated speed as a generator supplies 10 A current. If the same machine is allowed to run as a motor and if it takes 10 A current, at what percentage of rated speed will it run?

A) 89%
B) 100%
C) 102%
D) 112%

Ans:- A) 89%

47. In a Brush Less DC (BLDC) motor, the construction of motor is similar to:

A) Stepper
B) Universal motor
C) DC motor
D) Synchronous motor

Ans:- D) Synchronous motor

48. The maximum effciency of an inducation motor occurs at 4 kw. What will be rating of the machine?

A) 3 kw
B) 4 kw
C) 3.5 kw
D) 8 kw

Ans:- A) 3 kw

49. Which of the following device will be chosen to measure the flow of fluid in open channel?

A) Pilot tube
B) Ring Balance flow meter
C) Rotameter
D) Piston flow meter

Ans:- A) Pilot tube


Check Also

MPSC State Service Main Exam 2019 Question Paper Download

MPSC State Service Main Exam 2019 Paper 1, 2, 3, 4, 5, 6 Questions Paper …

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department Questions Paper 2019

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department  Questions Paper MPSC Question …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *