Home / Question Papers / Sindhudurg Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

Sindhudurg Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

1. Who is the leader of Oppaisition in Lok Sabha
A) L.K. Advani B) Sushma Swaraj C) Arun Jaitley
D) Yashwant sinha

Ans:- B) Sushma Swaraj

2. Who is the Comptroller and Auditor General of India
A) V.K. Shunglu B) Vinod rai C) V.N. Kaul
D) C.G. Somiah

Ans:- B) Vinod rai

3. What is total Strength of Lok Sabha as envisaged the Constitution
A) 545 B) 547 C) 540 D) 552

Ans:- D) 552

4. Prof. verghese Kurien who passed Medal at the London Oplympics 2012 for which of the following events
A) Paan Singh Tomar B) white Revolutions
C) Biue revolution D) oilseeds Development Programme

Ans:- B) white Revolutions

5. mary Kom won the bronze Medal at the London Olympics 2012 for which the following events
A) Women’s Heavy Weight Boxing
B) Womwn’s Singles Badminton
C) Blue Revolution
D) Oilseeds Development Programme

Ans:- C) Blue Revolution

6. Which indian film has been declared as the country’s entry in the Academy awards (Oscars)
A) Paan Singh Tomar B) The Dirty Picture C) Barfi
D) Ra One

Ans:- C) Barfi

7. Who among the following has been appointed as the Chief Justice of Indian on September 29, 2012
A) Justice Altamas Kabir B) Justice H.S. Kapadia
B) Justice R.S. Sodhi D) Justice Mukund Prasad

Ans:- A) Justice Altamas Kabir

8. Who is the Chief of the Army Staff
A) General Bikram Singh
B) General V.K. Singh
C) General Deepak Kapoor
D) General Joginder jaswant Singh

Ans:- A) General Bikram Singh

9. When does the Governor recommend the imposition of President rule in a State:
A) On the recommendation of the Centre
B) On the recommendation of the Chief Minister
C) On the recommendation of the Council of Minister
D) If the satisfied that the Goverment of the State cannot be carried on in accordance wirh the provisions of the Constitution

Ans:- D) If the satisfied that the Goverment of the State cannot be carried on in accordance wirh the provisions of the Constitution

 

10. Which one among the following States is the smallest in terms of area
A) Andhra Pradesh B) Tamil Nadu C) Karnataka D) Kerala

Ans:- D) Kerala

11.Who is the Deputy Chairman of Rajya Sabha
A) K. Rahman khan B) M.M. Jacob C) Hamid Ansari
D) P.J. Kurien

Ans:- D) P.J. Kurien

12. Who won the Men’s Singles Title at the Wimbledon Open 2012 Tennis Championship
A) Roger Federer B) Andy Murray C) Novak Djockovic
D) Rafael Nadal

Ans:- A) Roger Federer

13. Who preside over the Joint Sitting of Parliament of India
A) Vice President B) Speaker of Lok Sabha
C) President of India D) Deputy Chairman of Rajya Sabha

Ans:- B) Speaker of Lok Sabha

14. What the currency of Japan
A) Yuan B) Yen C) Rial D) Kyat

Ans:- B) Yen

15. The Noble Prize for Peace for the year 2012 has been conferred on
A) Barak Obama B) European Union C) ASEAN
D) None of these

Ans:- B) European Union

16. Kaziranga Wildlife Sanctuary is located in
A) Assam B) Meghalaya C) Tripura D) tamil Nadu

Ans:- A) Assam

17. The President of India is elected by
A) Parliament B) State Legislatyres
C) by the people directly
D) by an electoral college consisting of the elected Members of the Lok Sabha, the Rajya Sabha and the State Legislative Assemblies

Ans:- D) by an electoral college consisting of the elected Members of the Lok Sabha, the Rajya Sabha and the State Legislative Assemblies

18. Who is the deputy Chairman of Planning Commission
A) Manmohan Singh B) Bimal Jalan C) P. Chidambram
D) Montek Singh Ahluwalia

Ans:- D) Montek Singh Ahluwalia

 

19. Who is the Deputy Spekar of Lok Sabha
A) A.R. Rahman B) kariya Munda C) Hamid Ansari
D) Girija Vyas

Ans:- B) kariya Munda

20. Governor of a State is appointed by the
A) Prime Minister B) President C) Chief Justice of India
D) Parliament

Ans:- B) President

21. The current Lok Sabha is
A) 16th Lok sabha B) 15th Lok sabha
C) 14th Lok sabha D) 13th Lok sabha

Ans:- B) 15th Lok sabha

22. How many members can be nominated by the President of India in Rajya Sabha
A) 2 B) 12 C) 14 D) 16

Ans:- B) 12

23. Who is the Chairman of Public Accounts Committee?
A) basudeb Acharya B) Gopinath Munde
C) Murli Manohar Joshi D) Anant Kumar

Ans:- C) Murli Manohar Joshi

24. How many Departmentally Related Standing Committees are there in Parliament of India?
A) 16 B) 24 C) 20 D) 18

Ans:- B) 24

25. In which State is Kudankulam Nuclear Project is situated
A) kerala B) Tamilnadu C) Andhra Pradesh
D) Maharashtra

Ans:- B) Tamilnadu

26. Where is Lingaraj Temple situated
A) Odisha B) Uttar Pradesh C) Bihar D) Madhya Pradesh

Ans:- A) Odisha

27. Which is the highest battlefield in the world
A) Dras B) Siachen C) Siachen D) Leh D) Twang

Ans:- B) Siachen

28. Which is the highest gallantry award in the defence forces in our country
A) Mahavir Chakra B) Param Vir Chakra C) Sena Medal
D) Vayu Sena Medal

Ans:- B) Param Vir Chakra

29. Who is the first ever Indian Shuttler to win an Olympic medal in Badminton at 2012 Ganes
A) Sania Nehwal B) Yogeshwar Dutt C) M.S. Dhoni
D) Geeta Kumari

Ans:- A) Sania Nehwal

30. In which State is Nalanda situated
A) West Bengal B) Bihar C) madhya Pradesh
D) uttar Pradesh

Ans:- B) Bihar

31. Accession Register of the library is meant for:
A) Registration of books B) Registration of Periodicals
C) Registration for Accessioning
D) Registration of books in the same in which they are received

Ans:- D) Registration of books in the same in which they are received

 

32. Stock verification is done in the libraries to find out the physical available of :
A) Books B) Books and Periodicals C) All articles
D) All reading material only

Ans:- D) All reading material only

33. Which of the following is not a document:
A) Book B) Periodical C) Inscription
D) machine Readable catalogue

Ans:- D) machine Readable catalogue

34. Short title usually found tooled on the spine of the book is:
A) Alternative Title B) Fanciful Title C) Binder’s Title
D) Tell-Tale-Title

Ans:- C) Binder’s Title

35. Which of the following is a complex subject:
A) A study in Medicine B) A study in Animal Husbandry
C) A study in Child Medicine
D) A study in Classification and cataloguing

Ans:- D) A study in Classification and cataloguing

 

36. SDI stands for:
A) Selective Dissemination of Information
B) Scientific Demand for Information
C) Selective Information Demand
D) Scientific Documantation for Information

Ans:- A) Selective Dissemination of Information

37. The device that makes use of initial alphabets in sharpening a class number.
A) Alphabetical Device B) Alphanumeric Device
C) Sharpening Device D) Initial Device

Ans:- B) Alphanumeric Device

38. After a book is acquired, it is taken up for cataloguing and classification to the:
A) Acquisition Section B) Processing Section
C) Documentation Section D) None of these

Ans:- B) Processing Section

39. Issue and return of Books is the work of:
A) Reference Desk B) Debates Section
C) Circulation Counter D) Processing Section

Ans:- C) Circulation Counter

40. A Book is individualized among the books having the same class number by:
A) Call number B) Book number C) Accession number
D) Year number

Ans:- B) Book number

41. Which reflects the arrangement of documents in the Library:
A) Dictionary catalouge B) Alphabetical catalogue
C) Shelf list D) Author catalogue

Ans:- C) Shelf list

42. Duplicate microfilm Rolls are preserved at:
A) Below 27 degree C temperature
B) Room temparature C) Anywere in the room
D) Air conditioned room with normal temperature

Ans:- A) Below 27 degree C temperature

43. A set of books which is ready for binding is sent to :

A) Bidery B) Printing C) Dump on table
D) Book shelf

Ans:- A) Bidery

44. Library is a place of :
A) Books B) Furniture C) Hardware D) Toys

Ans:- A) Books

45. Stacking area of Library is called :
A) Stacks B) Book shop C) storage D) Museum

Ans:- A) Stacks

46. As soon as the books are catalogued and classified, those shall be pasted with : A) Book labels B) jacket covers
C) Book cards D) Cover Page

Ans:- A) Book labels

47. Book comers are pated at:
A) Inner side of front card board B) Inner side of back card board C) On the spine D) On top of front page

Ans:- B) Inner side of back card board

48. In library stacks Books are placed:
A) Left to right B) Right to left C) Top to Bottom
D) Bottom to top

Ans:- A) Left to right

49. While placing the books on stacks, some space is kept free at :
A) Right B) Left C) In between two books
D) In between two eacks

Ans:- A) Right

50. The current Newspapers are displayed on :
A) Reading Table B) Pending racks C) Pigeon Holes
D) stacks

Ans:- A) Reading Table

About Shanku

Check Also

Latur Police Bharti Question paper 2018

Latur Police Bharti Question paper 2018 Latur Police Bharti (Maharashtra State Power Generation Company Limited) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *