Home / Question Papers / Set Four MMRDA Question Papers Download

Set Four MMRDA Question Papers Download

The Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA) was established in accordance with the Mumbai Metropolitan Development Act, 1974, on 26th January, 1975. Since its inception, MMRDA is engaged in long term planning, promotion of new growth centers, implementation of strategic projects and financing infrastructure development. The Regional Plan provides for a strategic frame work of MMR’s sustainable growth. The object behind establishing MMRDA was to make MMR a destination for economic activity by promoting infrastructure development and improving the quality of life.MMRDA relesed many job notification Every year.Every Job’s post have particular exam Syllebuss with Different Questions.Here we provide some important Questions with Answer key for MMRDA’s Recruiment Exams.

 

1.Choose the appropiate alternative to fill in the blank.
Who wishes to take……..walk with me?
1)the 2)a 3)an 4)No article

Ans:-2

 

2.The young one of a dog is a puppy. The young one of a butterfly is……..
1)Cockerel 2)Kitten 3)Leveret 4)Caterpillar

Ans:-4

3.Name the underlined clause in the following sentence.
This is the house that sudhir built.
1)None Clause 2)Adjective Clause 3)Adverb Clause of Place
4)Adverb Clause of Reason

Ans:-2

4.Choose the correct Wh-question for the following sentence to get the underlined part as an answer.
Yamunotri is only 13 km from Hanumanchatti?
1)How far is Yamunotri from Hanumanchatti.
2)How far Yamunotri is from Hanumanchatti?
3)How far Yamunotri from Hanumanchatti is?
4)How away Yamunotri is from Hanumanchtti.

Ans:-1

5.The diminutive of the book is a booklet. The diminutive of a isle is…….
1)icile 2)islet 3)island 4)hillock

Ans:-2

6.Choose the correct alternative to fill in the blank.
The fact…..I told father was incredible to him.
1)which 2)who 3)what 4)how

Ans:-1

7.Choose the one which best expresses the mesaning of the given word:Baulk
1)Identify 2)Encourage 3)Verify 4)Prevent

Ans:-4

8.Choose the correct use of Unless in the given sentence.
If you are brave, you will not fear.
1)Unless you are brave, you will not fear
2)If you are brave unless you will not fear.
3)Unless you are brave, you will fear.
4)If unless you are brave, you will not fear.

Ans:-3

9.The cry of a dog is brak. The cry of a cattle is…….
1)gibber 2)screech 3)crinkle 4)low

Ans:-4

10.Identify the Figure of Speech in the following line:
The valley play hide and seek.
1)Alliteration 2)Metaphor 3)Personification 4)Apostrophe

Ans:-3

11.Choose the appropriate conjunction to fill in the blank:
Live well………..You may die well.
1)so that 2)so 3)though 4)if

Ans:-1

12.Choose the correctly Spelt word from the following:
1)Fasist 2)Facist 3)Facict 4)Fascist

Ans:-4

13.Name the Part of Speech of the underlined word: I will watch while you sleep.
1)Adverb 2)Preposition 3)Adjective 4)Conjunction

Ans:-4

14.Choose the correct Question Tag for the following sentence :
I shall not forget your kindness.
1)Shall I? 2)Should I? 3)Shalln’t I? 4)Shan’t I?

Ans:-1

15.Choose the one which best expresses the meaning of the given idiom: Pin-money
1)Bribery 2)Money paid for compensation
3)Alimony 4)Allowance made to a lady for her expresses.

Ans:-4

16.Choose the correct Rhetorical question for the following sentence : Happiness cant be bought wiyh cash.
1)Can happiness be not bought with cash?
2)Can happiness not be bought with cash?
3)Can happiness be bought with cash?
4)Both (1) and (2)

Ans:-3

17.Choose the correct Assertive sentence for the following sentence :
What would not give to see happy!
1)I would give anything to see happy.
2)I would give nothing to see you happy.
4)I would Give nothing everything to see you happy.
5)I would not give anything to see you happy.

Ans:-1

18.The phobia about air is aerophobia. The phobia about time is……
1)Chronophobia 2)Cacophobia 3)Catrophobia 4)Cynophobia

Ans:-3

19.The cry of a duck is quack. The cry of a horse is………..
1)squeal 2)roar 3)bleat 4)neigh

Ans:-4

20.Choose the Feminine Ge3nder of Bachelor
1)Girl 2)Spinster 3)Nun 4)Sister

Ans:-2

21.Choose the correct Question Tag for the following:
We talk women harassment.
1)don’t we? 2)do we? 3)did we? 4)didn’t we?

Ans:-1

22.Choose the correct alternative to fill in the blank.
Avinash……….a strange noise.
1)hear 2)hears 3)is hearing 4)have been hearing

Ans:-2

23.Choose the grammatically correct alternative from the following.
1)My sister is the poet and the philosopher.
2)My sister is a poet and the philosopher.
3)My sister is a poet and a philosopher.
4)My sister is a poet and philosopher.

Ans:-4

24.Choose the correct Preposition to fill in the blank.
Sudhir rescued the child…….danger.
1)from 2)to 3)for 4)of

Ans:-1

25.The young one of a dog is a puppy. The young one of a deer is…….
1)kid 2)calf 3)fawn 4)foal

Ans:-3

26.Choose the appropiate alternative to fill in the blank. If you went away now, we…….you.
1)missed 2)will miss 3)would miss 4)would have missed.

Ans:-3

27.Choose the correct Indirect Speech for the following sentence. The Prince said,”It gives me great me great pleasure to be here this evening.”
1)The Prince said that it gives him great pleasure to be there that evening.
2)The prince said that it has given him great pleasure to be there that evening.
3)The Prince said that it gave him great pleasure to be there that evening.
4)The prince said that if give him great pleasure to be there that evening.

Ans:-3

28.Find out which part of the sentence has as error:
Twenty miles/are a long way/to walk/ No error.
1)A 2)B 3)C 4)D

Ans:-2

29.Choose the appropriate alternative to fill in the blank.
Where there is…….will, there is……way.
1)No article, a 2)a, a 3)No article, the 4)the, the

Ans:-2

30.Choose the correct use of ‘Not only……But also’ in the following sentence.
They danced to the rhythm of Dholaks and Ghoongrus.
1)They not only danced to the rhythm of Dholaks but also Ghoongrus.
2)Not only they danced to the rhythm of Dholaks but also Ghoongrus.
3)They danced to the rhythm of not only Dholaks also Ghoongrus.
4)None of the above.

Ans:-3

31.Choose the correct alternative for the following expression:
A place for dogs.
1)Stable 2)Hive 3)Archives 4)Kennel

Ans:-4

32.Choose the correct form of pronoun to fill in the blank.
Ram and………..were present.
1)me 2)I 3)my 4)mine

Ans:-2

33.Choose the correct alternative for the following expreession.
Teaching with the aid of pictures and models.
1)Iconography 2)Laxicograohy 3)Chromatics 4)Iconology

Ans:-1

34.Choose the correct Compound sentence for the following sentence: He must work very hard to make up for the lost time.
1)He must work very hard that to make up for the lost time.
2)He must work so hard that he could make up for the lost tome.
3)He must work very hard or make up for lost time.
4)He must work very hard and make up for the lost time.

Ans:-4

35.Choose the correct alternative to fill in the blank.
He……..to play cricket before his marriage.
1)is used 2)was used 3)used 4)will be used

Ans:-3

36.Choose the word nearest in meaning to the underlined word:
Would you place rectify the mistake?
1)correct 2)clarify 3)condone 4)regularise

Ans:-1

37.Choose the correct alternative to fill in the blank:
The prisoner was released on………for good behaviour.
1)probation 2)bail 3)parole 4)guarantee

Ans:-3

38.Choose the one which best expresses the following sentence in Passive Voice:
Piu promised me a present.
1)A present is promised me by Piu.
2)A present is promised to ma by Piu
3)A present was promised me by Piu
4)A Preset was promised to me by Piu.

Ans:-4

39.Identity the Tense of the given sentence:
Many interesting theories will have been put for ward.
1)Simple Future Tence 2)Future Perfect Tence
3)Futere Perfect Continuous Tence
4)None of the above

Ans:-2

40.Choose the appropriate Preposition in the following sentence:
I am fired……..walking.
1)of 2)for 3)about 4)to

Ans:-1

 

Check Also

MPSC Departmental Examination for Backward Class wing Officers of social welfare Department 2019 Question Paper

MPSC Departmental Examination for Backward Class wing Officers of social welfare Department 2019 Question Paper …

MPSC Departmental Examination for Forest Officers 2019 Question Paper

MPSC Departmental Examination for Forest Officers 2019 Question Paper MPSC Question Paper (Departmental Examination for …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *