Home / Question Papers / Set 3 MahaGenco Questions with Answer

Set 3 MahaGenco Questions with Answer

The Mahanirmiti”‘ or MahaGenco (Maharashtra State Power Generation Company Limited – MSPGCL)formerly known as MSEB ( Maharashtra State Electricity Board) is the major power generating company in the state of Maharashtra, Western India.With a total generation of 10,737 MW, it is the second largest power producing company in India.MahaGenco relesed many job notification Every year.Every Job’s post have particular exam Syllabuss with Different Questions.Here we provide some important Questions with Answer key for MahaGenco’s Recruiment Exams.

 

Select the synonym of the word in question No. 1 to 5

1.Commemorate
A)Boast B)Ramember C)Manipulate D)Harmonise

Ans:-B

 

2.Impetuous
A)Violent B)Resourceful C)Pleasing D)Eash

Ans:-A

3.Diligent
A)Intelligent B)Energetic C)Modest D)Industrious

Ans:-D

4.Admonish
A)Threaten B)Praise C)Appeal D)Support

Ans:-A

5.Haggle
A)Postpone B)Accept C)Bargain D)Reject

Ans:-C

 

Select the Antonym of the word in question No. 6 to 10

6.Gorgeous
A)Desperate B)Plain C)Fashionable D)Sumptuous

Ans:-B

 

7.Fraternity
A)hospitability B)Hostility C)Brotherhood D)Animity

Ans:-B

8.Dearth
A)Scarcity B)Extravagance C)abundance D)Sufficient

Ans:-C

9.Hapless
A)Lucky B)Kind C)Futile D)Helpful

Ans:-A

10.spurious
A)False B)Genuine C)Simple D)Systematic

Ans:-D

 

Give one word substitution in the following questions (11 to 15)

11. Large scale departure of people.
A) Migration B)Enigration C)Immigration D)Exodus

Ans:-A

12.A person who belives that pleasure is the chief good.
A)Stoic B)Hedonist C)Eoicure D)Sensual

Ans:-B

13.paying back injury with injury.
A) Vendetta B)Repression C)Subjugation D)Reprisal

Ans:-A

14.Opposed to great or sudden change.
A)Static B)Revolutionary C)Conservative D)Evolutionary

ANs:-C

15.A child of unusual or remarkable talent.
A)Scholar B)Diligent C)Freak D)Prodogy

Ans:-D

Choose the Correct Spelling in the following questions (Questions No. 16 to 20)

16.A)Distilty B) Distillry C)Distillery D)Distilery

Ans:-C

17. A)Greivance B)Grievance C)Griveance D)Grieveance

Ans:-A

18. A)Perseverance B)Preservarance D)Perseverence D)Preserverence

Ans:-A

19.Correspondant B)Corraspondent C)Corraspondant D)Correspondent

Ans:-A

20. A)Corigendum B)Coridgendum C)Corrigendum D)Corridgendum

Ans:-C

21.To be at losserheads.
A) To have tough encounter
B)To be at enmity or strife
C)To face stiff opposition
D) To tax one’s mind and body

Ans:-A

22.By the skin of one’s teeth.
A) Hardly B)In time C)Hurriedly D)Only just

Ans:-B

23.To be in abeyance.
A) To be in trouble B)Dual minded C)In a fighting mood D) In suspense

Ans:-A

24.Harp on
A) To comment B)To criticize C)To keep on talking D) To keep on insulting

Ans:-C

25.To get cold feet.
A) To run for life B) To be afraid C)To fall sick D)To become dead

Ans:-B

26.Fill in the blanks with the correct alternative.
I have been living here…….1972.
A)from B)Since C)for D)during

Ans:-B

27.You shall refrain……..telling lies.
A)for B)From C)with D)to

Ans:-B

28.He took advantage……..my ignorance.
A)of B)By C)at D)over

Ans:-A

 

29.I cannot…….your invitation.
A)except B)accept C)present D)none of these

Ans:-B

30.There is a bridge……..the river.
A)on B)over C)to D)above

Ans:-A

31.The correct meaning of polite is….
A)rude B)angry C)courteous D)none of these

Ans:-C

32.That is…….interesting book.
A)the B)a C)an D)their

Ans:-C

 

33.He came…….home late night.
A)to B)at C)in D)none of these

Ans:-D

34.Antonym for abundance is
A)scarity B)penalty C)more D)nono of these

Ans:-A

35.Antonym for Ferocious is
A)dangerous B)gentle C)deceptive D)wicked

Ans:-B

36.The correct meaning of “Bread & Butter” is
A)Bag & Baggage B)livelihood C)Breakfast D)Dinneer

Ans:-B

37.A person who has no money to pay off his debts is
A)pauper B)beggar C)insolvent D)debtor

Ans:-C

38.One who can speak many languages.
A) A linguist B)A multilingual C)A polyglot D)A phonetician

Ans:-A

39.To root out an evil means
A)eradicate B)dissolve C)abolish D)void

Ans:-A

40.The correct synonym of “accessory” is
A)Goose B)real C)additional D)hard

Ans:-C

41.The plural of word “Goose” is
A)Goose B)Gooses C)Geese D)Goost

Ans:-C

42.the opposite gender of the word “Nephew” is
A)Nephews B)Nephewes C)Niece D)Nice

Ans:-C

43.The simple pat tence of word “To write” is
A)Written B)wrote C)Write D)Nome of these

Ans:-B

44.The earth……….round the sun.
A)In revolving B)Revolved C)Revolve D)Revolves

Ans:-D

 

About Shanku

Check Also

Maharashtra HSC Board or 12th Exam Biology-Zoology Important Question for 2019

Maharashtra HSC Board or 12th Exam Biology-Zoology Important Question for 2019 (1) Select and write the …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *