Home / Question Papers / Set 1 BrihanMumbai MahanagarPalika Questions Answer

Set 1 BrihanMumbai MahanagarPalika Questions Answer

The Municipal Corporation of Greater Mumbai(MCGM) also known as Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) and BrihanMumbai MahanagarPalika is the civic body that governs Mumbai, the capital city of Maharashtra and is India’s richest municipal organization.The BMC’s annual budget is more than that of some of the small states of India. Established under the Bombay Municipal Corporation Act 1888,[6] it is responsible for the civic infrastructure and administration of the city and some suburbs of Mumbai. In 2014, Trushna Vishwasrao became the first female corporator to be leader of the Corporation’s house.BMC relesed many job notification Every year.Every Job’s post have particular exam Syllebuss with Different Questions.Here we provide some important Questions with Answer key for BMC’s Recruiment Exams.The Municipal Corporation of Greater Mumbai(MCGM) also known as Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) and BrihanMumbai MahanagarPalika is the civic body that governs Mumbai, the capital city of Maharashtra and is India’s richest municipal organization.The BMC’s annual budget is more than that of some of the small states of India. Established under the Bombay Municipal Corporation Act 1888,[6] it is responsible for the civic infrastructure and administration of the city and some suburbs of Mumbai. In 2014, Trushna Vishwasrao became the first female corporator to be leader of the Corporation’s house.BMC relesed many job notification Every year.Every Job’s post have particular exam Syllebuss with Different Questions.Here we provide some important Questions with Answer key for BMC’s Recruiment Exams.

1. ______ was the First Political Association in Maharashtra.
(1) East India Association(2) Poona Samajanik Sabha (3) Bombay Association(4) Indian National Congress
Ans:-3

2. In the earlier period Raobahadur Shembekar had given rupees one lakh to the Pune University to carry out research on _______ .
(1) Sugar (2) Cotton (3) Jaggery (4) Rice
Ans:-3

3. Why was Pandita Rarnabai given Kaiser-I-Hind award ? 
(1) She accepted Christianity (2) To appreciate her work for woman education (3) She gave shelter to famine affected ladies (4) She started Ramabai Association
Ans:-2

4.________Founded the Vidhva Vivaha Uttejak Mandal in 1865. 

(1) M.G. Ranade and Vishnushastri Pandit (2) D.K. Karve and Vishnushastri Pandit(3) Gopal Gokhale and D.K. Kame (4) D.K. Karve and Pandita Rarnabai
Ans:-1

5.Since 1933, who from the following run the Indian Peasants’ Institute at Nidobrolu totrain peasants to become active Workers of the peasant movement ?
(1) T.Prakasam     (2) P.Krishna Pillai(3) N.G. Ranga (4) R.D. Bhardwaj
ANs:-3

6._______is known as ‘Magna Carta’ of Modern Indian Education.
(1) Hunter Commission 1882 (2) Wood’s despatch 1854 (3) University Act 1904 (4) Lord Macaulay’s proposal 1835
Ans:-2

7.________ was commonly known as Vishnubuwa Brahmachari. 
(1) Vishnushastri Pandit (2) Vishnushastri Chiplunkar(3) Vishnu Shiravadkar(4) Vishnu Bhikaji Gokhle
Ans:-4

8.Who has written-‘Naivedya”Kheya’and’Balaka’.?
(1) Saratchandra Chatte rjee (2) Bankirnchandra Chatterjee(3) Rabindranath Tagore(4) Sunil Gangopadhyay
Ans:-3

9.Which of the following colleges was established before the University of Bombay cameinto existance ? 
(1) ST. Xavier’s College (2) Elplumtone College (3) Wilson College (4) ST. John College
Ans:-3

10.Which of the following building were designed by F.W. Stevens ? 
(a) Victoria Terminus (Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus) (b) Municipal Corporation Building (c) The Royal Alfred Sailor’s Home (d) The Headquarters of Western Railway 
Answer options :
(1) (a) and (b) only (2) (b) and (d) only (3) (a) and (c) only(4) (a),(b),(c) and (d)
Ans:-4

11.Who was the First President of All India Muslim League ? 
(1) Barister Jinnah (2) Sir Sayyad Ahmed Khan (3) Agakhan (4) Salimullah Khan
Ans:-3

12.________ was executive of Satyashodhak Samaj. 
(1) Jotiba Phule (2) Narayanrao Kadalak (3) Gyanoba Sasane(4) Vitthal Shinde
Ans:-2

13.Who wrote the book ‘Maza Pravas’ ?
(1) Govind Balal Deval (2) Baba Padmanandji (3) Godse Bhatji (4) Vishnudas Bhave
Ans:-3

14._______ composed the poem ‘Jayatu Shivaji’ in 1904

(1) Veer Savarkar(2) Lokmanya Tilak (3) Ravindranath Tagore(4) Bipinchandra Pal
Ans:-3

15.The first session of the All India Trade Union Congress held in Mumbai in 1920 waspresided over by________.
(1) S.A. Dange(2) Lala Lajpat Rai(3) V.V. Giri(4) N.M. Joshi
Ans:-2

16.In order to reply the propaganada of religion by the Christian missionaries,______ thought we have to print our traditional religious books, hence he published thereserachededition of Dnyaneshwari. It was the first printed Dnyaneshwari. 
(1) T. S. Shejwalkar(2) Veer Savarkar (3) Balshastri Jambhekar(4) Dadoba Pandurang Tarkhadkar
Ans:-3

17.Name the administrator of East India Company about whom the following sentences are written ? 
He was the Governor of Bombay. He had Worked as a Resident at PoonaHe was Commissioner in the South. He Knew strong points and weaknesses of the Marathi speaking people. As the Resident at Poona he had closely observed the Peshwa administration.
(1) Mount Stuart Elphinstone (1819-27)(2) Charles Metcalf (3) Thomas Munro(4) Warren Hastings.
Ans:-1

18.Find out the odd pair : 
(1) Bapuji Ane             –  Dharasan Satyagraha(2) Dr. Babasaheb Ambedkar –  Mahad Satyagraha(3) Senapati Bapat         –  Mulashi Satyagraha(4) Sane Guruji            –  Pandharpur Satyagraha
Ans:-1

19.The children’s theatre movement in Marathi was started by_______.
(1) Sulbha Deshpande(2) Arvind Deshpande (3) Jyotsna Mohile (4) Sudha Karmarkar
Ans:-4

20._______worked for prevention of the Devadasi system with Vitthal Rarnaji Shinde 
(1) Shivram Janaba Kamble (2) B.R. Ambedkar (3) M .G. Ranade(4) Shahu Maharaj
Ans:-1

21._______ was the First Marathi Play of Modem Times.
(1) Gopichand(2) Madhavrao Peshwa (3) Ramarajyaviyog (4) Sita Swayamvar
Ans:-4

22.Which of the following states was annexed by the British under the pretext of rnisgovemance ? 
(1) Nagpur (2) Satara (3) Awadh (4) Jhansi
Ans:-3

23.’Batmi Sadan’, the first school for the Visually Challenged was started by : 
(1) Ramabai Ranade (2) Pandita Ramabai (3) D.K. Karve (4) R.D. Karve
Ans:-2

24.About whom are the following sentences written?
At the age of twenty he became M.AHe went to England to become a barrister. Lord Curzon was his colleague in Oxford University.
(1) Dadabhai Naoroji (2) Jamshedji Tata (3) Phirozshah Meheta(4) Pirojsha Godrej
Ans:-3

25.The ________ was started in 1920s against the Courrupt Mahantas of Gurudwaras.
(1) Kuka Movement (2) Namdhari Movement (3) Akali Movement (4) Nirankari Movement
Ans:-3

26.Who from the following purchased a printing press for Satya Shodhak Samaj, by Spending 1200 rupees ?
(1) Maya Karadi Lingu (2) Ramsheth Uravne(3) Yanku Baloji Kalevar (4) Polsani Rajanna Lingu
Ans:-3

27.In 1907 which of the following flags was hoisted by Smt. Madam Cama at World Communist Summit ?
(1) Tricolour cloth having stars and a lotus(2) Tricolour cloth having wheel and a lotus(3) Tricolour cloth having stars and wheel(4) Tricolour cloth having a wheel
Ans:-1

28.The Marathi Play ‘Kichakvadh’ was banned by the British Government. To whom did Kichak represent in this play ? 
(1) Sir Valentine Chirol (2) Lord Dalhousie (3) Brigadier General Dyer (4) Lord Curzon
Ans:-4

29.What were the Bal Samaj, the Bandhav Samaj and the Sarnartha Shivaji Samaj ?
(1) Gymnasiums (2) Social Organizations (3) Revolutionary Organizations (4) Religious Organizations
Ans:-3

30. Who from the following persons were associated with the Hindu Maha Sabha ? 
(a) U.N. Mukeji (b) La1 Chand(c) Maharaja of Kasim Bazar (d) A. Bhirnji 
Answer options : 
(1) (a) and (b) only (2) (a),(b) and (c) only(3) (a),(b) and (d) only (4) (a),(b),(c) and (d)
Ans:-2

31._______and M.A. Jinnah tried to bring political unitv between the Congress and the Muslim League by Signing the Lucknow Pact. 
(1) Mahatma Gandhi(2) Lokmanya Tilak(3) Jawaharlal Nehru (4) Swami Shraddhananda
Ans:-2

32.Pick out the odd person from the following : 
(1) R.M. Sayani (2) Syed Ahmed Khan(3) Mir Musharaff Hussain (4) Harnid Ali Khan
Ans:-2

33.Who from the following ladies did visit the victims at Chimur(1942) ? (a) Dr. (Mrs.) Valazkar (b) Vimala Abhyankar(c) Ramabai Tambe (d) Devaskar 
Answer options :
(1) (a) and (d) only (2) (b) and (c) only(3) (b) and (d) only (4) (a),(b),(c) and (d)
Ans:-4

34. In East Godavari District, Madras, a group of women gathered to meet and listen to Gandhi _________ a woman attendings jumped into the ‘freedom struggle’.
(1) Shrimati Durgabai Deshmukh (2) Shrimati Duvvuri Subbamam(3) Shrimati Ambujammal (4) Shrimati Muthulakshmi Reddv
Ans:-2

35.Who from the following established a ‘Young Theists Union’ in 1905 ? 
(1) R.G. Bhandarkar (2) M.G. Ranade(3) V.R. Shinde (4) G.B. Mhaske
Ans:-3

36.’Rani Jhansi’ regiment had got the opportunity to go on the war front at________.
(1) Mandalay (2) Maimola (3) Shan (4) Bago
Ans:-2

37.Which of the following statement/statements about the Boundry Commission Award is/are true ?
(a) Report of the Boundry Commission Award was ready by 12h August 1947. (b) Mountbatten decided to make it public after Independence Day, so that the responsibility would not fall on the British. 
Answer options :
(1) Only (a) is true (2) Only (b) is true (3) (a) and (b) are true(4) (a) and (b) are not true
Ans:-3

38._______ is India’s First National Laboratory. 
(1) National Research Laboratory (2) National Physics Laboratory(3) National Chemical Laboratory (4) National Botanical Laboratory
Ans:-2

39.’Jatiya Sarkar’ came into existance on 17~~ December 1942 at____in Midnapur district of Bengal.
(1) Birbhum (2) Bankura(3) Dinajpur(4) Tamluk
Ans:-4

40.Vasukaka Joshi and his collaborators could go to_____ to acquire the knowledge of bomb manufacturing only through the good office of the King of Nepal. 
(1) Germany (2) Russia (3) Japan (4) China
Ans:-3

41.Taking note of the loss of job of 228 girls from the Telephone Department of Mumbai,when a new machine was introduced, who from the following wrote in Socialist ? ‘In Capitalist svstem the capitalists are using science and technology for then benefit ……. the new machine is a big problem faced by labour movements’. 

(1) N.M. Joshi (2) George Furnandis(3) Comrade Randive (4) Comrade Dange
Ans:-4

42.Who is described in the following sentences ? (a) He was a Naga tribal. (b) In 1960s he was the first Tried to seek the help of China. (c) He had stayed four years in Yunnan. (d) He was trained by PeopIe’s Liberation Army. (e) He was deeply impressed by the Cultural Revolution in China. 
Answer options :
(1) Phizo (2) Isaak Swu(3) T. Muivah (4) Thangkul Naga
Ans:-3

43.The Second Annual Examination of the Native Female Schools in Poona was held on 12th February 1853. Who from the following was not present at that time at the place of the examination ? 
(1) Brigadiar Trydell (2) Mr. Cockburne(3) Sirdar Appasahib Dhumdherry (4) Sirdar Abba Sahib Moozoomdar

 Ans:-2

44.Who wrote the articles ‘Marath Mola’ and’Marathmolyanchi Puravani’ ? 

(1) Vishnushashi Chiplunkar (2) Vishnushashi Pandit(3) Gopal Ganesh Agarkar (4) Gopal Hari Deshrnukh
Ans:-3

45.Which of the following religious reformist organizations influenced Shahu Maharaj most ?
(1) Arya Samaj(2) Satyashodhak Samaj(3) Brahmo Samaj (4) Prarthana Sama
Ans:-1

46.Shri N.M. Joshi was President of________.
(1) Bombay Textile Labour Union (2) Gimi Kamgar Union(3) Hind Majdoor Sabha (4) Bharatiya Mazdoor Sangh
Ans:-1

47.In 1953, after the death of______ began the era of friendship between India and Soviet Union. 
(1) Lenin (2) Czar Alexander I (3) Tortsky (4) Stalin
Ans:-4

48.Which of the following novels was not written by Annabhau Sathe ? 
(1) Chitra (2) Bari (3) Vair (4) Ranganga
Ans:-2

49.Aryabandhav Samaj was at __________.
(1) Kolhapur (2) Nagpur (3) Aundh (4) Pune
Ans:-2

50.India played a major role in negotiating the Vietnamese withdrawal from ______.
(1) Laos (2) Christmas Islands(3) Kampuchea (4) Philippines
Ans:-3

Check Also

Maharashtra Departmental examination for backward class wing officers of social welfare department 2019 Question Paper

MPSC (Maharashtra Public Service Commission) Question Papers: Maharashtra Departmental examination for backward class wing officers …

Maharashtra Departmental examination for Forest Officers 2019 Question Paper

MPSC (Maharashtra Public Service Commission) Question Papers: Maharashtra Departmental examination for forest officers 2019 Question …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *