Home / Question Papers / Set 01 NHM Question Papers Download

Set 01 NHM Question Papers Download

The Union Cabinet vide its decision dated 1st May 2013 has approved the launch of National Urban Health Mission (NUHM) as a Sub-mission of an over-arching National Health Mission (NHM), with National Rural Health Mission (NRHM) being the other Sub-mission of National Health Mission.
NHM relesed many job notification Every year.Every Job’s post have particular exam Syllebuss with Different Questions.Here we provide some important Questions with Answer key for NHM’s Recruiment Exams.

1. In next two questions choose the one which can be substitute for the given word/sentence.
Extreme old age when a man behaves like a fool.
1)Imbecility 2)Senility 3)Dotage 4) Superannuation

Ans:-3

2.List of the business or subjects to be considered at a meeting.
1)Schedule 2)Timetable 3)Agenda 4)Pian

Ans:-3

3.Choose the word which is the exact opposite of EXODUS
1)Influx 2)Home-coming 3)Return 4)Restoration

Ans:-1

4. In next question below, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Rearrange these parys which are labelled P,Q,R amnd S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

When he.
1)did not know 2)he was nervous and 3)heard the hue and cry at midnights 4)what to do

1)RQPS 2)QSPR 3)SQPR 4)PQRS

Ans:-1

Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

5. 1)We discussed about the problem so thoroughly
2) on the eve of the examination
3)that I found it very easy to work it out.
4)No error.

Ans:-1

6.Choose the word which is the exact opposite of COMMISSIONED
1)Started 2)Closed 3)Finished 4)Employed

Ans:-4

7. Find the correctly spelt words.
1)Efficient 2)Treatmeant 3)Finished 4)Employed

Ans:-1

8.Find the wrongly spelt words.
1)Amature 2)Manual 3)Nephew 4)Athletic

Ans:-1

The questions from 9 to 13 are to be answered by reading the paragraph and fill with correct answer.
Today most businessmen are very worried.To begin with, they are not used to competition. In the past they sold whatever…….(9)…….produced at whatever prices they chose But…….(10)….increasing competition, customers began to……(11) and choose Imports suddenly became……(12)…..available and that too at cheaper…..(13)……

9. 1)It 2)he 3)they 4)we

Ans:-3

10. 1)with 2)by 3)after 4)from

Ans:-1

11. 1)buy 2)take 3)pick 4)want

Ans:-3

12. 1)hardly 2)easily 3)frequently 4)conveniently

Ans:-2

13. 1)costs 2)returns 3)dividand 4)parices

Ans:-4

In the question below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternative, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active Voice.

14.Who is creating this mess ?

1)Who has been created this mess?
2)By whom has this mess been created?
3)By whom this mess is being created?
4)By whom is this mess being created?

Ans:-4

The following question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs if related words, Select the pair which has the same relationship.

15.AFTER : BEFORE
1)First : second 2)present : past 3)contemporary:historic
4)successor:predecessor

Ans:-4

16.Choose the correct word which best expreses the meaning of the given word EMBEXXLE
1)Misappopriate 2)Balance 3)Remunerate 4)Clear

Ans:-1

17.The telephone……..several times before I answered it.
1)was ringing 2)has rung 3)had rung 4)would ring

Ans:-3

 

18. 1) I 2)immediately 3)Salary 4)my 5)want
1)43152 2)15432 3)15143 4)42351

Ans:-2

19.Choose the correct meaning of proverb/idiom. To leave someone in the lurch
1)To come to compromise with someone
2)Constant source of anneyance to someone
3)To put someone at ease
4)To desert someone in his difficulties

Ans:-4

From the given alternative, choose the one which best exprrses the given sentence in Indirect/Direct sptoch.

20.”If you don’t keep quit I shall shoot you”,he said to her in a calm voice.
1)He warned her to shoot if she didn’t keep queit calmly.
2)He said calmly that I shall shoot you if you don’t quiet.
3)He warned her calmly that he would shoot her if she didn’t keep quiet.
4)Calmly he warned her that be quiet or else he will have to shoot her.

Ans:-3

21.Rewrite the following sentences using the simple past tence.
“Every Morning she lays the child gently on the grass and then lies down beside her.”
1) Every morning she lay the child gently on the grass and then laid down beside her.
2)Every morning she laid the child gently on the grass and then lay down beside her
3)Every morning she laid the child gently on the grass and then laid down beside her.
4)Every morning she lied the child gently on the grass sad then laid down beside her.

Ans:-2

22.Rewrite the following sentences in the present perfect tence:
“Who sweeps these roads?”
1)Who have sweep these roads?
2)Who has sweep these roads?
3)Who had swept these roads?
4)Who has swept these roads?

Ans:-4

23.Fill in the blanks with either the present or the will/shall/form.
I……..my opinion only when you………yours (give,give)
1)have give, willgive
2)shall give, will given
3)will give, have given
4)will given, have give

Ans:-3

24.Rewrite the sentences in the future perfect continuous tense using the adverbials given in the brackets:
when you arrive, I will be picking fruit (for at least two hours).
1)When you arrive, I will have been picking fruit for at least two hiurs.
2)When you arrive, I have been oicking fruit for at least two hours.
3)When you will arrive, I will have picking fruit for at least two hours.
4)When you will arrive, I will have been oicking fruit for at least two hours.

Ans:-1

 

25.Change the sentences from active to passive voice.
Doesn’t God punish us for our sins?
1)Aren’t we punish by God for our sins?
2)Aren’t we have been punished by God for our sins?
3)Aren’t we punished by God for our sins?
4)Aren’t we have punished by God for our sins?

Ans:-3

26.Choose the correct speelings.
1)Beurocracy 2)Burocracy 3)Bureaucracy 4)Beuracracy

Ans:-3

27.Choose the word or phrase nearest in meaning to the key word Benvolent :
1)short tempered 2)kind and helpful 3)full of hatred 4)extravagant

Ans:-2

28.Choose tge alternative which is the closest in meaning to the underlined words in the following sentences.
SOme people are fond of leading a sequestered life.
1)Luxurious 2)secluded 3)frugal 4)full of self denial

Ans:-2

29.choose the expression that explains the given word correctly Explicit :
1)Trade prohibited by law
2)Drawing out a se cret from somebody
3)Comparison that is out of place
4)Statement that is absolutely clear

Ans:-4

30.Pick the correct choice from the ones given below:
To escape puaishment, he must apologise. He must apelogise,…….
1)or he will be punished
2)so that he may be punished
3)yet he will be punished
4)unless he will be punished

Ans:-1

31.He said that accounts would be cleared when he came back. Thus in active voice, is
1)He said that he would have cleared that accounts when he came back
2)He said that he would be clearing the accounts when he came back.
3)He said that he would clear the accounts when he came back.
4)None of the above.

Ans:-3

32.Choose the word nearest in meaning to thae key word. Beguils:
1)compose 2)cheat 3)change 4)warn

Ans:-2

33.Choose the word nearest in meaning to the key word. Paucity:
1)adversity 2)searcity 3)purity 4)flattery

Ans:-2

34.Fill in the blanks with suitable prepositions.
We are leaving……..the market in a few minutes.
1)Towards 2)to 3)for 4)at

Ans:-3

35. Direct and Indirect speech of the choices given below the correct one.
I said to my brother, “Why were you absent yesterday?”
1)I asked my brother why he had been absent the previous dat.
2)I asked my brother why he had been absent yesterday.
3)I asked my brother if why he had been ansent the previous day.
4)I asked my brother that we had been absent the previous day.

Ans:-1

36.Choose the correct aklternative from those given below:
She would be happier if she………better.
1)had adjusted
2)would have adjusted
3)adjusts
4)adjusted

Ans:-4

37.Choose the correct alternative from those given below:
The college will break up for the summer cacation………about a week’s time.
1)at 2)by 3)for 4)in

Ans:-4

38.In each of the groups of words given below one word is spelt wrongly.
Choose the word.
1)Boundary 2)Chanfeur 3)Sergeant 4)Beneficent

Ans:-2

39.Correct the following sentence.
The boy has been punished by the headmaster who has broken the window pane.
1)The boy who has been broken the window pane has punished by the headmaster.
2)The boy who had broken the window pane has been punished by the headmaster.
3)The boy who has broken the window pane has been punished by the headmaster.
4)The boy who had been broken the window pane has been punished by the headmaster

Ans:- 3

40. Choose the word most nearly opposite in meaning to the key word. Propitiate:
1)Anger 2)Approach 3)Promote 4)Applaud

Ans:-1

41.Choose the word most nearl opposite in meaning to the key word.
Tranquil
1)active 2)assiduous 3)lasting 4)agitated

Ans:-4

42.Out of the given alternative choose the word which most closely fits each definition. One who is well-versed in any subject, a critical judge of any art, particularly fine arts,
1)Connoisseur 2)Dilettante 3)Veteran 4)Ohilistine

Ans:-1

43.Choose the expression that explains the given word correctly. Iconoclast:
1)one who is opposed to popular beliefs
2)one who is opposed to idol-worship
3)one who is specially sent by God to preach a particular religion.
4) one who against all forms of government.

Ans:-2

44.Direct and Indirect speech.of the choices given below pick the corrcet one My friend said, “hello ! what are you doing here?”
1)My friend greeted me hello, what I was soing there.
2)My friend greeted me end asked me what I was doing there.
3)My friend said hello to me and asked me what was I doing there
4)My friend wished me and wanted to know that what was I doing there.

Ans:-2

45.Choose the appropiate alternative to fill in the blanks:
I rejoice not only………my own success but also…….yours.
1)in, at 2)at, over 3)on, in 4)with, at

Ans:-1


Check Also

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department Questions Paper 2019

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department  Questions Paper MPSC Question …

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper MPSC Question Paper (Maharashtra Group-C Services …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *