Home / Question Papers / RRB Mumbai Set Two Question Papers with Answer Key

RRB Mumbai Set Two Question Papers with Answer Key

1.Select the correct statement/statements.

a. The Governor of the state is elected by the President
b. The Governor is removed by the process of impeachment.
c. The Governor cannot hold any other office of profit.

Answer options :

(1) a and b only
(2) b and c only
(3) a and c only
(4) c only

Ans:- (4) c only

2.Consider the following statements :

a. Fundamental Duties were not provided in the original Constitution.

b. Ten Fundamental Duties were added by the 42nd amendment in 1976.

c. The Eleventh Fundamental Duty was added in the Constitution by
the 84th amendment in 2001.

Which of the statements given above are correct ?

(1) a and b only
(2) band c only
(3) a and c only
(4) a, b and c

Ans:- (1) a and b only

3.The Constitution of India gives the Right to Religious Freedom to all citizens.
Ganpati Festival and Moharram appeared together. The administration laid down
some restrictions on Ganpati Mandals and Tabut Mandals. This actions is

a. against religious freedom.

b. an encroachment on the religious freedom given by the Constitution.

c. to protect the public order, morality and health. The Constitution has given
the government powers to restrict these things. Hence, the action of the administration is correct.

Which of the above statements islare correct ?

(1) b only
(2) c only
(3) a and c only
(4) a and b only

Ans:- (2) c only

4.The Government of Maharashtra and the Central Government have a legal dispute.
To solve the problem, the Government of Maharashtra has approached the Supreme
Court. This dispute comes under the following jurisdiction of the Supreme Court :

(1) Original Jurisdiction
(2) Appellate Jurisdiction
(3) Advisory Jurisdiction
(4) Power to Reconsider Previous Decisions

Ans:- (1) Original Jurisdiction

5.Every public authority under the RTI Act, 2005, shall publish within one hundred
and twenty days from the enactment of this Act,

a. the particulars of its organisation, functions and duties.

b. a directory of its officers and employees.

c. the property particulars of its officers and employees.

d. the names and designation and other particulars of the Public Information
Officers.

Which of the statements given above are correct ?

(1) a and d only
(2) a, b and d only
(3) All of the above
(4) b and d only

Ans:- (2) a, b and d only

6.How many ‘schedules’ are there in the Right to Information Act, 2005 ?

(1) 9
(2) 4
(3) 2
(4) 7

Ans:- (3) 2

7.Who is entitled to apply to the Public Information Officer designated as such in
every department as per the provisions of the Right to Information Act, 2005 ?

(1) Every citizen
(3) Corporate Body
(2) Foreigner
(4) All of the above

Ans:- (1) Every citizen

8.The State Information Commission shall consist of

a. The High Court Judge.

b. The State Chief Information Commissioner.

c. Such number of State Information Commissioners, not exceeding five as may
be deemed necessary.

d. Such number of State Information Commissioners, not exceeding ten as may
be deemed necessary.

Which of the statements given above are correct ?

(1) a and b only
(2) b and c only
(3) b and d only
(4) a and d only

Ans:- (3) b and d only

9.The full from of the term ‘FAT’ used in computers is

(1) File Access Technology
(2) File Allocation Table
(3) File Application Technique
(4) All of the above

Ans:- (2) File Allocation Table

10.What is URL ?

(1) A software package used to cruise the world wide web (www)
(2) The address of a resource on the world wide web (www)
(3) The term used to describe Internet wizard
(4) A live chat program (unlimited real-time language)

Ans:- (2) The address of a resource on the world wide web (www)

11.’Giggey’ defines community as

(1) group of people who have something un-common
(2) group of people who have something in common
(3) group of different peoples
(4) None of these

Ans:- (2) group of people who have something in common

12.The terms ‘News Room’ and ‘Chat Room’ are related with following in relation with
information technology.

(1) Schools
(2) Colleges
(3) Internet
(4) None of the above

Ans:- (3) Internet

13.Which of the following softwares is used to access and view sites on the world wide
web ?

(1) Browser
(2) e-mail
(3) Chat
(4) None of the above

Ans:- (1) Browser

14.Identify the most suitable statements applicable for ‘Hybrid’ computers.

(1) It uses analog and digital technology.
(2) It has speed of analog and accuracy of digital
(3) It accepts analog and digital signals.
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

15.B 2 C, C 2 C and B 2 B are types of

(1) e-mail
(2) e-cash
(3) e-commerce
(4) All of these

Ans:- (3) e-commerce

16.India’s first collaborative online Encyclopedia of Educational content created by the learning communities is

(1) e-Kranti
(2) Vidyavahini
(3) Gyanpedia
(4) None of these

Ans:- (3) Gyanpedia

17.The full form of ‘WAF” is

(1) Wireless Application Protocol
(2) Wireless Application Processor
(3) Wireless Application Practice
(4) Wireless Application Principle

Ans:- (1) Wireless Application Protocol

18.The standard set of rules and procedures for control of communication in a network
is termed as

(1) Protocol
(2) Controller
(3) Processing
(4) None of the above

Ans:- (1) Protocol

19.Human Development Index (HDI) measures the average achievements in the
following basic dimensions of development :

a. A long and healthy life measured by life expectancy
b. Knowledge measured by adult literacy rate
c. A decent standard of living

Answer options :

(1) a only
(2) a and b only
(3) b and c only
(4) a, b and c

Ans:- (4) a, b and c

20.Which of the following is not the long term objective of the Planning Commission ?

(1) To increase production
(2) Enhance concentration of economic power
(3) To achieve full employment
(4) To reduce inequalities of income and wealth

Ans:- (2) Enhance concentration of economic power

21.Consider the following statements :

a. The Motto of All India Radio is ‘Bahujana Hitaya : Bahujana Sukhaya’.

b. One of the largest broadcasting organisations in the world in terms of the
number of languages of broadcast is All India Radio.

c. AIR originates programmes in 33 languages.

Which of the above statements islare correct ?

(1) a and b only
(2) band c only
(3) c only
(4) a only

Ans:- (1) a and b only

22.Even though employment has been mentioned as one of the objectives of economic
planning it has

(1) never been accorded a high priority
(2) accorded a high priority
(3) given prime status
(4) None of the above

Ans:- (1) never been accorded a high priority

23.India’s economic plans made conscious efforts for

(1) reduction of inequalities
(2) establishment of socialist society
(3) creation of equal opportunities in the matters of education and employment
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

24.Consider the following statements :

a. Integrated Rural Development Programme aims at raising families above the
poverty line by creating sustainable opportunities of self-employment.

b. In Jawahar Gram Smridhi Yojana, preference is being given to SCIST families
below the poverty line and physically challenged persons.

c. Ganga Kalyan Yojana provides irrigation facilities through ground water
sources to small and marginal farmers below the poverty line.

Which of the above statements are correct ?

(1) a and b only
(2) b and c only
(3) a and c only
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

25.Which of the following is not a feature of democratic socialism ?

(1) Faith in democratic values
(2) A socialist society aims at removal of poverty
(3) A socialist society aims at reduction of inequalities
(4) Total abolition of private property

Ans:- (4) Total abolition of private property

26.Consider the following statements :

a. The usual status indicates the unemployment status of a person during the
entire year.

b. The current weekly status indicates the unemployment status of a person one
hour during a week.

c. The current daily status indicates the unemployment status of a person during
all the seven days in a week.

Which of the statements given above are correct ?

(1) a and b only
(2) b and c only
(3) a and c only
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

27.If deprivation score is________percent or greater, the household is considered as multidimensionally poor.

1) 20.33
2) 50.33
3) 40.33
4) 33.3

Ans:- 4) 33.3

28.Which of the following connectivity was not considered in PURA Model ?

(1) Physical connectivity
(2) Digital connectivity
(3) Economic connectivity
(4) Social connectivity

Ans:- (4) Social connectivity

29.The Planning Commission of India adopted the policy measures to remove regional
disparities as below :

a. Special area development programmes implemented for direct development of
backward areas.

b. State Bank of India to provide concessional finance for industrial projects
located in backward areas.

c. To promote private investments in backward areas.

Which of the statements given above islare correct ?

(1) a and c only
(2) b and c only
(3) a and b only
(4) b only

Ans:- (1) a and c only

30.Which of the following programmes aims to provide employment only to the rural
poor ?

(1) Self Employment for Educated Youth
(2) Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana (SJSRY)
(3) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY)
(4) None of the above

Ans:- (3) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY)

31.Which of the following is not a non-conventional source of energy in India ?

(1) Solar energy
(2) Agricultural waste
(3) Wind energy
(4) Tidal energy

Ans:- (2) Agricultural waste

32.Which of the following is a cause of economic crisis in the early 1990s ?

(1) The gross fiscal deficit rose up to 7.8 percent of GDP in 1991.

(2) The internal debt of the Central Government rose up to 49.7 percent of GDP in
1991.

(3) The burden of servicing of debt rose up to 22.0 percent of the total central
government expenditure.

(4) All the above reasons

Ans:- (4) All the above reasons

33.Disinvestment of Public Sector is one of the main elements of Privatisation. The
disinvestment is undertaken to achieve which of the following objectives ?

a. To provide good customer service.
b. To overcome political interference in managing the public sector industries.
c. To overcome corruption in PSUs.
d. To make effective use of proceeds from disinvestment.

Answer options :

(1) a and c only
(2) b only
(3) a, b and c only
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

34.LPG Model has followed the IMF-World Bank prescription of

(1) opening of public sector to private sector
(2) facilitation to foreign direct investment
(3) encouragement to more exports
(4) stabilisation and structural adjustment

Ans:- (4) stabilisation and structural adjustment

35.The National Highway Development Prqject (NHDP) deals with building high
quality highways and the Pradhnn Mantri Bharat Jodo Pariyojana (PMBJP) deals
with

(1) building rural roads
(2) connecting rural area to urban area
(3) linking up major cities to highways
(4) linking all important centres

Ans:- (3) linking up major cities to highways

36.Which of the following statements islare correct about WTO and the domestic
!subsidies ?

a WTO bans domestic subsidies granted under Red Box.

b. Amber Box subsidies are those subsidies that are not banned, but against
which action can be taken.

C. Agricultural support measures in the Blue Box are prohibited.

Answer options :
(1) a only
(2) b only
(3) a and b only
(4) b and c only

Ans:-(3) a and b only

37.According to result of PSEs in 2004-05, PSEs can show much better results in new
economic environment, if

(1) better autonomy is granted
(2) bureaucratic control is reduced
(3) private culture is infused in PSEs
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

38.The reforms process while accelerating economic development should led to

(1) a higher rate of growth
(2) an enlargement of employment potential
(3) reduction of population living below the poverty line
(4) All of the above

Ans:-(4) All of the above

39.Which of the following isfare the challenges before the Indian economy ?

a. Mobilisation of resources
b. Deveioping infrastructure
c. Facing the WTO challenge
d. Changing role of the state

Answer options :

(1) aonly
(2) b and c only
(3) d only
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

40.Which of the following strategies was not adopted by MNCs to penetrate the Indian
economy through FDI ?

(1) Some foreign investors bought off existing local brands.

(2) Setting up new units through 100% investment.

(3) After joint venture foreign investors went on to set up parallel 100 percent
subsidiaries in the same field.

(4) Some foreign investors initially opted for joint venture with Indian partners.

Ans:- (2) Setting up new units through 100% investment.

41.Which of the following reasons islare correct about lead for the capitalists all over the world to divert their capital from the rich nations to a nation like India ?

a. Attractive consumer market
b. Brighter chances,of earning huge profits
c. Liberalized policy of the Government
d. Foreign capital inflow allowed by the Government

Answer options :

(1) aanddonly
(2) b, c and d only
(3) c only
(4) a, b, c and d

Ans:- (4) a, b, c and d

42.Consider the following statements :

a. According to the Foreign Trade Policy (2009-141, the objective of the
Government is to double India’s share in global trade by 2020.

b. The policy aims to achieve an annual export growth of 15 percent for two years,
2009-11.

c. Minimum land requirement for SEZs is reduced.

Which of the statements given above are correct ?

(1) a and h only
(2) b and c only
(3) a and c only
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

43.Which of the following groups of countries is the highest exporter from India during
1960-61 to 1990-91 ?

(1) Developing nations
(2) Eastern European nations
(3) OECD (Organization for Economic Cooperation and Development)
(4) OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries)

Ans:- (3) OECD (Organization for Economic Cooperation and Development)

44.Consider the following statements :

a. Standard and Poor credit rating for India stands at BBB – with stable outlook.
b. Moody’s credit rating for India was last set at Baa2 -with stable outlook.
c. Fitch’s credit rating for India was last reported at BBB -with stable outlook.

Which of the statements given above are correct ?

(1) a and b only
(2) b and c only
(3) a and c only
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

45.Which of the following statements is correct ?

(1) Direct tax revenue of the Central Government is higher than indirect tax
revenue during 2007-08 to 2011-12.

(2) Indirect tax revenue of the Central Government is higher than direct tax
revenue during 2007-08 to 2011-12.

(3) Direct tax revenue of the Central Government is equal to indirect tax revenue
during 2007-08 to 2011-12.

(4) None of the above

Ans:- (1) Direct tax revenue of the Central Government is higher than indirect tax
revenue during 2007-08 to 2011-12.

46.Modern economists have developed the concept of functional finance. The origin of
the term functional finance is attributed to

(1) J.M. Keynes
(2) A.C. Pigou
(3) A.P. Lerner
(4) Richard Musgrave

Ans:- (3) A.P. Lerner

47.Consider of the following statements with regard to the criteria of sustainability of Public debt :

a. Debt should be zero at a specified period.

b. Debt to GDP ratio at a future point of time should be reduced to a specified
portion of today’s debt to GDP ratio.

c. Debt to GDP ratio for the future may be fixed at today’s ratio.

Which of the statements given above are correct ?

(1) a and b only
(2) b and c only
(3) a and c only
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

48.Consider the following statements :

a. The Direct Benefit Transfer Scheme was introduced on lSt January 2013.

b. In the beginning this scheme is implemented in 35 districts in India.

c. The Direct Benefit Transfer Scheme is designed to reduce corruption and
control expenditure
Which of the statements given above islare incorrect ?

(1) a and b only
(2) b only
(3) b and c only
(4) a only

Ans:- (2) b only

49.The programmes like Bharat Nirman, MNREGA and National Rural Health Mission
(NRHM) are examples of

(1) Capital expenditure
(2) Planned expenditure
(3) Non-planned expenditure
(4) Non-transfer expenditure

Ans:- (2) Planned expenditure

50.Consider the following statements regarding the FRBM Act :

a. The Central Government Fiscal Responsibility and Budget Management Act
was passed in 2004.

b. Revenue deficit to fall to zero by March 2009.

c. Fiscal deficit to be reduced to 3 percent of GDP by March 2009.

Which of the statements given above are correct ?

(1) a and b only
(2) b and c only
(3) a and c only
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

Check Also

Maharashtra Departmental examination for backward class wing officers of social welfare department 2019 Question Paper

MPSC (Maharashtra Public Service Commission) Question Papers: Maharashtra Departmental examination for backward class wing officers …

Maharashtra Departmental examination for Forest Officers 2019 Question Paper

MPSC (Maharashtra Public Service Commission) Question Papers: Maharashtra Departmental examination for forest officers 2019 Question …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *