Home / Question Papers / Raigad Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

Raigad Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

1. Choose the correct synonym of the word ‘optimist’
1) Realist 2) Oppotunist 3) Hopeful 4) pessimist

Ans:- 3) Hopeful

2. Choose the correct Antonym for the word ‘Right’
1) Wise 2) Stationary 3) Moving 4) Flexible

Ans:- 4) Flexible

3. Choose the correct meaning for the idiom-‘Ups and down’
1) upper and lower 2) very fast 3) Good and bad days
4) bad feeling

Ans:- 3) Good and bad days

4. Choose the correct one word subtituation for ‘The life history of a man written by him’
1) Biography 2) Autobiography 3) Anthology
4) Mannuscript

Ans:- 2) Autobiography

5. Choose the correct preposition and fill in the blank.
This book is translated……..many languages.
1) in 2) from 3) into 4) with

Ans:- 3) into

6. Choose proper preposition and fill in the blank.
The meeting was presided……By the principal.
1) On 2) upon 3) with 4) over

Ans:- 4) over

7. SMS Means
1) Sure Message Service 2) Short Message Speech
3) Short Message Service 4) Sure Mail Service

Ans:- 3) Short Message Service

8. Choose the pair having opposite meaning:
1) Right-correct 2) Good-bad
3) Smart-active 4) Old-ancient

Ans:- 2) Good-bad

9. Choose the prefix to make the opposite of the word ‘able’
1) Im 2) in 3) en 4) un

Ans:- 4) un

10. Which of the folowing is the word with prefix?
1) Understand 2) impossible 3) Greatful
4) industrious

Ans:- 2) impossible

Pick out the suitable word from the four alternative given, to fill in the blank, to make the sentence meaningfully complete.

11. Rama……going to school with Seeta.
1) are 2) is 3) were 4) will

Ans:- 2) is

12.He was totally innocent……the crime.
1) with 2) to 3) of 4) about

Ans:- 4) about

From the four alternative meaning given, find out the correct meaning of the idioms asked.

13. Birds of a feather
1) People with same xharacter, same type or with same interests.
2) Comfortable situation.
3) Independent person.
4) Complete details.

Ans:- 1) People with same xharacter, same type or with same interests.

14.Bread and butter
1) Some eatable 2) Cause of quarrel
3) One’s livelihood 4) Useful eatables

Ans:- 4) Useful eatables

15.ANTAGONIST
1) Opponent 2) Medicinal 3) GEOmetrical 4) Logical

Ans:- 1) Opponent

16. ELIGIBLE
1) Suitable 2) Readable 3) Unable 4) Uncountable

Ans:- 1) Suitable

17. “Pooja gave the mideserant an old sarre”
1) An old seree was given to pooja by the maindservent by pooja.
2) An old sarree was given to the maindservent by pooja.
3) The maid servent was gave to the maid servent by pooja.
4) An old saree was gave to the maid servent by pooja.

Ans:- 2) An old sarree was given to the maindservent by pooja.

18. What is the meaning of “Being fired by your boss” ?
1) The boss is jealous of you.
2) Boss forced you to leave the job.
3) There is a fire in the office.
4) The boss is very impressed by tour performance.

Ans:- 2) Boss forced you to leave the job.

Alternative meaning are gioven to each of the following words. Choose the correct meaning.

19. Duplicity
1) Innocence 2) Sharpness 3) Double dealing
4) Cleverness

Ans:- 3) Double dealing

20.Versatile
1) Many-sided 2) Moth sided 3) Endless 4) Improper

Ans:- 1) Many-sided

21. Find the correct spelling.
1) Guidance 2) Guidence 3) Gaidance 4) Gaidence

Ans:- 1) Guidance

22. Which one of the folowing sentence is grammatically correct?
1) Those books are of I 2) Those books are my
3) Those books are mine 4) Those books I’s

Ans:- 3) Those books are mine

23.Transform the word Name into adjective.
1) namely 2) nominal 3) nominate 4) nemesis

Ans:- 2) nominal

24. Select the correct meaning of “Give up” from given below.
1) take down 2) abandon 3) bear 4) donate

Ans:- 2) abandon

25. Pick out the correct sentence from the following.
1) If you will ready 7.00 P.M.,then you will get the train.
2) If you ready 7.00 P.M., you will get the train.
3) If you will ready by 7.00 P.M., you will get the train.
4) If you reaches by 7.00 P.M., you will get the train

Ans:- 2) If you ready 7.00 P.M., you will get the train.

26. To imitate means to…………?
1) copy 2) judge 3) assess 4) discriminate

Ans:- 1) copy

27. A disease in which a man suffers from sleeplessness is knoen as………
1) silence 2) inert 3) innet 4) insomnia

Ans:- 4) insomnia

28. A declaration of a political party may be known as a……..
1) Victory 2) Manifesto 3) Pamphlet
4) None of these

Ans:- 2) Manifesto

29.Give the antonym of GRATITUDE
1) Gratefulness 2)Thank fulness 3) Happiness
4) none of these

Ans:- 2)Thank fulness

30.A Government where all religions are treated equally is…….in nature.
1) democratic 2) republic 3) genetic 4) secular

Ans:- 4) secular

31. He worked with single-minded devotion. Find out adjective in the sentence.
1) single 2) minded 3) single-minded 4) none

Ans:- 3) single-minded

32. A large number of villages prefer to marry…..girls when they yurn 18 instead of letting them continue their studies .
1) of 2) to 3) about 4) off

Ans:- 4) off

33. What is the offical counting of a country’s population called ?
1) counting 2) election 3) budget 4) census

Ans:- 4) census

34.Write the opposite of the word boring.
1) dull 2) bright 3) interesting 4) lazy

Ans:- 3) interesting

35. The function will take place……. 8.00 am……10.00 pm.
Choose the most appropriate pair of prepositions.
1) from, and 2) since , to 3) till, and 4) between, and

Ans:- 4) between, and

36.Write opposite word of ‘substantial’.
1) imaginary 2) unsuitable 3) insuffcient 4) sublime

Ans:- 3) insuffcient

37.Select the correct spelling from amongst the alternatives.
1) Etymolagist 2) Etimalogist 3) Etimoilogist
4) Etymologist

Ans:- 4) Etymologist

38.Choose the correct adverb to fill in the blank:
He has been reading………2010
1) since 2) for 3) from 4) then

Ans:- 1) since

39. I cannot…….the ne4xt word, he has written it so badly – Fill in the blank.
1) make up 2) make for 3) make out 4) make up for

Ans:- 3) make out

40.Select the correct antonym of Pride :
1) friendship 2) cooperation 3) humility 4) shame

Ans:- 3) humility

41.Select the correct meaning of ‘give up’ from those given below:
1) take down 2) abandon 3) bear 4) donate

Ans:- 2) abandon

42.Find out the wrong noun – adjective pair from the following :-
1) Frail-Frailty 2) Fertile-Fertility 3) Brave-Brevity
4) Local-Locality

Ans:- 3) Brave-Brevity

43.When it…….dark, we shall stop.
1) got 2) getting 3) well got 4) gets

Ans:- 4) gets

44.Good advice……..not always needed.
1) was 2) has 3) is 4) had

Ans:- 3) is

45. We……..came out of the jungle.
1) ourselves 2) ourself 3) himself 4) he

Ans:- 1) ourselves

46.Choose indefinite pronoun…….
1) he 2) they 3) someone 4) myself

Ans:- 3) someone

47.Science of mankind
1) Anthropology 2) Aesthetics 3) Aquarium 4) Biologist

Ans:- 1) Anthropology

48.Able to live on land and sea.
1) Abeyance 2) Alienate 3) Amphibious 4) Accessible

Ans:- 3) Amphibious

About Shanku

Check Also

नासिक जिला परिषद् ज्ञान, सामान्य विज्ञान व गणित ३० हिंदी प्रश्न – उत्तर सेट १

नासिक जिला परिषद् ज्ञान, सामान्य विज्ञान व गणित ३० हिंदी प्रश्न – उत्तर सेट १ १. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *