Home / Question Papers / Palghar Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

Palghar Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

1. Choose the correct sentence from the following.
1) No sooner I saw the red light, I stopped.
2) No sooner did I see the red light, did I stop.
3) No sooner did I see the red light, than I stopped.
4) No sooner did I saw the red light, than I stopped.

Ans:- 3) No sooner did I see the red light, than I stopped.

2. Pick out the wrongly punctuated sentence from the fillowing sentences.
1) Have you any friendin France ?
2) What terrible noise !
3) Amitabh Bacchan, bathed Breakfasted, dressed and left the hotel
4) God lives those whom he loves.

Ans:- 4) God lives those whom he loves.

3.I cannot……the next word,he has written it so badly. Fill in the blank.
1) make up 2) make for 3) make out 4) make up for

Ans:- 3) make out

4. Which one of the following pairs gives the two maening of the word submit?
1) to consider and to urge.
2) to yield and to offer
3) to evade and to expose
4) to sigh to rebel

Ans:- 2) to yield and to offer

5. Choose the correct adverb to fill in the blank.
…….he is down with flu, can’t go to office.
1) Since 2) When 3) but 4) so

Ans:- 1) Since

6. The batsman was a sheet anchor to his side as he scored a century means………
1) The batsman was a good person
2) The batsman was an excellent player
3) The batsman was the chief support
4) The batsman was one of the support

Ans:- 3) The batsman was the chief support

7. Select the correct spelling from amongstthe alternatives :
1) Erymolagist 2) Etimalogist 3) Etimoilogist
4) Etymologist

Ans:- 4) Etymologist

8. If she ………., i will not play.

Ans:- comes

9. Neela : Don’t pay attention to Raju…….Neha.

Ans:- ,

10. “I am a teacher” . Adda question tag.

Ans:- I am a teacher, aren’t I ?

11.What is the meaning of the word ‘Dilligent’.

Ans:- Active

12.I got reservation for the lower ……….

Ans:- berth

13. A class of student : A team of players; A……of pigs.
1) Swarm 2) Litter 3) Flock 4) none of these

Ans:- 4) none of these

14.We should get rids of……….customs and traditions.

Ans:- vile

15.”Who did this”
Change this sentence in it Passive Voice.
1) Who had done this ?
2) Who was done this ?
3) Who has done this ?
4) none of these

Ans:- 4) none of these

16. The children are making …….noise.
Use suitable article in the blank

Ans:- a

17.He is as stupid as he is lazy. Find the type of this sentence.

Ans:- complex

18.I have given up……..hope I had.

Ans:- a little

19.’Momemtous changes have taken place in his life since his marrisge.’
What is the meaning of the Underlined word ?
1) drastic 2) sudden 3) much 4) none of these

Ans:- 4) none of these

20.What is the meaning of ‘Take after’ ?
1) to remove 2) sudden 3) much 4) none of these

Ans:- 4) none of these

21. I am felling………lonely

Ans:- So

22.Form the noun from the verb “Gird.”

Ans:- Girth

23.WHo is the author of ‘A Tale of Two Cities’ ?

Ans:- Charles Dickens

24.Indentify the figure of speech in given sentence. AM I my brother’s keeper ?

Ans:- Interrogation

25.To have cold feet means :

Ans:- to be afraid

26. If your brother were an arnithologist, what would he be interested in ?

Ans:- the study of birds

27.3 Underground passages where rabbits live is called a :
1) warpath 2) farmhouse 3) stable 4) none of these

Ans:- 4) none of these

28. Give one word for the following :
The first in importance, rank, etc. :

Ans:- principal

29.I hurt my foot but I hope it will soon……( Choose the correct word,)
1) heal 2) heel 3) hill 4) hall

Ans:- 1) heal

30. One of the mostfamous and beautiful buildings in the world. (Choose the suitable for the given statement.)

Ans:- grandeur

31.Choose the correct synonym of impotent

Ans:- powerless

32.Choose the correct antonym of praise

Ans:- condemn

33. Choose the word which is correctly spelled.

Ans:- committee

34.Choose the word which is correctly spelled.

Ans:- surgeon

35.Choose the correct passive voice for the following sentence.
‘Why should you suspect me ?’

Ans:- Why should I be suspected you ?

36. Find the correct spelling.
1) Guidance 2) Guidence 3) Gaidance 4) gaidence

Ans:- Guidance

37. Which one of the following sentence is grammatically correct ?

Ans:- Those books are mine

38. Transform the word Name into adjective.

Ans:- nominal

39.Select the correct meaning of “Give up” from given below.

Ans:- abandon

40. To imitate means to……. ?

Ans:- copy

41.A disease in which a man suffers from aleeplessness is knoen as……..

Ans:- insomnia

42.A declaration of a political party may be known as a…….

Ans:- Manifesto

43.Give the antonym of GRATITUDE

Ans:- Thankfulness

44.A Government where all religions are treated equally is ……..in nature.

Ans:- Secular


Check Also

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department Questions Paper 2019

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department  Questions Paper MPSC Question …

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper MPSC Question Paper (Maharashtra Group-C Services …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *