Home / Question Papers / Nashik Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

Nashik Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

1. How many Players are playing in Baseball?
A) 9 B) 10 C) 5 D) 11

Ans:- A) 9

2. How many Players are playing in Rugby football?
A) 15 B) 10 C) 11 D) 12

Ans:- A) 15

3. How many Players are playing in Polo?
A) 5 B) 6 C) 8 D) 4

Ans:- D) 4

4. How many Players are playing in Water polo?
A) 7 B) 8 C) 9 D) 11

Ans:- A) 7

5. How many Players are playing in kho kho?
A) 8 B) 10 C) 11 D) 9

Ans:- D) 9

6. How many Players are playing in Basketball?
A) 5 B) 8 C) 10 D) 11

Ans:- A) 5

7. How many Players are playing in Volleyball?
A) 6 B) 11 C) 8 D) 9

Ans:- A) 6

8. How many Players are playing in Netball?
A) 7 B) 10 C) 8 D) 6

Ans:- A) 7

9. How many Players are playing in Hockey, Football and Criket?
A) 10 B) 8 C) 9 D) 11

Ans:- D) 11

10. How many Players are playing in Kabaddi?
A) 8 B) 9 C) 10 D) 7

Ans:- D) 7

11. What is the full form of CDAC?
A) Centre for Development of Adevanced parallel Computing
B) Centre for Development of Adevanced parallel Computer
C) Centre for Development of Adevanced portall Computer
D) Computer for Development of Adevanced parallel Computing

Ans:- A) Centre for Development of Adevanced parallel Computing

12. What is the full form of ROM?

A) Read only memory
B) Random original memory
C) Read or memory

Ans:- A) Read only memory

13. What is the full form of CD?
A) Concept Disk
B) Compect Disk
C) Compact Disk

Ans:- C) Compact Disk

14. What is the full form of LAN?
A) Land area network
B) Local Area Network

Ans:- A) Land area network

15. What is the full form of CAD?
A) Computer Aided Design
B) Computer And Design
C) None of these

Ans:- A) Computer Aided Design

16. What is the full form of DOS?
A) Disk oparating Suystem
B) Disc Operating System
C) None of these

Ans:- B) Disc Operating System

17.What is the full form of DTP
A) Desk Top Publishing
B) Disk top potocol
C) None of these

Ans:- A) Desk Top Publishing

18. What is the full form of WWW
A) World Wide Web
B) Wide Web Wide
C) None of these

Ans:- A) World Wide Web

19. What is the full form of LLL?

Ans:- Low Level Language

20. What is the full form of VDU?

Ans:- Visual Display Unit

21. On which Date The first Asian Games began ?
A) March 6, 1951 in Mumbai
B) January 8, 1950 in New Delhi
C) March 4, 1951 in New Delhi

Ans:- C) March 4, 1951 in New Delhi

 

22. What is the full form of AGF
A) Asian Games Federation
B) Assam Games Federation
C) none of these

Ans:- A) Asian Games Federation

23. Who discharge the duties of Governor in his absence?
1) Speaker of Vidhan Sabha 2) Chief Justice of High Court
3) Chief Minister of a State 4) None of the above

Ans:- 2) Chief Justice of High Court

24. Consider the following two statements?
Assertion (A) : State Governor holds his office during the pleasure of the President
Reason (R) : Governor is appointed by the Prome Minister.
In the context of the above two statements which one of the following is correct?

1) Both A and B are true and R is the correct explanation of A.
2) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.
3) A is true but R is false.
4) A is false but R is true.

Ans:- 3) A is true but R is false

25. Which one of the following pairs is not correctly matched?
1) Article : 154- Exccutive power of State
2) Article : 155- Appointed of Governor
3) Article : 156- Qualifications for the appoinment as Governor
4) Article : 163- Council of Minister of state

Ans:- 3) Article : 156- Qualifications for the appoinment as Governor

26. Consider the following about the State Hgh court :
i) Article 213 provides that there shall be a High Court for each State.
ii) Judges og High Court are appointed by President.
iii) Under Article 226, it has power to issue certain writs.
iv) As per the provision of the Constitution of India common High Court be established for two or more States.

Choose the correct answer from the codes given below :
1) i and ii are correct 2) i, ii and iii are correct
3) ii, iii, and iv correct 4) i, ii and iv are correct

Ans:- 3) ii, iii, and iv correct

27. Council of Minister of a State is accountable to :
1) State Legislative Assembly 2) Indian Parliament
3) Governor 4) President

Ans:- 1) State Legislative Assembly

28. Arrenge the following posts of a State Secretariat in hierachy ( Higher to lower) order by using the code given below.
i) Secretary
ii) Deputy Secratary
iii) Special Secretary
iv) Assistant Secratary

1) iv, iii, i 2) i, iii, ii, iv 3) ii, iii, iv, i
4) iii, ii, i, iv

Ans:- 2) i, iii, ii, iv

29. Which of the following is not a function of District Collector?
1) Collection of revenue 2) Maintence of Law and Order
3) Collection of Income Tax 4) Maintenance of Land record

Ans:- 3) Collection of Income Tax

30.Balwant Rai Mehta Committee was on :
1) Democratic Decentralization
2) Panchayati raj Institutions
3) Rural Development
4) Community Development programmes

Ans:- 4) Community Development programmes

31. Which of the following articles of the Constitution was inserted through the 73rd amendment regarding Panchayats?
1) 243 to 243-T 2) 244 to 244-P 3) 243 to 243-O 4) 243 to 243-ZA

Ans:- 3) 243 to 243-O

32. Panchayati Raj is a system of :
1) Local goverment 2) Local self government
3) Local administratoin 4) Rural local self government

Ans:- 4) Rural local self government

33. Consider the following about State Legislative Assembly :
i) It’s term is Five Year
ii) It is chaired by Chief Minister
iii) It is directly elected by the people
iv) Governor is empowered to dissolve it

Code :

1) i, ii and iv are correct 2) ii, iii and iv are correct
3) i, ii and iv are correct 4) i, ii and iii are correct

Ans:- 3) i, ii and iv are correct

34. In which of the following games, India won World Cup in October 2016?
1) Kabbadi 2) Football 3) Hockey 4) Lawn Tennis

Ans:- 1) Kabbadi

35. In US President’s election 2016 Donald Trump was a candidate of :
1) Democratic Party 2) Republican Party
3) Constitution Party 4) Green Party

Ans:- 2) Republican Party

36. When did NITI (National InStitute for Transformation of India) Aayog came into existence?
1) 1st Jan, 2014 2) 1st Nov, 2014 3) 1st jan, 2015 4) 1st Jan, 2016

Ans:- 3) 1st jan, 2015

37. Goods and Service Tax Council (GST) of India is headed by:
1) Prime Minister 2) Finance Minister
3) Finance Secretary 4) Speaker of Lok Sabha

Ans:- 2) Finance Minister

38. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below-
List-I List-II
(Mountain Types) (Region)

A) Young folded i) South-Eastern coast of North America
B) Old folded ii) Western coast of North America
C) Volcanic iii) South-Western coast of North America
D) Fault-block iv) Circum-Pacific belt

Codes :
A B C D
1) ii i iv iii
2) ii iii iv i
3) iii ii i iv
4) iii iv ii i

Ans:- 1) ii i iv iii

39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below-

List – I List-II
(Mountain Peaks) (Continents)
A) Kilimanjaro i) South America
B) Vinson Massif ii) Australia
C) Mount Kosciusko iii) Antarctica
D) Aconcagua iv) Africa

Codes :
A B C D
1) iv i ii iii
2) iii iv ii i
3) i ii iii iv
4) iv iii ii i

Ans:-

40. Which one of the following is the correct sequence of World’s Oceans/Seas in descending order of area occupied?
1) Atlantic-Indian-Arctic-South China
2) Atlantic-Siuth China-Arctic-Indian
3) Indian-Arctic-South China-Atlantic
4) Arctic-Atlantic-South China-Indian

Ans:- 4) Arctic-Atlantic-South China-Indian

41.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below-
List-I List-II
(Particulars) (Spots)
A) World’s wettest spot i) Iqique
B) World’s driest spot ii) Manwsynram
C) World’s northernmost town iii) Ushuaia
D) World’s southernmost town iv) Ny-Alesund

Codes :
A B C D
1) ii iv i iii
2) ii i iii iv
3) ii i iv iii
4) ii iii i iv

Ans:- 1) ii iv i iii

42. match List-I with List-II and select the correct answer using codes given below-

List-I List-II
(wetland Ecosites) (States)
A) Bhoj i) Himachal Pradesh
B) Chandratal ii) Madhya Pradesh
C) Schlur iii) Tripura
D) Rudrasagar iv) Jammu-Kashmir

A B C D
1) ii iv iii i
2) ii i iv iii
3) i iii ii iv
4) i ii iii iv

 

Ans:- 3) i iii ii iv

43.Who built the famous Fort of Mandu?
1) Hussain Shah 2) Bajbahadur
3) Mohammad Shah 4) Kumbha

Ans:- 1) Hussain Shah

44.What is ‘Cheda Fhadna’ in Bhils?
1) Festival 2) Divorce 3) Marriage 4) Birth of Son

Ans:- 2) Divorce

45. In which of the following Maharaja’s Darbar ‘Gandharv Baisi’ was present in the form of 22 poets, 22 astrologers, 22 singers and 22 other subject specialist?
1) Maharaja Man Singh 2) Maharaja Jai Singh
3) Maharaja Bhagwat Singh 4) Mahara Pratap Singh

Ans:- 4) Mahara Pratap Singh

 

46. ‘Namadi nad Rangdi’ are characteristic of which language?
1) Hadoti 2) Mewati 3) Malawi 4) Ahirwati

Ans:- 3) Malawi

47. Who established the ‘Alkhiya Seet’ (Sampradaya)?
1) Lal Giri 2) Bhola Nath 3) Charan Das 4) Sant Dasji

Ans:- 1) Lal Giri

48. During which Maharaja’s rule ‘Ramprakash Theatre’ was established in Jaipur?
1) Maharaja Ramsingh II 2) Maharaja Ishwari Singh
3) Maharaja Vijay Singh 4) Maharaja Man Singh

Ans:- 1) Maharaja Ramsingh II

49. ‘Bam dance’ is famous at which place?
1) Alwar-Bhartpur 2) Jaisalmer-Barmer
3) Jaipur-Ajmer 4) Udaipur-Sirohi

Ans:- 1) Alwar-Bhartpur

50. To which form the ‘Sugan Chiri’ is considered as Lokmata
1) Sawangiya Mata 2) Naganchi Mata 3) Ayad Mata 4) Shitala Mata

Ans:- Update Soon


Check Also

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department Questions Paper 2019

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department  Questions Paper MPSC Question …

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper MPSC Question Paper (Maharashtra Group-C Services …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *