Home / Question Papers / MPSC Forest Service Question paper set 7

MPSC Forest Service Question paper set 7

1.Hematinics are groups of drugs used in the treatment of:
A)Anemia
B)Leukemia
C)Haemophilia
D)Thrombocytopenia
Ans:- A

2.Presence of functioning endometrium in sites other than uterine mucosa is termed:
A)Metropathia haemorrhagica
B)Fibroid uterus
C)Endometrisis
D)Dermoid cyst
Ans:- C

3.Hyper pyrexia is body temperature:
A)Between 100 and 103 degree F
B)Below 95 degree F
C)Above 105 degree F
D)Between 99 and 100 degree F
Ans:- C

4.Permanent abnormal dilatation of bronchi and bronchioles:
A)Chronic bronchitis
B)Bronchiectasis
C)Bronchial asthama
D)Emphysema
Ans:- B

5.Which of the following vitamins is water soluble:
A)Vitamin A
B)Vitamin E
C)Vitamin K
D)Vitamin B
Ans:- D

6.This disease is caused by deposition of sodium urate crystals in joints and tendons.
A)Paget’s disease
B)Gout
C)Osteoarthritis
D)Rheumatoid arthritis
Ans:- B

7.Lung volumes may be determined by:
A)Barometer
B)Manometer
C)Lactometer
D)Spiro meter
Ans:- D

8.Photodynamic therapy for cancer treatment uses the photosensitizing agent:
A)Porfimer
B)Interferon
C)Rituximab
D)Retinoic acid
Ans:- A

9.According to Erikson the development task to be achieved by children between 1-3 years is:
A)Autonomy versus shame and doubt
B)Industry versus inferiority
C)Initiative versus guilt
D)Trust versus mistrust
Ans:- A

10.The incubation period of Influenza is:
A)14-16 days
B)6-8 days
C)1-3 days
D)10-12 days
Ans:- C

11.The duration of a cardiac cycle is:
A)0.2 seconds
B)0.4 seconds
C)0.6 seconds
D)0.8 seconds
Ans:- D

12.Anti Diuretic hormone is secreted by:
A)Thyroid
B)Hypothalamus
C)Adrenal
D)Thymus
Ans:- B

13.Name the given symptom in a psychiatric. “Patient has two contradictory ides at the same time for the same personor object”.
A)Elation
B)Intrathecal
C)Intra osseous
D)Intracardiac
Ans:- B

14.Into the spinal cavity is:
A)Intravenous
B)Intrathecal
C)Intra osseous
D)Intracardiac
Ans:- B

15.Drug of choice in treating pre-eclampsia is:
A)Magnesium sulphate
B)Diazepam
C)Phenytoin
D)Clonazepam
Ans:- A

16.Show is best defined as a:
A)Serosanguinous discharge from vagina 2 weeks after delivery
B)Frank fresh bleeding immediately after delivery of baby
C)Gush of fluid from vagina after rupture of waters
D)Blood stained mucoid discharge from vagina few hours of starting labour
Ans:- D

17.Dumping syndrome is common after:
A)Mastectomy
B)Craniotomy
C)Nephrectomy
D)Gastrectomy
Ans:- D

18.The virus which causes chickenpox is:
A)Variola major
B)Rota virus
C)Varicella zoster
D)Coxsackie
Ans:- C

19.Washing out of stomach is:
A)Gastric lavage
B)Enema
C)Gastric gavage
D)Gastrostomy
Ans:- A

20.Which of the following ECG finding indicates heart block?
A)Elevated ST segment
B)Presence of Q wave
C)Abnormal QRS comlex
D)Prolonged PR interval
Ans:- D

21.Both sperm and unfertilized oocytes are transferred into fallopian tube in the following procedure for correction of infertility.
A)ZIFT
B)IVM
C)GIFT
D)ICSI
Ans:- C

22.The following is not a symptom of hypocalcemia:
A)Constipation
B)Tetany
C)Tingling sensation
D)Musclespasm
Ans:- A

23.Introvert and Extrovert are personality types described by which of the following psychologists?
A)Freud
B)Scheldon
C)Kretschmer
D)Jung
Ans:- D

24.The following is a disorder of perception:
A)Delusion
B)Hallucination
C)Amnesia
D)Obscession
Ans:- B

25.Absence of affect is:
A)Depression
B)Euphoria
C)Apathy
D)Grief
Ans:- C

26.Shick’s test diagnose which disease?
A)Well’s disease
B)Diphtheria
C)Pertussis
D)Tuberculosis
Ans:- B

27.Psycho social factors as a cause of mental illness includes which of the following?
A)Decrease in serotonin
B)Genetic defects
C)War and violence
D)Maternal deprivation
Ans:- D

28.Kerning’s sign is a diagnostic finding in:
A)Gastritis
B)Appendicitis
C)Endocarditis
D)Meningitis
Ans:- D

29.Enema should not be given before:
A)Cholecystectomy
B)Myomectomy
C)Appendicectomy
D)Mastectomy
Ans:- C

30.Study of tissues is:
A)Histology
B)Cytology
C)Osteology
D)Oncology
Ans:- A

31.Which country recently decided to leave European Union?
A)Germany
B)Italy
C)Britain
D)Spain
Ans:- C

32.The first woman Lieutenant General of Indian Army?
A)Kiran Bedi
B)Anna Chandy
C)Bhavana Kanth
D)Punita Arora
Ans:- D

33.The world renowned Olympic gold winner Usain Blot hails from______.
A)Nigeria
B)Jamaica
C)Sudan
D)Kenya
ANs:- B

34.Sir Angus Deaton won the 2015 Nobel Prize in:
A)Economics
B)Chemistry
C)Medicine
D)Literature
Ans:- A

35.The social reformer worked for the localization of Printing press in Kerala
A)Kumaran Asan
B)Vagbhadananda
C)Blessed Kuriakosechavara
D)Chattampi Swami
Ans:- C

36.Which among the following is founded by Ayyankali?
A)S.N.D.P Yogam
B)Sadhu Jana paripalana Yogam
C)Atma Vidya Sangam
D)Yogakshema Movement
Ans:- B

37.The famous work ‘Ente Kasiyathra ‘ is written by:
A)Thycaud Ayyavu
B)Sree narayana Guru
C)Vaikunda Swamikal
D)K.Kelappan
Ans:- A

38.The founder Malabar Economic Union:
A)A.K. Gopalan
B)A.G. Velayudhan
C)Pandit Karuppan
D)Dr. Palpu
Ans:- D

39.The historic Temple Entry Proclamation was issued in:
A)1925
B)1930
C)1936
D)1938
Ans:- C

40.In which district of kerala, the Pazhassiraja Museum is located?
A)Calicut
B)Wayanadu
C)Malappuram
D)Kannur
Ans:- A

41.Which river from Kerala flows to Karnataka?
A)Pambar
B)Valapattanam
C)Bhavani
D)Kabani
Ans:- D

42.How many leaders had attended the Bombay the Session on National Congress in 1885?
A)70
B)72
C)120
D)432
Ans:- B

43.‘Poverty and Un-British Rule in India’ is a famous work of________.
A)Jawaharlal Nehru
B)Dadabhai Naoroji
C)Abul Kalam Axad
D)M.N. Roy
Ans:- B

44.The founder of the Free India Centre in Germany in 1942:
A)V.D. Savarkar
B)Bhagat Singh
C)Sachin Sanyal
D)Subhash Chandra Bose
Ans:- D

45.The failure or Cabinet Mission result in Launching_______
A)Khilafat Movement
B)Civil Disobedience Movement
C)Quit India Movement
D)Non-Co-operation Movement
Ans:- C

46.The Subsidiary Alliance System was introduced by_______
A)Lord Wellesley
B)Lord Canning
C)Lord Dalhousie
D)Lord Ripon
Ans:- A

47.The Pradhan mantra gram Sadak Yojana (PMGSY) was introduced in:
A)1990
B)1995
C)2000
D)2005
Ans:- C

48.The Manas Wildlife Sanctuary is located in:
A)Gujarat
B)Maharashtra
C)Himachal Pradesh
D)Assam
Ans:- D

49.Which among the following is not related to the Himalayan River System?
A)The Ganga
B)The Godawari
C)The Brahmaputra
D)The Indus
Ans:- B

50.The Malayalam film ‘Charlie’ was direct by:
A)Martin Prakkat
B)T. Hariharan
C)Shyama Prasad
D)Priyadarshan
Ans:- A


Check Also

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department Questions Paper 2019

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department  Questions Paper MPSC Question …

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper MPSC Question Paper (Maharashtra Group-C Services …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *