MHM Maharashtra Question Answers Set 1

The National Health Mission (NHM) encompasses its two Sub-Missions, the National Rural Health Mission (NRHM) and the newly launched National Urban Health Mission (NUHM). The main programmatic components include Health System Strengthening in rural and urban areas- Reproductive-Maternal- Neonatal-Child and Adolescent Health (RMNCH+A), and Communicable and Non-Communicable Diseases. The NHM envisages achievement of universal access to equitable, affordable & quality health care services that are accountable and responsive to people’s needs.

NHM Maharashtra relesed many job notification Every year.Every Job’s post have particular exam Syllebuss with Different Questions.Here we provide some important Questions with Answer key for NHM Maharashtra’s Recruiment Exams.

1. Which of the following was established to take care of unemployment arising out of liberalisation, Privatisation and Globalisation refonns after 1991 ?

(1) National Renewal Fund
(2) Exit Policy Commission
(3) Employer’s Provident Fund
(4) Social Security Corporation
Ans:-1

2.Human Development Report – 1995 launched the concept of Gender Empowerment Measure (GEM). It indicates :

(1) Whether life expectancy is high among women.
(2) Whether literacy and employment rate is high among women.
(3) Whether sex ratio is in favour of women.
(4) Whether women are able to actively participate in economic and political life.

Ans:-4

3.Consider the following statements :

(a) According to NSS data for 2009-10 the poverty line was defined as f 28.60 per capita per day in rural areas and f 22.40 per capita per day in urban areas.
(b) 29.8% of the population was below the poverty line in 2009-10.
(c) 33.8% of the population in rural areas and 20.9 percent in urban areas was below the poverty line in 2009-10.

 

Which of the statement/s given above islare incorrect ?

(1) (a) and (b)
(2) only (a)
(3) (b) and (c)
(4) only (b)
Ans:-2

4. Market value of final goods and services, in the country plus income earned by the Indians from foreign countries, minus income earned by the foreigners in India is called as which of the following concepts ?

(1) Gross Domestic Product
(2) Gross National Product
(3) Net Domestic Product
(4) Net National Product
Ans:-2

5.Consider the following statements :

(a) Product method estimates the net value added of goods and services.
(b) The Income Method is employed in estimating the GDP of service sector.
(c) A combination of product method and income method is used for national income caIculation by CSO.

Which of the statements given above are correct ?

(1) (a) and (c)
(2) (b) and (c)
(3) (a) and (b)
(4) All of the above

Ans:-4

6.Consider the following statements regarding with FRBM Act

(a) The Central government passed fiscial Responsibility and Budget Management Act in 2004.
(b) According to this Act revenue deficit was to faU to zero by 2009 and
(c) FisciaI deficit to be reduced to 3% of GDP by March 2009

Which of the statement/s given above is/are correct ?

(1) (a) and (b)
(2) (a) and (c)
(3) (b) and (c)
(4) all of the above

Ans:-4

7.Consider the following statements :

(a) Personal income tax is levied on the income of individuals.
(b) Income tax has failed to play positive role in redistributing income.
(c) Corporation tax is levied on the income of registered companies and corporations.

Which of the statement/s pen above is/are correct ?

(1) (a), (b) and (c)
(2) (a) and (b)
(3) (a) and (c)
(4) only (c)

Ans:-1

8.Which of the following was established in 1987 to deal with the problems of sick industries ?

(1) Board for Industrial and Financial Reconstruction
(2) Board for Sick Industries Reconstruction
(3) Industrial Investment Bank of India
(4) Industrial Reconstruction Bank of India
Ans:-1

9.Consider the following statements :

(a) The Minisby of Finance at the centre has the responsibility to oversee the finance of the State Governments.
(b) According to the Constitution the state governments cannot borrow from market without the permission of the central government if the states have outstanding debt with the centre.
(c) According to the constitution the states are permitted to borrow from abroad.
Which of the statement/s given above is/are incorrect ?
(1) (a) and (b)
(2) (b) and (c)
(3) (a) and (c)
(4) only (c)
Ans:-4

10.Consider the following statements :
(a) Maharashtra Government introduced the employment guarantee scheme in 1972-73.
(b) This scheme contributed to the decline of poverty from 60.4% in 1977-78 to 36.7% in 1987-88.
(c) EGS benefited a large number of males only.

Which of the statement/s given above is/are correct ?

(1) (a) and (b)
(2) (b) and (c)
(3) (a) and (c)
(4) only (c)
Ans:-1

11.Consider the following statements :

(a) Industrial infrastructure upgradation scheme was launched in 2014.
(b) A scheme for promoting innovation, Rural industry and entrepreneurship was launched in 2015.
(c) The government introduced Institutional Credit for Handloom Sector in December 2012.

Which of the statement/s given above is/are incorrect ?

(1) (a) and (b)
(2) only (a)
(3) (b) and (c)
(4) only (c)

Ans:-2

12.Which of the following was passed in 2002 to prohibit abuse of dominant position in the market ?

(1) FERA
(2) Competition Act
(3) MRTP Act
(4) None of the above

Ans:-2

 

13.On the IS’ April, 1999, Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana was stared with the consolidation of which of the schemes ?

(1) Integrated Rural Development Program, Pradhan Mantri. Gramodaya Yojana Village Welfare Scheme, Indira Mahila Yojana.
(2) Integrated Rural Development Program, Village Welfare Scheme, TRYSEM, SITRA, (MWS) Million Wells Scheme.
(3) Integrated Rural Development Program, TRYSEM, Women and Child Development Program, Indira Mahila Yojana.
(4) Integrated Rural Development Program, Jawahar Rozgar Yojana, Jawahar Gram Sarnrudhi Yojana, TRYSEM, Full Employment Scheme.

Ans:-2

14.According to Bhagwati Committee Report 1973 the Government took the following measures to provide employment.
(a) Rural Works Programme
(b) Agro-Service Centers
(c) Area-Development Scheme
(d) Kisan Credit Card Scheme

Which of the option/s given above is/are incorrect ?

(1) (a) and (b)
(2) (b) and (d)
(3) only (c)
(4) only (b)

Ans:-4

 

15.National Sampal Survey organisation developed the concept of unemployment as follows :

(a) The usual status unemployment
(b) The current weekly status unemployment
(c) The current daily status unemployment
(d) The current yearly status unemployment

Which of the option/s gven above is/are incorrect ?

(1) Only (a)
(2) (a) and (c)
(3) Only (d)
(4) (b) and (d)

Ans:-3

 

16.Consider the following statements :

(a) The theory of comparative costs is propound by Adam Smith.
(b) Reciprocal Demand Theory which explains the determination of terms of trade.
(c) Dennis Robertson described foreign trade as “An Engine of growth”.
Which of the statements gven above are correct ?

(1) (a) and (b)
(2) (b) and (c)
(3) (a) and (c)
(4) All of the above

Ans:-2

17.Which of the following sources of irrigation in lndia has made spectacular progress in 2007-08 ?

(1) Canals and ponds (Tanks)
(2) Wells and Tube well
(3) Jalyukta Shivar and Farm lakes (Shet tale)
(4) None of the above

Ans:-2

18.Which of the following are major home countries of Multi National Corporations ?

(1) China, Russia, Italy, Malaysia and Singapore
(2) France, Germany, Japan, U.K. and USA
(3) Mauritious, Brazil, Australia, New Zealand and South Africa
(4) None of these

Ans:-2

19.Consider the following statements :
(a) NAFED is the apex co-operative marketing organisation at the National level.
(b) Centre for Agriculture Marketing was established in 1988.
(c) Central warehousing corporation was setup in 1957
Which of the statement/s given above is/are correct ?

(1) (a) and (b)
(2) (b) and (c)
(3) only (a)
(4) All of the above
Ans:-4

20.Which of the following describes a system of land revenue in which the responsibility of paying land revenue was laying with the cultivator ?
(1) Zamindari System
(2) Ryotwari System
(3) Mahalwari System
(4) Contract Farming System

Ans:-2

21.Under Targeted Public Distribution system, each poor family was entitled to________kg, of food grain at highly subsidised prices.

(1) 20 (2) 15 (3) 10 (4) 5

Ans:-3

 

22.Which of the following focuses on women’s opportunities rather than capabilities ?
(1) Human Development Index
(2) Human Poverty Index
(3) Gender Empowerment Measure
(4) Poverty Gap Index
Ans:-3

23.Which of the following is not an objective of Agreement on Agriculture announced under Uruguay Round of WTO ?
(1) Providing access to global markets for agricultural products.
(2) Regulating domestic support to agriculture.
(3) Reducing export subsidies to agriculture.
(4) Encouraging modem methods of farming

Ans:-4

24.Consider the following statements about Green GDP.
(a) The concept of Green GDP evolved in 1990.
(b) It attempts to factor in the cost of depleted natural resources and pollution which ultimately affect human welfare.
(c) China had started calculating its Green GDP from 2000.

Which of the statement/s given above is/are correct ?

(1) (a) and (c)
(2) (b) and (c)
(3) (a) and (b)
(4) None of these
Ans:-3

25.Consider the following statements :

(a) The National Horticulture mission has been launched by Govt. of India in 2005-06.
(b) Maharashtra State Horticulture and Medicinal Plant Board was established in 2005.
(c) From 2015-16, the Mission for Integrated Development of Horticulture is implement in 50 district.

Which of the statement/s given above &/are incorrect ?

(1) only (a)
(2) only (b)
(3) only (c)
(4) (a) and (b)

Ans:-3

26.Consider the following statements :

(a) National programme for Bovine Breeding and Dairy Development was launched in 2014.
(b) The budgetary provision of t 2000 more has been provided for implementation of NPBBDD during lzth plan.
(c) National Dairy plan was launched in March 2013.

Which of the statement/s given above is/are incorrect ?

 

(1) (a) and (b)
(2) only (b)
(3) (a) and (c)
(4) only (c)

Ans:-2

27.Consider the following statements :

(a) Punjab is the major wheat producing state in India.
(b) Madhya Pradesh is leading in production of pulses in India.
(c) Maharashtra is the principle producer state of cotton in India.
(d) West Bengal is the Major sugar-cane producing state in India.

Which of these statement/s is/are incorrect ?

(1) (a) and (b)
(2) (c) and (d)
(3) only (b)
(4) only (d)

Ans:-4

28.Consider the following statements.
(a) According to the Theory of Demographic Transition in the First stage, birth and death rates are high.
(b) In the second stage of demographic transition population increases at an annual rate of about 2.0 percent or more.
(c) In the third stage of demographic transition the birth rate declines sigruhcantly and thus the rate of population growth remains low.

Which of the statements given above are correct ?

(1) (a) and (b)
(2) (b) and (c)
(3) (a) and (c)
(4) All of the above

Ans:-4

29. Consider the following statements :

(a) Livestock census started in the country in the year 1919.
(b) India ranks first among the world’s milk producing nations.
(c) Dairy Entre-preneurship Development scheme was launched in Sept. 2014.
Which of the statement/s given above is/are incorrect ?

(1) (a) and (b)
(2) only (b)
(3) only (c)
(4) (b) and (c)

Ans:-3

30.Which of the following was the main objective of GATT ?
(1) To reduce competition in International Trade
(2) To attain food security
(3) To improve inter-state relations
(4) To ensure competition in international bade through removal or reduction of bade barriers

Ans:-4

31.Consider the following statements :
(a) India ranks first in the world in milk production.
(b) National Dairy plan phase I is launched in March 2013.
(c) Dairy sector is the important secondary source of income for rural famdies.

Which of the statement/s given above is/are incorrect ?

(1) only (a)
(2) only (c)
(3) both (a) and (c)
(4) only (b)
Ans:-4

32.con side^ the following statements :

(a) The ASEAN Free Trade Area was established on 28 January 1992.
(b) Since 2007, ASEAN countries have gradually lowered the import duties to member nations.
(c) The target was to reach zero import duties by 2020.

Which of the statement/s given above is/are incorrect.

(1) (a) and (b)
(2) only (a)
(3) (b) and (c)
(4) only (c)
Ans:-4

33.Consider the following statements :

(a) Commission for Agricultural Prices and costs replaced Agricultural prices committee.
(b) Food corporation of India replaced Agricultural Prices Commission.

Which of the above statement/s is/are correct ?
(1) both (a) and (b)
(2) only (a)
(3) only (b)
(4) none of the above
Ans:-2

34.According to David Ricardo, countries should produce and export the commodities based on which of the following principles ?

(1) Absolute Cost Advantage Principle
(2) Comparative Cost Advantage Principle
(3) Equal Cost Advantage Principle
(4) Realistic Cost Advantage Principle

Ans:-2

35.Consider the following statements :

(a) The National forest policy is implemented since 1988.
(b) The Forest Conservation Act was enacted in 1980.

Which of the statement/s given above is/are correct ?

(1)Only (b)
(2) Only (a)
(3) Both (a) and (b)
4) None of these

Ans:-3

 

36.”A graph reflecting the concept that pollution and other environmental degradation first rise and then falls with increase in income per capita” was introduced by which of the following persons ?
(1) Alfred Marshall
(2) J.M. Keynes
(3) Paul Samulson
(4) Kuznets

Ans:-4

37.The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) was founded in which year ?

(1) 1969 (2) 1972 (3) 1980 (4) 1985
Ans:-4

38.NAFTA as a regional trade agreement was signed by which of the following countries ?

(1) USA, Maxico and Netherlands
(2) USA, Canada and Netherlands
(3) USA, Canada and Maxico
(4) USA, UK (England) and USSR

Ans:-3

39.The New Agriculture Policy (2000) is known as Rainbow Revolution because :

(a) It includes Green revolution, White revolution and Blue revolution.
(b) Under this policy the technology for artificial rain was developed in India.

Which of the above reason/s is/are correct ?

(1) (a) only
(2) (b) only
(3) Both (a) and (b)
(4) None of the above

Ans:-1

40.Consider the following statements :

(a) The main objective of the Regional Rural Banks (RRBs) is to provide credit and other facilities to the small farmers.
(b) They are basically scheduled commercial banks.
Which of the above statement/s is/are correct ?
(1) only (a)
(2) only (b)
(3) both (a) and (b)

Ans:-3

41.Which of the following statements is not true about agricultural subsidies ?

(1) Fertiliser subsidy is borne by the state governments.
(2) Power subsidy is borne by the state governments.
(3) One of the objectives of fertiliser subsidy is to attract more capital to fertiliser industry.
(4) Low price of canal water, due to irrigation subsidy has led to inefficient use of surface water.

Ans:-1

42.Following are the statements about Targeted Public Dishibution System (TPDS) :

(a) It divides entire population into BPL and APL.
(b) It works with dual pricing system.
(c) Maximum income level of families under BPL was t 25,000 p.a.
(d) State governments were to decide the size of the population below poverty line.
Which of the above statements are true ?

 

(1) All the statements
(2) (a) and (b)
(3) (a) and (c)
(4) (a) and (d)
Ans:-2

43.Which of the following explains the stock of people equipped with education, skills, good health ?

(1) Labour force
(2) Human capital
(3) Social capital
(4) Productive labour force

Ans:-2

44.Which of the following is not the part of foreign capital ?
(1) Foreign Aid
(2) External Commercial Borrowing
(3) Investment by Multinational Corporations
(4) Investment in Non-performing Assets

Ans:-4

45.Consider the following statements :
(a) The National Committee on Environmental planning and co-ordination was setup in 1972 in India.
(b) The Department of Environment was established in 1980.
(c) Sustainable development can be achieved only if the Environment is conserved and improved.

Which of the statement/s given above is/are correct ?

(1) (a) and (b)
(2) (b) and (c)
(3) (a) and (c)
(4) All of the above
Ans:-4

46.The minimum support price approved by the government for the kharif 2016-17 season was___________for common paddy.

(1) 1470 (2) 1310 (3) 1360 (4) 1410

Ans:-1

47.__________was setup in the year 1972 to undertake the promotional work relating to the export of marine product.

(1) APEDA (2) MPEDA (3) CACP (4) NCDC
Ans:-2

48.Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC) was established on July 1, 1963 primarily to meet____________

(1) Short term credit supply
(2) Medium term credit supply
(3) Long term credit supply
(4) All types of credit supply

Ans:-3

49.Agricultural Price Commission was set up on the recommendation of the____________

(1) Foodgrains prices committee (2) Food corporation of India
(3) NAFED (4) APEDA

Ans:-1

 

50.Introduction of new technique of agriculture became popular by name “Green Revolution” around the world in early 1960s in which the first crop introduced was_____________.

(1) Rice (2) Wheat (3) Jowar (4) Bajara
Ans:-2