Maharashtra Police Constable Question Paper set 6

1. Give one word for the following phrase :

Living for years and years

(1) Perennial
(2) Permanent
(3) Annual
(4) Continuous

Ans:- (1) Perennial

2. Match the following :

I II

a. Philanthropist I. A person who does not believe in God
b. Atheist II. One who believes in fate
c. Pessimist III. A lover of mankind
d. Fatalist IV. A person who looks at the dark side of things

Answer options :

a b c d
1) II IV I III
2) III I II IV
3) III I IV II
4) IV II III I

Ans:- 3) III I IV II

3.Choose the suitable meaning of the underlined word from the alternatives given.

“The poem is written in a very lucid style.”

(1) intricate
(2) noble
(3) elaborate
(4) clear

Ans:- (4) clear

4.I have given up driving since I got involved in that accident.

The underlined phrase in the sentence above means

a. stopped
b.discontinued
c. abandoned
d. sacrificed

Answer options :

(1) d only
(2) a only
(3) b only
(4) All of these

Ans:- (4) All of these

5.Choose one word which can be substituted for the given words.

“A man of odd habits”

(1) Eccentric
(2) Introvert
(3) Cynical
(4) Moody

Ans:- (1) Eccentric

6.The adjective form of the noun ‘Picture’ is formed by the suffix

(1) -ous
(2) – ial
(3) – esque
(4) -ish

Ans:- (3) – esque

7.Choose the correct simple Sentence converted for the following :

“A man who is dead tells no tales.”

(1) A man that is dead tell no tales.
(2) A tale could not be told by a dead man.
(3) A dead man tells no tales.
(4) A man doesn’t tell dead tales.

Ans:- (3) A dead man tells no tales.

8.You must take heart and face life boldly. Identify the correct meaning of the
underlined phrase in the given context.

(1) feel excessively
(2) take advantage
(3) feel bold
(4) work hard

Ans:- (3) feel bold

9.Choose the correct word to fill in the blank in the following sentence :

Baptisms, Weddings and Funerals are examples of _________

(1) Rights ‘
(2) Rites
(3) Writes
(4) None of these

Ans:- (2) Rites

10.The underlined clause in the following sentence is a/an

“Who stole the teaspoon is a mystery.”

(1) Adverb clause
(2) Noun clause
(3) Adjective clause
(4) Relative clause

Ans:- (2) Noun clause

11.Who looks after the visitors ?

The sentence above changes correctly into passive voice as

(1) How are the visitors looked after ?
(2) Whom are the visitors looked after ?
(3) By whom are the visitors looked aRer ?
(4) By whom the visitors is looked after ?

Ans:- (3) By whom are the visitors looked aRer ?

12.We have funds which would be enough for the work.

The underlined clause is a/an

(1) Noun clause
(2) Adjective clause
(3) Adverb clause
(4) No clause, it’s a phrase

Ans:- (2) Adjective clause

13.Identify the sentences written in correct passive voice.

a. Let that book be brought.
b. You are requested to do me a help.
c. I hope my friends to assist me.
d. Let me be told that the office must be left.

Answer options :

(1) a and b only
(2) a and c only
(3) b and d only
(4) a, b and d only

Ans:- (4) a, b and d only

14.Though he abused me_________I will follow him.

Which one of the following correctly fills in the blank in the sentence above ?

(1) but
(2) still
(3) yet
(4) and

Ans:- (3) yet

15.It matters little whether we win or lose.

The sentence above correctly changes into an interrogative sentence as

(1) Does it matter little whether we win or lose ?
(2) Doesn’t it matter whether we win or lose ?
(3) What does it matter whether we win or lose ?
(4) Does we win or lose matter ?

Ans:- (3) What does it matter whether we win or lose ?

16.Some grains are at least as nutritious as rice.

Select the correct comparative degree of the above sentence.

a. Rice is not more nutritious than some other grains are.
b. Some grains are not less nutritious than rice.
c. Rice is least nutritious than many other grains.

Answer options :

(1) a only
(2) b only
(3) c only
(4) a and b only

Ans:- (4) a and b only

17.Nobody is free from sin.

The sentence above correctly changes into interrogative form as

(1) Is there anybody free from sin ?
(2) Is there nobody free from sin ?
(3) Who is not free from sin ?
(4) Who is free from sin ?

Ans:- (4) Who is free from sin ?

18.I said, “Let me prove my statement.”

Select the correct indirect narration of the sentence.

a. I told to prove my statement.
b. I proposed that I should prove my statement.
c. I suggested to prove my statement.

Answer options :

(1) a only
(2) b only
(3) c only
(4) All of the above

Ans:- (2) b only

19.He and his five brothers love _________very much.
Which one of the following pronouns correctly fills in the blank in the sentence
above ?
(1) each other
(2) themselves
(3) one another
(4) one other

Ans:- (3) one another

20.(1) The gold is a precious metal.
(2) The gold is the precious metal.
(3) Gold is a precious metal.
(4) Gold is precious metal.

Which of the above is a correct sentence ?

Ans:- (3) Gold is a precious metal.

21.Shall I buy a scooter ?

The modal in the sentence above has been used to express

(1) Promise
(2) Suggestion
(3) Seeking permission
(4) Giving advice

Ans:- (3) Seeking permission

22. a. The girls have got a unique opportunity.
b. He studies in the university.
c. The father has gone to the office.

Identify the correct sentence.

(1) a only
(2) b only
(3) c only
(4) All of the above

Ans:- (1) a only

23.Identify the correct sentence.

(1) This premise looks too big.
(2) These premises look too big.
(3) This premises looks too big.
(4) These premise look too big.

Ans:- (2) These premises look too big.

24.The ship was wrecked and every man, woman and child__________drowned.

The verb that agrees correctly with the subject in the sentence above is

(1) was
(2) were
(3) had
(4) had been

Ans:- (1) was

25.Identify the correct sentencels.

a. I am not understanding this letter.
b. She arrived at the theatre at 6 pm but the film had already started.
c. If I get any news, I’ll tell you.

Answer options :

(1) a and c only
(2) b and c only
(3) a only
(4) All of the above

Ans:- (2) b and c only

26.The most famous English poets are Shakespeare, Milton, Wordsworth, Shelley,
Byron and Keats.

The punctuation mark that should follow the verb ‘are’ in the sentence above is

(1) Semicolon
(2) Colon
(3) Comma
(4) Hyphen

Ans:- (2) Colon

27.Keep to the left.

The imperative structure above expresses

(1) a command
(2) a solemn advice
(3) a prayer
(4) a petition

Ans:- (1) a command

28.Identify the sentencels that expressles subjunctive mood.

a. Behold, the dreamer comes.
b. Murder, though it have no tongue, will speak.
c. Long live the king.

Answer options :

(1) a and c only
(2) b and c only
(3) c only
(4) All of the above

Ans:- (2) b and c only

29.Identify the correct sentencds.

a. I could read that book in two hours yesterday.
b. I was able to read that book in two hours yesterday.

Answer options :

(1) a only
(2) b only
(3) Both a and b
(4) Neither a nor b

Ans:- (2) b only

30. I am /here / since / 1951.
1 2 3 4

The error occurs in part_________of the sentence above.

(1) 4 only
(2) 2 only
(3) 1 only
(4) 3 only

Ans:- (3) 1 only

31.The term ‘Vertical’ is synonymous with

(1) Straight
(2) Perpendicular
(3) Oblique
(4) Diagonal

Ans:- (2) Perpendicular

32.Choose the best synonym for the following word :

‘Mention’

(1) Create
(2) Refer to
(3) Oppose
(4) Lead to

Ans:- (2) Refer to

33.Which one of the following phrases expresses the correct meaning of the word
‘Neologism’ ?

(1) A new generation that has emcrgcd lately
(2) A new logic that derives conclusion
(3) A new language that only the younger generation knows
(4) A new word coined by an author

Ans:- (4) A new word coined by an author

34.Spot the error type in the following sentence :

“The park was serine at twilight.”

(1) Capitalization
(3) Spelling
(2) Punctuation
(4) Grammar

Ans:- (3) Spelling

35.According to Census 2011, Beed district literacy rate was_______%

(1) 71.53
(2) 73.53
(3) 72.53
(4) 74.58

Ans:- (2) 73.53

36.Aheri, Korchi, Mulchera and________are the talukas of Gadchiroli district.

(1) Dhanora
(3) Jivati
(2) Pavani
(4) Goregaon

Ans:- 1) Dhanora

37.During lava eruption, gases that escape out make cavities. The rocks with cavities in
them are known as_________rocks.

(1) dyke
(2) sill
(3) amygdaloidal
(4) batholith

Ans:- (3) amygdaloidal

38.The ‘Ashtavinayak’ tourist places of Vidarbha are placed in which of the following
districts by their respective numbers ?

(1) Nagpur-3, Bhandara-2, Chandrapur-1, Wardha-1, Yavatmal-1
(2) Nagpur-3, Bhandara-1, Chandrapur-1, Wardha-2, Yavatmal-1
(3) Nagpur-3, Bhandara-1, Chandrapur-2, Wardha-1, Yavatmal-1
(4) Nagpur-3, Bhandara-1, Chandrapur-1, Wardha-1, Yavatmal-2

Ans:- (1) Nagpur-3, Bhandara-2, Chandrapur-1, Wardha-1, Yavatmal-1

39.Which district dosen’t have a boundary with Hingoli district ?

(1) Beed
(2) Parbhani
(3) Nanded
(4) Washim

Ans:-(1) Beed

40.__________was the world’s first anti-dam movement.

(1) Bhimthadi Satyagraha
(2) Narmada Satyagraha
(3) Mulshi Satyagraha
(4) Chirner Satyagraha

Ans:- (3) Mulshi Satyagraha

41.Who from the following said that the Indian railway was a Milking Cow for the
British ?

(1) Dadabhai Nauroji
(2) Pherozeshah Mehta
(3) Jagannath Shankar Sheth
(4) Pt. Jawaharlal Nehru

Ans:- (1) Dadabhai Nauroji

42.____________Newspaper was started by Ganpat Sakharam Patil in April 1888.

(1) Rashtramata
(2) Vichar Vaibhav
(3) Deenabandhu
(4) Deena Mitra

Ans:-(4) Deena Mitra

43.In 1789, the beginning of newspapers in Maharashtra took place with which
weekly ?

(1) The Bengal Gazette
(2) The Bombay Herald
(3) The Telegraph
(4) The Bombay Times

Ans:- (2) The Bombay Herald

44.’Vital Vidhvansan’ was written by

(1) Gopalbaba Valangkar
(2) Shivram Janba Kamble
(3) Kisan Faguji Bansode
(4) Ganesh Akkaji Gavai

Ans:- (1) Gopalbaba Valangkar

45.Which of the following features does the Indian Constitution borrow from the
Weimar Constitution of Germany ?

(1) The idea of a federation with a strong centre
(2) The method of Presidential election
(3) The Republic and the Idea of Justice
(4) Provisions concerning the suspension of Fundamental Rights during National
Emergency

Ans:- (4) Provisions concerning the suspension of Fundamental Rights during National
Emergency

46.Which one of the following statements relating to the ‘Directive Principles of State
Policy’ is not correct ?

(1) The provision contained in Part IV of the Constitution of India shall not be
enforceable by court.

(2) The Directive Principles are fundamental in the governance of the country.

(3) The Directive Principles are non-justiciable and hence cannot help the courts
in examining and determining the constitutional validity of law.

(4) It shall be the duty of the state to apply these principles in making the law.

Ans:- (3) The Directive Principles are non-justiciable and hence cannot help the courts
in examining and determining the constitutional validity of law.

47.Which one of the following statements is incorrect ?

a. The Constitution directs every state to provide adequate facilities for
instruction in the mother-tongue at the primary stage of education to children
belonging to a linguistic minority community.

b. No citizen shall be denied admission into any educational institution
maintained by the state or receiving state aid, on grounds of only religion,
race, caste, language or any of them.

c. The state shall not, in granting aid to educational institutions, discriminate
against any institution on the ground that it is under the management of a
minority.

Answer options :

(1) a only
(2) b only
(3) c only
(4) None of these

Ans:- (4) None of these

48.Consider the following statements :

a. Article 262 empowers the Parliament to enact laws in order to provide for the
adjudication of disputes relating to waters of inter-state rivers.

b. The Water Dispute Act, 1956 empowers the Central Government to set up a
tribunal for the adjudication of the dispute relating to waters of inter-state rivers.
Answer options :

(1) Statement a is correct
(2) Statement b is correct
(3) Both the statements are correct
(4) Both the statements are incorrect

Ans:- (3) Both the statements are correct

49.Consider the following statements about the ‘Panchayat Raj’ committee in
Maharashtra :

a. It consists of not more than 29 members. (20 from the Legislative Assembly
and 9 from the Legislative Council)

b. It consists of not more than 25 members. (20 from the Legislative Assembly
and 5 from the Legislative Council)

c. Out of the 20 members to be nominated from the Legislative Assembly, two
shall be from amongst the Scheduled Castes and two from the Scheduled Tribes.

Answer options :

(1) Only statement a is correct
(2) Only statement b is correct
(3) Statements a and c are correct
(4) Statements b and c are correct

Ans:- (4) Statements b and c are correct

50.In the election of the President of India the value of the vote of__________differs
from one state to another.

(1) Member of Lok Sabha
(2) Member of Rajya Sabha
(3) Member of Legislative Assembly
(4) None of the above

Ans:- (3) Member of Legislative Assembly