MAHAMETRO Question Papers Set Three

MHLOGO

Maharashtra Metro Rail Corporation Limited (MAHA-METRO), is jointly owned company of Government of India and Government of Maharashtra,which headquarter in Nagpur. MAHAMETRO relised meny jobs in verious post every year. Each job has different selection prosecss. There are Two types of selection, Test examination and Interview. here we provide some Impotent question and answer for Examination in MAHAMETRO.

1.Find out whether there is any grammatical error in it-
1)A lot of travel delay is caused.
2)Due to the inefficiency and lack of good management.
3)On behalf of the railways.
4)No error.

Ans:-3

2.The officer who had neglected to file his incpme tax returns had to……
1)pay a fine 2)return the files 3)give warning 4) be rewarded

Ans:-1

3.Choose the word which best expresses the meaning of the given word-Foray
1)Contest
2)Intuition 3)Maraud 4)Rangeg

Ans:-3

4.Select the pair which has the same relationship:WAN:COLOUR
1)Corpulent:Weight 2)Insipid:Flavour 3)Pallid:Complexion 4)Enigmatic:Puzzle

Ans:-2

5.Choose the word which best expresses the meaning of the given word-Shiver.
1)Feel 2)Tremble 3)Move 4)None of above.

Ans:-2

 

6.Select the pair which has the same relationship:Pork:Pig
1)Rooster:Chicken 2)Mutton:Sheep 3)Steer:Beef 4)Lobster:Crustacean

Ans:-2

7.Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully-
Anand stuck up a friendship with Mahesh in just two days means……
1)Anand friendship with Mahesh came to an end recently.
2)Anand became a friend of Mahesh in less than two days
3)Anand’s friendship with Mahesh lasted for two years.
4)Anand fixed a deal with mahesh in two days.

Ans:-2

8.Select the pair which has the same relationship-Indigent:Wealthy
1)Angry:Rich 2)Native:Affluent 3)Gauche:Graceful 4)Scholarly:Erudite

Ans:-3

9.Exact OPPOSITE of the given word-Mortal
1)Immortal 2)Divine 3)Spiritual 4)Eternal

Ans:-1

10.Choose the word which best expresses the meaning of the given word-Rescue
1)Safety 2)Command 3)Help 4)Defence

Ans:-3

11.Exact OPPOSITE of the given word-Helpless
1)Fortunate 2)Cheerful 3)Shapely 4)Consistent

Ans:-1

12.Select the pair which has the same relationship:GRAIN:SALT
1)shard:pottery 2)shred:wood 3)blades:grass 4)chip:glass

Ans:-4

13.Exact OPPOSITE of the given word-MOuntain
1)Plain 2)Valley 3)Precipice 4)Plateau

Ans:-2

14.Pick out the most effective word (s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete-The American……..presented his credentials to the President of India.
1)Ambassador 2)Delegate 3)Representative 4)Adviser

Ans:-1

15.Exact OPPOSITE of the given word-Monor
1)Big 2)Tall 3)Heavy 4)Major

Ans:-4

16.Select the pair which has the same relationship-Ten:Decimal
1)Seven:Septet 2)Four:Quarter 3)Two:Binary 4)Five:Quince

Ans:-3

17.Pick out the most effective word (s) from the given words to fill the blank to make the sentence meaningfully complete-When I was a child, I……….to school everyday instead going by cycle?
1)have been walking 2)have walked 3)had walked 4)walked

Ans:-4

18.Choose the word which best expresses the meaning of the given word-Browse.
1)Deceive 2)Examine 3)Strike 4)Heal

Ans:-2

19.Choose the word which best expresses the meaning of the given word-Garnish
1)Adorn 2)Paint 3)Garner 4)Abuse

Ans:-1

20.Pick out the most effective word (s) for the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.-Success in this examination depends….hard work alone.
1)on 2)in 3)at 4)of

Ans:-1

21.Exact OPPOSITE of the given word-Artificial
1)Red 2)Natural 3)Truthful 4)Solid

Ans:-2

22.Choose the word which best expresses the meaning of the given word-Furore
1)Excitement 2)Hopeful 3)Tired 4)Shout

Ans:-1

23.Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.-The old Nature versus…….debate regarding crime continues even today.
1)Man 2)Nurture 3)Culture 4)Universe

Ans:-1

24.Exact OPPOSITE if the given word-Hostility.
1)Courtesy 2)Hospitality 3)friendliness 4)Relationship

Ans:-3

25.Pick out the most effective word(s) from the given words to fill the blanks to make sentence meaningfully complete.-Man does not live by-alone.
1)Food 2)Meals 3)Bread 4)Diet

Ans:-3

26.Choose the Feminine Gender of :Fox
1)Vixen 2)Mare 3)Czarina 4)Heifer

Ans:-1

27.Choose the word OPPOSITE in meaning to the given word:Robust
1)Thick 2)Emancipated 3)Loght 4)Strong

Ans:-3

28.Choose the most suitable one-word for the given expression.
One whodeserts ones religion
1)Deserter 2)Turn-coal 3)Fanatic 4)Apostate

Ans:-4

29.Identify the figure of speech in the following line: peace is a mother
1)Personification 2)Metaphor 3)Simile 4)Transferred epiyhet

Ans:-2

30.Choose the correct Question Tag for the following sentence.
We did not have much money.
1)did we? 2)did us? 3)did they? 4)didn’t us?

Ans:-1

31.Name the underlined clause in the following sentence.
Although the children were sleepy, they listened to the story.
1)Adverb clause of condition 2)Adverb clause of reason
3)Adverb clause of purpose. 4)Adverb clause of concession.

Ans:-4

32.Name the part of speech of the underlined word.Still waters run deep.
1)Adjective 2)Adverb 3)Preposition 4)Conjunction

Ans:-1

33.Choose the plural form of the underlined of the given word:Half
1)Halfs 2)Halfes 3)Halves 4)Halvs

Ans:-3

34.Choose the correct alternative to fill in the blank.
I don’t think I…….be able to go.
1)Shall 2)Should 3)Could 4)Would

Ans:-1

35.Choose the appropiate conjunction to fill in the blamks.
He lost his balance………fell off the bike.
1)yet 2)even though 3)and 4)but

Ans:-3

36.The cry of a dog is bark. The cry of a deer is……..
1)pop 2)bell 3)clatter 4)drone.

Ans:-2

37.The diminutive about air is aerophobia. The phobia about darkness is………..
1)ochliphobia 2)thanatophobia 3)bathophobia 4)nyctophobia

Ans:-3

38.Choose the word opposite in meaning to the given word:Chide
1)Praise 2)Fear 3)Criticise 4)Flatter

Ans:-4

39.Find out which part of the sentence has an error.
It is unfortunate that/many youngsters get addicted/to gamble/NO error.
A B C D
1)A 2)B 3)C 4)D

Ans:-1

40.Choose the appropiate preposition to fill in the blank.
He is still smarting………..rebuke.
1)of 2)off 3)on 4)over

Ans:-3

41.Choose the one which best expresses the meaning of the given word:Whimper
1)Prevent 2)Cry 3)Instigate 4)Pacify

Ans:-4