Home / Question Papers / Dhule Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

Dhule Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

1. Choose opposite in meaning. “idle”
A) Lazy B) Handsome C) Busy D) smart

Ans:- C) Busy

2. She is wise…….to understand it.
A) very B) fairly C) enough D) quite

Ans:- D) quite

3. One word substitution for “One who does a thing for pleasure and not as a profession”
A) businessman B) professional C) meticulous D) amateur

Ans:- A) businessman

4. What is the noun form of the word “assume”
A) Assumption B) Assumation C) Assmement D) Assumsion

Ans:- B) Assumation

5. She sings…….
A) Sweet B) Sweetly C) Swrrts D) Sweetest

Ans:- B) Sweetly

6. It is the same case…….I told you of.
A) What B) Which C) This D) That

Ans:- A) What

7. She’s right,…….?
A) is she B) isn’t it C) She is D) isn’t she

Ans:- A) is she

8. By hook or crook.
A) By any means B) By old ways C) By even ways D) none

Ans:-update soon

9. Fill in the blanks. “Everest is…….highest peak in the word”
A) a B) an C) the D) No article

Ans:- A) a

10. Choose the correct spelling from the following group of words given below.
A) Gazette B) Gazate C) Gazzette D) Gazettee

Ans:- B) Gazate

11. The old things were thrown away.
Choose the correct passive voice of the above sentence.
A) The old things threw away
B) They threw away the old things
C) Throw the old things away
D) Thrown away the old things

Ans:- B) They threw away the old things

12. “I met him on Sunday”, she said.- Change this sentence into indirect form.
A) She said that he has met her on Sunday.
B) He said that she had met him on Sunday
C) She said that she had met him on Sunday
D) She asked that when she had met him on Sunday

Ans:- C) She said that she had met him on Sunday

13.Pick out the correct reported statement for the sentence :
Fateher said to his sons, “Pleas keep quiet.”
A) Father asked his sons to keep quiet
B) Father told his sons please keep quiet.
C) Father ask his sons to keep quiet.
D) Father asked his sons that to keep quiet.

Ans:- A) Father asked his sons to keep quiet

14. Combined the following set of sentences into a simple sentence :
1) He has many faults. 2) But he was a good man at heart
A) Though he had many faults, he was a good man at heart.
B) Inspite of having many faults, he was a good man at heart
C) As he was a good man at heart, he was a many faults.
D) While he has many faults, he was a good man at heart

Ans:- B) Inspite of having many faults, he was a good man at heart

15. Change the following sentence into a simple one wiyhout cganging the meaning.
You must work hard, or you will not pass.
A) Unless you work hard, you will not pass
B) If you do not work hard, you will not pass
C) You must work hard in order to pass.
D) Working hard will ensure your passing.

Ans:- D) Working hard will ensure your passing.

16. Choose the correct comparative degree of the following sentence
Pune is one of the biggest cities in India.
A) Pune is bigger than any other city in India.
B) Pune is bigger than many other cities in India.
C) No other city is as bigger as Pune.
D) Pune is Bigger than all other cities in India.

Ans:- B) Pune is bigger than many other cities in India.

17. It matters little wherher we win or lose.-Change into interrogative.
A) Do it matter much whether we win lose?
B) Does it matter much whether we win or lose?
C) Will it matter much whether we win or lose?
D) Whether it matters much we win or lose?

Ans:- B) Does it matter much whether we win or lose?

18. One of the horses were tired. – Correct the swntence.
A) One of the horses is tired.
B) One of the horses was tired
C) One of the horses will tired
D) One of the horses can tired

ans:- B) One of the horses was tired

19.What suffix will you add to the word ‘kind’ to make it a noun.
A) ment B) tion C) ness D) full

ans:- C) ness

20. Select the word without suffix.
A) Greedy B) Happy C) Hairy D) Dirty

Ans:- B) Happy

21. Choose the correct Synonym :- Ability
A) inability B) incompetence C) competence D) none of these

Ans:- A) inability

22. Choose the correct preposition. Amol met me…..the way.
A) in B) into C) on D) none of these

Ans:- C) on

23. Choose the Voice of the sentence ‘Open the window’
A) Window is opened B) Window will be opened
C) Window shall be opened C) Let the windows be opened

Ans:- C) Let the windows be opened

24. What is the plural form of ‘Cattle’?
A) Cows B) Cattle C) Catle D) Cows and buffaloes

Ans:- B) Cattle

25. What is the plural form antonym – ‘Waste’
A) East B) Save C) Unwaste D) B & C both

Ans:- B) Save

26. Choose the correctly spelt word from A, B, C & D
A) Agrerian B) Agrarian C) Agerian D) Agrarien

Ans:- B) Agrarian

27. Adverb form for ‘beauty’ is…….
A) beautify B) beautician C) beautiful D) beautifully

Ans:- D) beautifully

28.What is the word substitute ‘A book or document written by hand’
A) Manuscript B) monument C) Monotheist D) Manifesto

Ans:- A) Manuscript

29. Fill in the blank with correct article.
Everest is…….highest peak in the world.
A) a B) an C) the D) No article

Ans:- C) the

30. Choose the correct adverb to fill in the blank.
……….he is down with flu, he can’t go to office.
A) Since B) When C) But D) So

Ans:- A) Since

In the following questions a sentence is written in jumbled parts. Arrange these parts incorrect order to form a meaningful sentence.

31.P) Young people Q) and earnestly resolve
R) Should denounce the dowry system S) At the time of marriage
T) Never to take dowry
A) PQRSTS B) PERQTS C) PSTQR D) PTESQ

Ans:- B) PERQTS

32.P) Give me the benefit Q) If you have any
R) I have so many of my own S) Of your hopes
T) but keep your despairs to yourself
A) PQSTR B) PSTQR C) PTSQR D) PQTRS

Ans:- B) PSTQR

33.Give one word substitution.
“Allowance due to a wofe from her husband after separation”
A) Patent B) Heresy C) ALimony D) Exile

Ans:- C) ALimony

Choose the correct synonym

34.Cynical
A) Misanthropic B) Tyrannical C) Decisive D) Cunning

Ans:- A) Misanthropic

35. Guile

A) SIn B) Crime C) Trickery D) Painful

Ans:- A) SIn

36. Choose the correct antonym.
Melancholy
A) Dengerous B) Melodious C) Happy D) Tense

Ans:- C) Happy

37. Savage
A) Plentiful B) Open C) Civilized D) Danger

Ans:- C) Civilized

38. The passenger & crew member of the aeroplane had a narrow……when it was taking off from the runway.
A) Door B) Time C) Escape D) Opportunity

Ans:- C) Escape

39. Their marriage was…….yesterday.
A) Done B) Carried out C) Made D) Solemnised

Ans:- D) Solemnised

40. In the following questions three words are given. Choose the word which is misspelt. If there is no mistake choose d = all correct.
A) Deviate B) Stapulate C) Mollify D) All correct

Ans:- B) Stapulate

41.Identy kit method discovered by________.
(1) Bertillon
(2) Macdonald
(3) Kelvin Goddard
(4) Mathieu Orfila

Ans:- (2) Macdonald

42.To examine urine and sweat, which of the following is used ?
(1) Infrared rays
(2) Altraviolet rays
(3) X-rays
(4) Laser rays

Ans:- (2) Altraviolet rays

43.In police investigation, ultraviolet rays are used for which of the following purpose ? (1) To check the changes in disputed documents.
(2) To check the stains of blood, semen, urine, saliva.
(3) The writings done by invisible material.
(4) All of the above.

Ans:- (3) The writings done by invisible material.

44.Form number of court conviction slip is _______.
(1) PM 61 AE (2) PM 61 E (3) PM 61 EF (4) PM 61 F

Ans:- (1) PM 61 AE

45.In police station, Historysheet is maintained for which of the following ?
(1) All criminals on record
(2) Criminals whose names are in surveillance register of poIice station
(3) luveniles in conflict with law
(4) Absconders undrr the jurisdiction of the police station concerned

Ans:- (2) Criminals whose names are in surveillance register of poIice station

46.For which action the device detonator is used ?
(1) Explosions
(2) Heart Treatment
(3) Water purification
(4) Preparation of Electricity
Ans:- (1) Explosions

47. Which of the following tests is used for testing of presence of blood in Crime Cases ?
(1) TLC test
(2) Benzidine test
(3) Fluorine test
(4) Alcohol test

Ans:- (2) Benzidine test

48.Hydrocyanic acid is generally found in ________.
(1) Grains (2) Fruits (3) Water (4) Earth

Ans:- (2) Fruits

49.In case of death due to snake bite_________exhibit forwarded to forensic science laboratory. (1) Snake venom
(2) Skin with bite mark
(3) Snake
(4) The earth from snake bite place

Ans:- (2) Skin with bite mark

50.Which of the following characteristics cannot be same in human individuals ?
(1) Blood group (2) Height (3) Colour (4) Fingerprint

ans:- (4) Fingerprint

About Shanku

Check Also

Latur Police Bharti Question paper 2018

Latur Police Bharti Question paper 2018 Latur Police Bharti (Maharashtra State Power Generation Company Limited) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *