Home / Question Papers / Ahmednagar Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

Ahmednagar Zilla Parishad Set One Question Papers with Answer Key

1. Writ of Mandamus can be issued to a Police Officer in which of the following circumstance ?
(1) If he failed to discharge humanitarian obligation
(2) If he failed to discharge statutory duties
(3) Both (1) and (2)
(4) None of the above

Ans:- (2) If he failed to discharge statutory duties

2.Clause (5) of Art. 338 lays down the following duties of National Coinmission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes :
(a) to investigate and monitor all matters relating to the safeguards provided for SC/ST.
(b) to inquire into specific con~plaints with respect to the deprivation of rights and safeguards of SC/ST.
(c) to participate and advise on planning process of socio economic development.
(d) to present to the Prime Minister action taken reports each year or as per convenience of the commission, upon the working of those safeguards.

Answer options :

(1) Option (a), (b) and (d) are correct
(2) Option (a), (c) and (d) are correct ,
(3) Option (b), (c) and (d) are correct
(4) Option (a), (b) and (c) are correct

Ans:- (4) Option (a), (b) and (c) are correct

3.A person shall be a citizen of India, if he fulfils the foIIowing conditions :
(a) He must have horn in the territory of India.
(b) Either of his parents was born in the territory of India
(c) He must have heen ordinarily resident in the territory of India for not less than
5 years.
(d) He must be appropriate for verification

Answer options :

(1) Option (a), (h) and (d) are correct
(2) Option (h), (c) and (d) are correct
(3) Option (a), (b) and (c) are correct
(4) All of the ahove are correct

Ans:- (3) Option (a), (b) and (c) are correct

4.Read the following statements :

Statement I : Article 217 of the Indian Constitution deals with appointment and
conditions of the Office of Judges of High Court.

Statement I1 : A person shall not be qualified for appointment of Judge of High Court
unless, heishe is a citizen of India and has at least 05 years held a Judicial
Office in the territory of India.

(1) Statement I is correct 11 false
(2) Statement I is false I1 correct
(3) Statement I and I1 false
(4) Statement I and I1 hue

Ans:- (1) Statement I is correct 11 false

5.The Constitution cders the following jurisdiction on the Supreme Court :
(a) As a Court of Record
(b) Writ Iurisdiction
(c) Original Jurisdiction
(d) Federal Court’s Jurisdiction

Answer options :

(1) All options are correct
(2) Only option (a) and (b) are correct
(3) Only option (c) and (d) are correct
(4) Only option (d) is correct

Ans:- (1) All options are correct

6. Art. 78 lays down the following duties of the Prime Minister towards the President :
(a) to communicate to the President all decisions of the Council of Ministers relating to
the adminishation of the affairs of the union and proposal for legislation.
(b) to furnish such information relating to the administration of the affairs of the union
and proposals for legislation as the President may call for.
(c) to submit for the consideration of the Council of Ministers any matter on which a
decision has been taken by a Minister but which has not been considered by the
Council.
(d) to give advice to the Govt. of lndia on legal matters.

Answer options :

(1) Option (a), (c) and (d) are correct
(2) Option (b), (c) and (d) are correct
(3) Option (a), (b) and (c) are correct
(4) All options are correct

Ans:- (3) Option (a), (b) and (c) are correct

7.The Fundamental Rights, which are secured hv Constitution of India are grouped under
the following heads :
(a) Right to Equality
(b) Right to Properhi
(c) Right against Exploitation
(d) Right against Freedom

Answer options :

(1) Option (a) and (d) are correct
(2) Option (b) and (c) are correct
(3) Option (c) and (d) are correct
(4) Option (a) and (c) are correct

Ans:- (4) Option (a) and (c) are correct

8. Which Article in the Indian Constitution provides procedure for amendment ?
(1) Article 30 (2) Article 386 (3) Article 256 (4) Article 368

Ans:- (4) Article 368

9.The Parliament may form a new state by which of the following modes ?
(a) by separation of territory from any state
(b) by uniting two or more states
(c) by uniting parts of states
(d) by uniting any territory to a part of any state

Answer options :

(1) Option (a), (b) and (d) are correct
(2) Option (b), (c) and (d) are correct
(3) All options are correct
(4) None of the above

Ans:- (3) All options are correct

10.’Denial of equal pay for equal work, becomes irrational classification within Article 14’laid down in the following case. Under Indian Constitution.
(1) Ranjit Thakur V/S Union of India
(2) Tejkiran Jain V/S M. Sanjiva Reddy
(3) Grih Kalyan Kendra Workers Union V/S Union of India
(4) A.K. Roy Union V/S Union of Ind

Ans:- (3) Grih Kalyan Kendra Workers Union V/S Union of India

11.Which Article in the Indian Constitution grant us ‘Rights against exploitation’ ?

(1) Article 23 – 24 (2) Article 14 – 18 (3) Article 32 – 38 (4) Article 368

Ans:- (1) Article 23 – 24

12.The state shall, in particular, directs its policy towards securing :
(a) that the citizens, men and women equally, have the right to an adequate means of
livelihood.
(b) that the ownership and control of the material resources of the community are so
distributed at hest to subserve the common good.
(c) that the operation of the economic system does not result in concentration of wealth
and means of production to the common detriment.
(d) equal pay for equal work for hoth men and women.

Answer options :

(1) All of the ahove are correct
(2) Only option (a) and (c) are correct
(3) Only option (b) and (d) are correct
(4) Option (a), (b) and (c) are correct

Ans:- (1) All of the ahove are correct

13.What is the main object of writ of “Habeas Corpus, ad subjiciendum” ?

(1) To secure release of criminal.
(2) To secure the release of a person found to be detained illegally.
(3) To secure good administration of jail.
(4) All the above.

Ans:- (2) To secure the release of a person found to be detained illegally.

14.Article 20 provides protection against :
(a) No person shall be convicted of any offence except for violation of a law in force at
the time of the commission of the act charged as an offence.
(b) No person shall be prosecuted and punished for the same offence more than once.
(c) No person accused of any offence shall be compelled to be a witness against himself.
(d) Any offence related with defamation.

Answer options :

(1) Option (a), (b) and (c) are correct
(2) Option (b), (c) and (d) are correct
(3) All of the above are correct
(4) Only (a) and (d) are correct

Ans:- (1) Option (a), (b) and (c) are correct

15.Which Constitutional Amendment added the Part of ‘Fundamental Duties’ in the Indian
Constitution ?
(1) 24th Constitutional Amendment
(2) 62nd Constitutional Amendment
(3) 78th Constitutional Amendment
(4) 4Znd Constitutional Amendment

Ans:- (4) 4Znd Constitutional Amendment

16.Whoever makes any preparalion for committing dacoity, shall be punished with rigorous
imprisonment for a term which may extend to______ and shall also be liable to fine.
(1) five years (2) seven years (3) ten years (4) three years

Ans:- (3) ten years

17.Attempt to commit robbery is punishable under________of Indian Penal Code.
(1) Section 390 (2) Section 391 (3) Section 392 (4) Section 393

Ans:- (4) Section 393

18.Electronic Record means _______.
(1) Data
(2) Record
(3) Image or sound stored
(4) All of the above

Ans:- (4) All of the above

19.’A’ makes an attempt to pick the pocket of ‘B’ by thrusting his hand into ‘B’s pocket. ‘A’fails in the attempt in consequence of ‘B’s having nothing in his pocket. ‘A’ is guilty under Section_______.

(1) Section 378 (2) Section 383 (3) Section 390 (4) Section 511

Ans:- (4) Section 511

20.Under the Indian Penal Code 1860 ‘Abetment’ is constihted under which of the following
circumstances ?
(1) Bv instigating a person to commit an offence
(2) By engaging in a conspiracy to commit an offence
(3) By intentionall!, aiding a person to commit an offence
(4) All ot the above

Ans:- (4) All ot the above

21.Section 39 of the Indian Penal Code, 1860 define the term_______.
(1) DishonestIy (2) Fraudulently (3) Voluntarily (4) Offence

Ans:- (3) Voluntarily

22.As per section______of Indian Penal Code an offence committed by a child under
seven years of age is not crime.
1) 81 2) 82 3) 83 4) 84

Ans:- 2) 82

23.’A’ commits house tresspass by entering ‘B’s house through a window. This is________.
(1) Mischief
(2) House Breaking
(3) Extortion
(4) None of the above

Ans:- (2) House Breaking

24.The word ‘Moveable Property’ is defined in______of IPC.
(1) Section 21
(2) Section 22
(3) Section 23
(4) None of the above

Ans:- (2) Section 22

25.Where the lruck of the accused, driven rashly and negligently hits a bullock – cart from behind killing the bullock and cart man, the accused could be convicted :
(1) u/s 429
(2) u/s 279 and 304 A
(3) u/s 279
(4) u/s 304 A

Ans:- (2) u/s 279 and 304 A

26. What punishment is prescribed in Indian Penal Code 1860 for giving false evidence ? (I) Only fine of 7 10,000
(2) Only imprisonment of five years
(3) Imprisonment lor a term which may extend to five vears or fine
(4) Imprisonment for a term which may extend to seven years and fine

Ans:- (4) Imprisonment for a term which may extend to seven years and fine

27.A knowing that R has murdered 2, assists B to hide the body with intention to protect B
from punishment. A is liable to :
(1) Imprisonment of either description for 7 years and also fine
(2) Rigorous imprisonmrnt of 5 years and aIso fine
(3) Imprisonment of either description for 2 years and shall also fine
(4) Imprisonment of either description tor 10 years or fine or both

Ans:-(1) Imprisonment of either description for 7 years and also fine

28.Which section of Indian Penal Code deals with dowry death ?
(1) Section 304-A (2) Section 304-B (3) Section 498 (4) Section 498-A

Ans:-(2) Section 304-B

29.Section 294 of Indian Penal Code speaks about____________
(1) Obscene acts and songs
(2) Sale of obscene objects to young person
(3) Sale of obscene Rooks
(4) None of the above

Ans:- (1) Obscene acts and songs

30.A man who assaults or uses criminal force to any woman or abets such act with the
intention of disrobing or compelling her to be naked, shall be punished under IPC with
imprisonment of either description for a term which shall not be____________
(1) less than 5 years which may extend to 8 years
(2) less than 4 years and also liable to fine.
(3) less than 3 years but which may be extend to seven years and shall also be liable to
fine.
(4) imprisonment more than 5 years or fine or both.

Ans:- (3) less than 3 years but which may be extend to seven years and shall also be liable to fine.

31. Match the pairs :
(a) Section 463 (i) Criminal Tresspass
(b) Section 446 (ii) Forgery
(c) Section 441 (iii) Criminal breach of Trust
(d) Section 405 (iv) House breaking by night

Answer options :

(a) (b) (c) (d)
(1) (iii) (i) (iv) (ii)
(2) (ii) (iv) (i) (iii)
(3) (ii) (iv) (iii) (i)
(4) (i) (iii) (ii) (iv)

Ans:- (2) (ii) (iv) (i) (iii)

32.Injuring or defiling place of worship with intent to insult the religion of any class, for this offence punishment is prescribed in section______of Indian Penal Code.

(1) 294 (2) 298 (3) 293 (4) 295

Ans:- (4) 295

33.According to Section 300 Exception 5 of I.P.C., culpable homicide is not murder when
the person whose death is caused, being above the age of___________ years, suffers death
or takes the risk of death with his own consent.

(1) 7 years (2) 12years (3) 16 years (4) 18 years

Ans:- (4) 18 years

34.Nothing is an offence which is done by a child above_________years of age and under_____who has not attained sufficient maturity of understanding to Judge of the nature and consequences of his conduct on that occassion.

(1) 6, 14 (2) 7, 12 (3) 8, 12 (4) 8, 14

Ans:- (2) 7, 12

35.Public Servant framing an incorrect document with intent to cause injury to any person
shall be punished with__________.
(1) Imprisonment of either description up to 3 years and fine
(2) Imprisonment of either description up to 3 years or fine or both
(3) Imprisonment of either description up to 5 years and fine
(4) Imprisonment up to 7 years

Ans:- (2) Imprisonment of either description up to 3 years or fine or both

36.Under which section of Indian Penal Code ‘Injury’ is defined ?
(1) Section 44 (2) Section 41 (3) Section 40 (4) Section 42

Ans:- (1) Section 44

37.An order is promulgated by a public servant lawfully empowered to pron~ulgate such
order, directing that a religious procession shall not pass down a certain street. ‘A’
knowingly disobeys the order, and thereby causes danger of riot. ‘A’ has committed the
offence defined in section_____________of I.P.C

1) 188 2) 186 3) 187 4) 179

Ans:- 1) 188

38.Section 293 provides for enhanced sentence where the obscene objects are sold, hired,
distributed, exhibited or circulated to any person under the age of : (1) 16 years (2) 18 years (3) 20 years (4) 21 years

Ans:- (3) 20 years

39.Making or selling instrument for counterfeiting coin covered under_________of I.P.C.
(1) Section 231 (2) Section 224 (3) Section 233 (4) Section 211

Ans:- (3) Section 233

40.’A’, by falsely pretending to be in civil services, intentionally deceives ‘B’, and thus dishonestly induces ‘B’ to let him have an credit goods for which he does not mean to pay.It is____________.

(1) Cheating
(2) Mischief
(3) Cheating by personation
(4) Extortion

Ans:- (1) Cheating

41.Which chapter of Indian Penal Code deals with offences relating to religion ?

(1) Chapter XIV
(2) Chapter XV
(3) Chapter XVI
(4) Chapter XVII

Ans:- (2) Chapter XV

42.What is the punishment for an offence Under Section 366-A of Indian Penal Code 1860 ?

(1) Life imprisonment
(2) Imprisonment which may extend to five years and shall also liable to fine
(3) Imprisonment which may extend to ten years and shall also liable to fine
(4) Imprisonment which may extend to seven years and shall also liable to fine
Ans:- (3) Imprisonment which may extend to ten years and shall also liable to fine

43.Information Technology Act has came into force on__________.
(1) 17th October, 2000
(2) 17th October, 2009
(3) 17th October, 2002
(4) 18th October, 2009

Ans:- (1) 17th October, 2000

44.’Unlawful Assembly’ has been defined in Indian PenaI Code, 1860 under______
(1) Section 141
(2) Section 146
(3) Section 149
(4) Section 159

Ans:- (1) Section 141

45.Section 52 of Indian P~nal Code 1860 is reIatrd to which of the following term ?
(1) Act done by Insane Person
(2) Act done by accident
(3) Act done in good faith
(4) Act done by misunderstanding

Ans:- (3) Act done in good faith

46. In which provision of Criminal Procedure Code, types (Classes) of Criminal Courts are
mentioned ?
(1) Section 3 (2) Sectlon 4 (3) Section 5 (4) Section 6

Ans:- (4) Section 6

47. As per section________of Criminal Procedure Code the police can record a statement
of any person by audio-video electronic means.

(1) 160 (2) 161 (3) 162 (4) 163

Ans:-(2) 161

48.A warrant of arrest may be executed at :

(1) his residence
(2) his native place
(3) any place in India
(4) his work place

Ans:- (3) any place in India

49.Under which of the following section of Cr.P.C., a Police Officer have authority to inspects weights and measures ? (1) Section 149 (2) Section 153 (3) Section 152 (4) Section 154

Ans:- (2) Section 153

50.Under which of the following provision of Criminal Procedure Code a victim compensation
scheme can be prepared ?
(1) Section 197 (2) Section 357 A (3) Section 357 B (4) Section 357 C

Ans:- (2) Section 357 A

 

 

Check Also

MPSC Departmental Examination for Backward Class wing Officers of social welfare Department 2019 Question Paper

MPSC Departmental Examination for Backward Class wing Officers of social welfare Department 2019 Question Paper …

MPSC Departmental Examination for Forest Officers 2019 Question Paper

MPSC Departmental Examination for Forest Officers 2019 Question Paper MPSC Question Paper (Departmental Examination for …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *