महाराष्ट्र जलसंपदा विभाभाग प्रश्नपत्रिका 2019

WRD Maharashtra Bharti 2019 Question paper

(01) Consider The following statements:

(1) Standard penetration test is Commonly used for cohesionless soils.

(2) Standard penetration test results in of a cohesionless soil are correlated to its density index and friction angle.

(3) Use of H- value nor corrected foor overburden pressure leads to highly conservation design of footings at shallow depths.

Whoch of these statements are correct?

(a) 1, 2 & 3

(b) 1 & 2 only

(c) 2 & 3 only

(d) 1 & 3 only

Ans:- (a)

(02) Consider the following statements:

(1) The benefit of surcharge and depth of foundation is only marginal in case of footings on purely cohesive soils.

(2) The bearing capacity of a footing in pure clay increase with increase in size of the footing.]

(3) Size effects in plate load tests are more important in case of cohesionless soils.

Which of these statements are correct?

(a) 1, 2 & 3

(b) 1 & 2 only

(c) 2 & 3 only

(d) 1 & 3 only

Ans:- (d)

 (03) The mean unconfined compressive strenght of a purely cohesive soil was found to be 50 kN /m2 . The ultimate bearing capacity of a sqauare footing calcutated by Terzaghi’s concept (bearing capacity factor Nc = 5.7) will be

(a) 185.25 kN /m2

(b) 390.5 kN /m2

(c) 285 kN /m2

(d) 142.5 kN /m2

Ans:- (a)

(04) The field density and field moisture content of a soil can be determined by

(1) Core cuter method

(2) Sand replacement method

(3) Protector compaction test

(4) Modified proctor compaction test

(a) 1, 2, 3, & 4

(b) 1 & 2 only

(c) 2 & 3 only

(d) 2 & 4 only

Ans:- (b) 1 & 2 only

(05) Consider the following statements :

(1) Friction piles also called floating piles

(2) Minimum number of piles to Qualify as a pile froup is three.

(3) The group efficiency of a pile froup may be either less 100% or than 100%

Which of these statements are correct ?

(a) 1, 2 & 3

(b) 1 & 2 only

(c) 2 & 3 only

(d) 1 & 3 only

Ans:- (a) 1, 2 & 3

(06) Considerd the following staments relating of foundation on expansive soils:

(1) Strength should be improved and compressibility should be reduced.

(2) Compressibility should be in creased.

(3) No stabilization should be done.

Which of these statements is/are correct ?

(a) 1, 2 & 3

(b) 2 only

(c) 1 only

(d) 3 only

Ans:- (c) 1 only

(07) Consider the following statements :

(1) Buried service lines should be avoided in an expansive soil region.

(2) A swelling pressure less than 20 kN /m2 is not of much consequence.

(3) If soil is not black in colour are correct ?

(a) 1, 2 & 3

(b) 1 & 2 only

(c) 2 & 3 only

(d) 1 & 3 only

Ans:- (b) 1 & 2 only

(08) If the whole circle bearing is 315o 20’, its quadrantal bearing would be

(a) S 36O 30’ W

(b) N 44o  40 ‘ W

(c) N 57o 24’ W

(d) S 60 o 40 W

Ans:- (b) N 44o  40 ‘ W

(09) If the observed of line xy is 16o 26’ the black bearing of this line is

(a) 103 o 26’

(b) 118 o 36’

(c) 196 o 26’

(d) 206 o 26’

Ans:- (c) 196 o 26’

(10) The subtance tacheometry method is adoted when the ground is

(a) Flat

(b) Inclined

(c) Undulating

(d) A waterbody

Ans:- (a) Flat

(11) R.L. of floor at a buiding is 74.4 m, staff reading on the floor is 1.625 and staff reading when it is held inverted with bottom touching the celling of a hall is 2.870; then the height of the celling above the floor is

(a) 3.593 m

(b) 3.953 m

(c) 4.495 m

(d) 4. 594 m

Ans:- (c) 4.495 m

(12) Consider the following pre-conditions for correct use of a theodolite :

(1) The verticle axis need not be perpendicular to the plane level bubble

(2) The line of sight must be perpendicular to the horizontal axis.

(3) The axis of the level tube attached to the telescope need not be parallel to the line of sight.

(4) The vertical axis, the horizontal axis and the line of sight should all pass through a point known as stadia centre.

Which of these conditions is/are necessary ?

(a) 1,2,3,&4

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 1 & 4 only

Ans:- (b) 2 only

(13) Following observation were taken with a transit fitted with stadia wires. The line of sight was horizontal and the staff was held vertical.

Reading on staff (m)
Top hair 1.726
Middle hair 2.278
Bottom hair 2.830

 

The tacheometric constants k and C are 100 and 0.4 m respectively. The horizontal distance between staff and instrument is

(a) 90.8

(b) 100.8

(c) 110.8

(d) 120.8

Ans:- (b) 100.8

(14) Following observations were taken during a reciprocal leaving:

Instrument neear P Q
Staff reading at P 1.824 0.928
Staff reading at Q 2.748 1.606

 

If reduced level of P is 140.815 m, the reduced level of Q is

(a) 138.014 m

(b) 139.616 m

(c) 140.014 m

(d) 141.616 m

Ans:- (c) 140.014 m

(15) acounter may be defined as an imaginary line passing through

(a) Points on the longitudinal section

(b) Point of equal elevation

(c) Point of equal local ground slope

(d) Points of transverse section surveys

Ans:- (b) Point of equal elevation

(16) A closed contour with two or more higher contours inside it will represent a

(a) Depression

(b) Hill

(c) CAVE

(d) Well

Ans:- (b) Hill

(17) When compared with the co-latitude of the place of observation, the declination of a circumpolar star is always,

(a) Lesser

(b) Greater

(c) Equal

(d) Either lesser or equal

Ans:- (b) Greater

(18) Which of the following reasons are responsible for adoptioin of post-chlorination of water?

(1) Chlorine demand is reducd.

(2) Possibility of taste and odour formation is redced.

(3) Chloramines are formed.

(a) 1,2, 3 & 4

(b) 1,2 & 3 only

(c) 1, & 4 only

(D) 2, 3 & 4 only

Ans:-  (c) 1, & 4 only

(19) Which one of the following tests employs Ethylene Diamine Tetra Acetic Acid as a titraing agent ?

(a) Chloride

(b) Dissloved oxygen

(c) Hardness

(d) Residual chlorine

Ans:- (c) Hardness

(20) In case of leaving, backsight is

(a) A fixed point of known elevation

(b) The last staff reading taken before shifting the instrument

(c) The first staffreading taken after setting the instrument

(d) Any staff reading taken on a point of unknown elevation

Ans:- (c) The first staffreading taken after setting the instrument

(21) The nedle of a magnetic com[ass is generally supports on a

(a) Bush bearing

(b) Ball bearing

(c) Needle bearing

(d) jewel bearing

Ans:- (c) Needle bearing

(22) Consider the following statements :

(1) Consolidation time increase with increasing compressibility

(2) Consolidation time decreases with increasing permeability.

(3) Consolidation time on the magitude of stress increase.

Which of these statements are correct ?

(a) 1,2 & 3

(b) 1 & 2 only

(c) 2 & 3 only

(d) 1 & 3 only

Ans:- (b) 1 & 2 only

(23) Consider the following statements :

(1) Relative density is a meaningful parameter for all type soils

(2) Reletive density is a meaningful parameter only for cohesion soils.

(3) Relative density is a better indicator of the deneness of an in-situ granular soil deposity than the void ratio.

Which of these statements are correct ?

(a) 1, 2 & 3

(b) 1 & 2 ONLY

(c) 2 & 3 only

(d) 1 & 3 only

Ans:- (d) 1 & 3 only

(24) The ratio between the adopted centrifugal ratios for roads and railways is

(a) 3:1

(b) 4:1

(c) 2:1

(d) 5:1

Ans:-  (-)

(25) An ideal horizontal transition curve is a

(a) Parabola

(b) Circle

(c) Clothoid spiral

(d) Hyperbola

Ans:- (c) Clothoid spiral

(26) Total float in a planning network is

(a) Late start time – Early state time

(b) Early start time – Late state time

(c) Late start time – Late finish time

(d) Late finish time – Early finish time

Ans:- (a & d)

(27) The plotting inaccessible points in a plane – table survey can be done by the method of

(a) Interpolation

(b) Radiation

(c) Intersection

(d) Traversing

Ans:- (c)

(28) In a plane- table survey, the process of determining the plotted position of a station occupied by the plane – table by means of sight taken towards points, the locations of which have already been plotted, is known as

(a) Radiation

(b) Resection

(c) Intersection

(d) Traversing

Ans:- (b)

(29) Consider the following types of turbines:

(1) Francis

(2) Pelton with a single jet

(3) Kaplan

The correct sequence of these turbines in increasing order of their specific is

(a) 1, 3 & 2

(b) 2, 1 & 3

(c) 1, 2 & 3

(d) 2, 3 & 1

Ans:- (b)

(30) Two Pelton turbines A and B have the same specific speed and are working under the same head. Turbine A produce 400 kW at 1000 rpm. If turbine B produces 100W, then its rpm is

(a) 4000

(b) 2000

(c) 1500

(d) 3000

Ans:- (b)

(31) The pressure drop in a 30 cm diameter horizontal pipe is 60 kPa in distance 15 m.

The wall shear stress in kPa is

(a) 0.1

(b) 0.2

(c) 0.3

(d) 0.4

Ans:- (c)

(31) For hydraulically efficient rectangular channel of bed width 4.0 m, the depth of flow is

(a) 4 m

(b) 0.5 m

(c) 1 m

(d) 2 m

Ans:- (d)

GET FREE JOBS ALERT ON WHATSAPP GROUP. Click the link:- [email protected] . NOW YOU WILL BE ADDED IN MAHASARKAR GROUP”.