Home / Question Papers / MPSC Forest Service Question paper set 1

MPSC Forest Service Question paper set 1

1. The Lathe Centres are provided with standard taper known as:

A) Brown and sharp taper
B) Morse taper
C) seller’s taper
D) Brown taper

Ans:- B) Morse taper

2. The chuck used for setting up of heavy and irregular shaped work should be:

A) Four jaw independent chuck
B) Three jaw universal chuck
C) magnetic chuck
D) Collet chuck

Ans:- A) Four jaw independent chuck

3. The Chamfaring is an essential operation after:

A) .25 mm
B) .1 mm
C) .5 mm
D) .2 mm

Ans:- D) .2 mm

4. The heat treatment process for softening hardened steel is:

A) Carburising
B) Normalising
C) Annealing
D) Tempering

Ans:- C) Annealing

5. The heat treatment process for softening hardened steel is:

A) Carburising
B) Normalising
C) Annealing
D) Tempering

Ans:- C) Annealing

6. Steel containing 0.8 to 1.5% carbon is known as:

A) Mild Steel
B) High carbon Steel
C) Dead Mild Steel
D) Medium carbon

Ans:- B) High carbon Steel

7.A lathe with four steps on the cone pulley and with back gears will have:

A) Four direct speeds
B) Four indirect speeds
C) Four direct and four indirect speeds
D) Eight indirect speeds

Ans:- C) Four direct and four indirect speeds

8. Least count vernier caliper metric is:

A) 0.02 mm
B) 0.01 mm
C) 0.00001 mm
D) 0.0004 mm

Ans:- A) 0.02 mm

9. for turning internal tapers, the suitable method is:

A) by setting over the tail stock
B) by a form tool
C) by a taper turning attachment method
D) none

Ans:- C) by a taper turning attachment method

10. The percentage of carbon incast iron varies from:

A) 0.1 to 0.5
B) 0.5 to 1
C) 1.7 to 4.5
D) 0.2 to 3

Ans:- C) 1.7 to 4.5

11.The correct order of increasing hot hardness of cutting tool materials:

A) Diamond, Carbide, High speed steel
B) carbide, Diamond, High speed steel
C) High speed, Carbide, Diamond
D) None

Ans:- D) None

12. American national standard thread is:

A) 58*
B) 65*
C) 47*
D) 60*

Ans:- D) 60*

13. A single point thread cutting tool should ideally have:

A) Point angle
B) Zero rake angle
C) Positive rake angle
D) Negative rake angle

Ans:- B) Zero rake angle

14. The alloy, mainly used for corrosion resistance in stainless is

A) Manganese
B) silicon
C) carbon
D) Chromium

Ans:- D) Chromium

15. The heat treatment process used for casting is:

A) Normalising
B) Annealing
C) Temperring
D) Carburising

Ans:- A) Normalising

16. The taper on the lathe spindle is:

A) 2 to 20
B) 3 to 20
C) 1 in 20
D) 4 in 20

Ans:- C) 1 in 20

17. Tumbler gears in lathe are used to

A) Cut gears
B) Cut taper
C) Reduce the spindle speed
D) Give desired direction of movement to the lathe carriage

Ans:- D) Give desired direction of movement to the lathe carriage

18. In which, Coolant is used for Aluminium turning:

A) Dry
B) Kerosene
C) Soda water
D) lard oil

Ans:- B) Kerosene

19. The cutting speed for drilling copper wiyh high speed steel drill varies from:

A) 18 to 30 m/m
B) 8 to 15 m/min
C) 30 to 45 m/min
D) 10 to m/min

Ans:- C) 30 to 45 m/min

20. The blade of power saw is made of:

A) cast Iron
B) Aluminium
C) High speed steel
D) High carbon steel

Ans:- C) High speed steel

21.British association thread angles is:

A) 37*
B) 27*
C) 57*
D) 47 1/2*

Ans:- D) 47 1/2*

22. the material commonly used for machine bodies is:

A) cast Iron
B) Aluminium
C) Brass
D) Mild Steel

Ans:- A) cast Iron

23. Acme screw thread angles is:3

A) 49*
B) 29*
C) 39*
D) 19*

Ans:- B) 29*

24. Which coolant is used for mild steel for Lapping?

A) Kerosene
B) Turpentine
C) lard oil
D) Dry

Ans:- C) lard oil

25. Which of the following material have maximum malleability?

A) Soft steel
B) Copper
C) cast iron
D) Lead

Ans:- D) Lead

26.Angle of B.S.W. thread is:

A) 50*
B) 53*
C) 55*
D) 60*

Ans:- C) 55*

27. Which of the following is a mesomorphous material?

A) Silver
B) Lead
C) Brass
D) Mica

Ans:- D) Mica

28.High speed steel temperature is:

A) 900*C
B) 100*
C) 300*
D) 2600*

Ans:- A) 900*C

29. What is cutting ‘Feed’?

A) Tool advance for 2 minute
B) Tool advance for 3 minute
C) Tool advance for 4 minute
D) Tool advance for one rotaion

Ans:- D) Tool advance for one rotaion

30. What is lip angle?

A) 20* to 40*
B) 30* to 50*
C) 60* to 80*
D) 80* to 120*

Ans:- Update soon

31. An Alloy of copper, tin and zine is known as:

A) Brass
B) Gum metal
C) Bronze
D) cast iron

Ans:- B) Gum metal

32. What is cutting speed?

A) Tool advance for work in one minute
B) Tool advance for 3 minute
C) tool advance for 2 minute
D) Tool advance for one ratation

Ans:- A) Tool advance for work in one minute

33. Discontinuous chip are formed during machining of:

A) Brittle metals
B) hard metals
C) Soft metals
D) hard and soft metals

Ans:- A) Brittle metals

34.The angle made by the face of the tool and the plane parallel to the base of cutting tool is called:

A) Cutting angle
B) Lip angle
C) Rake angle
D) Clearance angle

Ans:- C) Rake angle

35. The lower critical point for all steel is:

A) 623*C
B) 723*C
C) 913*C
D) 523*C

Ans:- B) 723*C

36.Combination central drill angle is:

A) 55*
B) 118*
C) 29*
D) 60*

Ans:- D) 60*

37.Carbide tipped tools usually have:

A) Any rake angle
B) Positive rake angle
C) Negative rake angle
D) No rake angle

Ans:- C) Negative rake angle

38. Hard and tough materials like cast iron should be turned at:

A) Slow speed
B) High speed
C) Any speed
D) Very high speed

Ans:- A) Slow speed

39. Ceramic tools are fixed to tool body by:

A) Soldering
B) brazing
C) welding
D) clamping

Ans:- D) clamping

40. For machining a mild steel work piece using carbide tool, the maximum material will be removed at a temperature of:

A) 200*C
B) 300*C
C) 175*C
D) 100*C

Ans:- D) 100*C

41. lathe centrers angles is:

A) 55*
B) 65*
C) 60*
D) 70*

Ans:- C) 60*

42.Crater wear is predominant in:

A) Tungsten carbide tools
B) carbon tool steels
C) High speed steel
D) carbon tip tool

Ans:- A) Tungsten carbide tools

43. Which type of tools are used on Lathe shapper and planer?

A) Two point cutting tool
B) Three point cuttong tool
C) Multi point cutting tool
D) Single point cutting tool

Ans:- D) Single point cutting tool

44. Twist drill standered cutting angle is:

A) 90*
B) 55*
C) 118*
D) 60*

Ans:- C) 118*

45. The awing diameter over the bed is_______the height of the centre measured from the bed of the lathe.

A) Equal to
B) Twice
C) Thrice
D) One half

Ans:- B) Twice

46. The diamond tool material at temerature upto:

A) 1650*C
B) 1300*C
C) 1200*C
D) 1400*C

Ans:- A) 1650*C

47. The chuck preferred for quick setting and accurate centering of a job is:

A) Four jaw independent chuck
B) Collect chuck
C) magnetic chuck
D) Three jaw universal chuck

Ans:- B) Collect chuck

48. The cutting fluid mostly used for machining steel is:

A) Water
B) Dry
C) Heavy oil
D) Soluble oil

Ans:- D) Soluble oil

49. The point of a drill, for drilling stainless steel is:

A) 90*
B) 118*
C) 135*
D) 150*

Ans:- C) 135*

50.The steel widely used for making precision measuring instruments is:

A) Nickel steel
B) Nickel-Chromium steel
C) High speed steel
D) High carbon steel

Ans:- A) Nickel steel


Check Also

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department Questions Paper 2019

MPSC Departmental Examination for The Officers of the Tribal Development Department  Questions Paper MPSC Question …

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper

MPSC Maharashtra Group-C Services Preliminary Examination 2019 Questions Paper MPSC Question Paper (Maharashtra Group-C Services …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *